Dromen zijn geen bedrog; Fabio Jakobsen knalt naar ritzege in Tour de France, Van Aert pakt geel Wielrennen
Wielrennen

Dromen zijn geen bedrog; Fabio Jakobsen knalt naar ritzege in Tour de France, Van Aert pakt geel

Dromen zijn geen bedrog; Fabio Jakobsen knalt naar ritzege in Tour de France, Van Aert pakt geel

Fabio Jakobsen heeft in Nyborg de hectische tweede etappe van de Tour de France weten te winnen. Het verwachte waaierspektakel bleef uit, daar de renners op de Grote Beltbrug vooral wind tegen hadden. Wout van Aert pakt het geel over van Yves Lampaert.

Iets na twaalven stonden de renners klaar Roskilde. Dit weekend is dat plaatsje een waar mensenfestijn, daar ook het bekende rockfestival Roskilde dit weekend geprogrammeerd staat. Daar treden de Rolling Stones deze avond op, maar daar zullen de renners weinig meer van meemaken. Zij konden zich enkel druk maken om de wind, die mogelijk hard door het Deense land zou waaien.

Na het lossen van het startschot schoot Magnus Cort er direct vandoor. De renner van EF Education-EasyPost had voorafgaand aan de rit al uitgesproken dat hij voor de bollentrui zou gaan en maakte direct daden van zijn woorden. Sven Erik Bystrom (Intermarché-Wanty-Gobert) en Pierre Rolland (B&B Hotels) slopen direct mee, ook Rollands ploeggenoot Cyril Barthe wist de aansluiting nog te vinden.

Cort en Bystrom zetten Franse vluchters in hun hemd

Het peloton liet ze met alle liefde begaan, waarna de focus al snel op de bergsprintjes ging. Net voor het eerste heuveltje probeerden de B&B-coureurs de andere mannen te verrassen, maar die waren daar niet van gediend. Cort won de bergsprint voor Bystrom en de twee besloten direct door te rijden, waarmee ze het Franse duo in hun hemd zette.

Cort was ook de betere van zijn kompaan op de volgende twee hellingen, maar Bystrom mocht wel de tussensprint en het rode rugnummer hebben van zijn maat. Bij die tussenspurt rekende Caleb Ewan in het peloton af met Wout van Aert, terwijl mannen als Jasper Philipsen, Mads Pedersen, Alexander Kristoff en Dylan Groenewegen zich totaal niet roerden.

Dromen zijn geen bedrog; Fabio Jakobsen knalt naar ritzege in Tour de France, Van Aert pakt geel
Magnus Cort pakte de bollentrui

In de laatste negentig kilometer nam de nervositeit in het peloton zienderogen toe, maar de echte windslagen bleven lang uit. Wel opvallend: Mathieu van der Poel koerste de hele middag in het laatste wiel van het peloton en liet zich geen moment van voren zien, terwijl hij op voorhand nog had aangegeven dat hij zo dicht mogelijk bij geel wilde blijven staan.

Valpartijen voor en op de grote Beltbrug

Op veertig kilometer van de meet was er een crash te betreuren in het peloton, met Krists Neilands (Israel-Premier Tech), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) en Martijn Tusveld (Team DSM) als voornaamste slachtoffers. Het leek de aanzet voor een helse slotfase, maar dat viel reuze mee. Wel werd de eenzame Bystrom bijgehaald.

Net voor de Beltbrug was er een nieuwe val, met Rigoberto Urán (EF) en Kevin Vermaerke (DSM) als mannen die erbij lagen. Op de brug zelf was er een nieuwe crash, met gele trui Yves Lampaert, Ruben Guerreiro, Alberto Dainese en Michael Morkov erbij. De sprinter van Team DSM was het grootste slachtoffer op het eerste oog.

Dromen zijn geen bedrog; Fabio Jakobsen knalt naar ritzege in Tour de France, Van Aert pakt geel
De val met Yves Lampaert

Lampaert kon, mede door de tegenwind, weer terugkeren in het peloton. Ook Urán en co slaagden daar even later nog in, wat veel zei over het tempo in het peloton. Desondanks ging dat even later wel weer de hoogte in, op zo'n vijf kilometer van de meet. Vanaf dat moment was het volle voorbereiding op de sprint.

Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck, Quick Step-Alpha Vinyl; het was één groot gevecht richting de laatste drie kilometer, die door alle klassementsrenners in ieder geval bereikt werd. Bob Jungels ging even later wel nog tegen de grond, in de achterste regionen.

Op twee kilometer van de meet ging het volledig mis: een gigantische valpartij in de achterste helft van het peloton, met zo'n dertig betrokken renners. Quick Step en Jumbo-Visma waren er in ieder geval doorheen en dirigeerden het tempo bij het inkomen van de slotkilometer.

Lampert nam de kop in de laatste bocht, met een perfecte lead-out van Trek-Segafredo daarna. Van Aert pakte de kop over, maar het was Jakobsen die in de slotmeters iedereen overrompelde. Wat een zege, wat een man!!!

Uitslag etappe 2 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 2 Tour de France 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Klik dan op F5 of refresh uw pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws