DSM-firmenich: Jakobsen en Nederlandse gezanten geven veelbelovend nieuw tintje Wielrennen
Wielrennen

DSM-firmenich: Jakobsen en Nederlandse gezanten geven veelbelovend nieuw tintje

DSM-firmenich: Jakobsen en Nederlandse gezanten geven veelbelovend nieuw tintje

November is inmiddels in full swing en dat betekent dat het wegseizoen al even ten einde is. In de Leiderstrui gebruikt de maanden november en december om ploeg per ploeg terug te blikken op 2023 en vooruit te blikken op 2024. Deze keer: DSM-firmenich!

Eendagswedstrijden 2023: DSM-Firmenich 

Qua eendagswedstrijden kon het seizoen niet beter beginnen voor Team DSM-firmenich. De Duitser Marius Mayrhofer verraste alles en iedereen met een overwinning in de Cadel Evans Great Ocean Road Race, waar hij na 175 kilometer fietsen naar de overwinning spurtte. Jammer genoeg voor het team kwam het in het verdere verloop nog maar tot één zege in het eendagswerk: Sam Welsford won de Grand Prix Criquielion.

In de grotere koersen kwam John Degenkolb het dichtst bij eremetaal. De Duitser leek mee te gaan doen om de overwinning in Parijs-Roubaix, maar een lullige val na een sandwich met Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen ontnam hem die kans. Voor de rest reed de ervaren Degenkolb eigenlijk een prima voorjaar, weliswaar zonder - op Roubaix na - echte uitschieters.

Romain Bardet was de man waar op gemikt werd in de heuvelklassiekers. Ook hij deed het verdienstelijk met plekken rondom de top tien. Sprinter Welsford wist daarnaast de nodige ereplaatsen te realiseren in het voorjaar.

(Grote) rondes 2023: DSM-Firmenich 

Qua rondes reed de ploeg eigenlijk een heel verdienstelijk jaar. Alberto Dainese won een etappe in zowel de Giro als Vuelta, terwijl het team in de Spaanse grote ronde ook nog voor een daverende verrassing zorgde door de ploegentijdrit op dag één te winnen. Hierdoor belandde Lorenzo Milesi in de rode leiderstrui, waar ploegmaat Andreas Leknessund het roze tricot van de Giro mocht dragen. De Noor werd tevens achtste in die ronde.

DSM-firmenich: Jakobsen en Nederlandse gezanten geven veelbelovend nieuw tintje

Verder waren er enkele ereplaatsen te noteren in de kleinere rondes. Romain Bardet reed top tien in wedstrijden als Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en Ronde van Zwitserland, maar in zijn grote rondes kon de Fransman niet écht meedingen. Daarbij lukte het Max Poole, ondanks goede resultaten in Romandië en Hongarije, niet om mee te doen in de Vuelta. Maar goed, mogen we dat verwachten van zo'n jonge knaap?

Tevens werden er enkele mooie ritzeges en ereplaatsen geboekt in wedstrijden op een nog iets lager niveau, wat ongetwijfeld weer perspectief richting de komende jaren voor het jonge DSM-firmenich.

Eindcijfer 2023 DSM-Firmenich 

DSM-firmenich genereerde in de Giro en Vuelta de nodige publiciteit met het winnen van ritten en dragen van de leiderstrui, maar in de Tour hield het helaas voor de ploeg niet over. Toch liet de ploeg - met beperkt budget en veel jonge renners - genoeg dingen zien die perspectief bieden voor de komende seizoenen. De (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui hebben er gemiddeld een 5,6 voor over, net voldoende!

Transfers 2023/2024: DSM-Firmenich 

Als er één ploeg leuke zaken heeft gedaan deze winter vanuit Nederlands perspectief, dan is het DSM-firmenich wel. De formatie van Iwan Spekenbrink kreeg de afgelopen jaren wel eens kritiek dat het te weinig Nederlands zou zijn, maar met de transfers van deze periode kan daar volgend jaar bijna niet meer over gerept worden.

Zo komt spurtkopman Fabio Jakobsen de rangen versterken vanuit Soudal Quick-Step en zal zijn lead-out op zijn minst verzorgd worden door overige aanwinsten Bram Welten en Timo Roosen. Daarbij heeft het team met Gijs Leemreize, Frank van den Broek en Enzo Leijnse nog drie veelbelovende jongelingen toegevoegd aan de ploeg.

fabio jakobsen dsm firmenich

Verder keert na Degenkolb ook Warren Barguil terug op het oude nest. De Fransman krijgt zijn rol in het rondewerk en de zwaardere klassiekers. Met Sam Welsford, Alberto Dainese en Marius Mayrhofer gaan er wel drie snelle mannen verloren, terwijl het vertrek van klimmer Andreas Leknessund ook jammer is.

Ingaand: Warren Barguil (Arkéa Samsic), Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), Bram Welten (Groupama-FDJ), Frank van den Broek, Enzo Leijnse, Patrick Eddy (Development Team DSM-firmenich), Timo Roosen en Gijs Leemreize (Jumbo-Visma)

(Voorlopig) uitgaand: Alberto Dainese, Marius Mayrhofer, Florian Stork (Tudor), Andreas Leknessund, Jonas Iversby Hvindeberg (Uno-X), Sam Welsford (BORA-hansgrohe), Harm Vanhoucke en Henri Vandenabeele (Lotto-Dstny)

Ones to watches 2024: DSM-Firmenich 

Met Jakobsen heeft DSM-firmenich echt iemand binnengehaald die er direct zal staan, nadat de ploeg enkele jaren geleden zich begon te herinrichten op het sprinten. De Nederlander geldt natuurlijk als een directe versterking als afmaker, maar ook zijn leiderschapskwaliteiten en de manier waarop hij andere jongens naar een hoger niveau kan tillen moet niet onderschat worden.

Daarbij zal het ook interessant zijn om te zien hoe de twee grote Britse talenten van DSM-firmenich zich verder zullen ontwikkelen. Poole en Oscar Onley lieten de afgelopen twee jaar bij vlagen al dingen zien waarvan je versteld zou staan, maar in hoeverre kunnen zij die lijn voortzetten in 2024? Aan de zijde van Romain Bardet en Warren Barguil is er alvast ruimte voor een nieuwe klimdoorbraak.

Vanuit Nederlands perspectief is het daarnaast interessant om te zien hoe jongens als Nils Eekhoff, Frank van den Broek en Casper van Uden op verschillende terreinen progressie kunnen maken. En dan hebben we nog Matthew Dinham, de verrassende nummer zeven van het loodzware WK in Glasgow.

(Voorlopige) selectie DSM-Firmenich 2024

 1. Tobias Lund Andresen
 2. Romain Bardet
 3. Warren Barguil
 4. Patrick Bevin
 5. Pavel Bittner
 6. Marco Brenner
 7. Romain Combaud
 8. John Degenkolb
 9. Matthew Dinham
 10. Patrick Eddy
 11. Alex Edmondson
 12. Nils Eekhoff
 13. Sean Flynn
 14. Chris Hamilton
 15. Fabio Jakobsen
 16. Gijs Leemreize
 17. Enzo Leijnse
 18. Lorenzo Milesi
 19. Niklas Märkl
 20. Tim Naberman
 21. Oscar Onley
 22. Max Poole
 23. Timo Roosen
 24. Martijn Tusveld
 25. Frank van den Broek
 26. Casper van Uden
 27. Kevin Vermaerke
 28. Bram Welten

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws