DSM-firmenich gaat met Jakobsen en meer Nederlandse aanwinsten 'recht voor zijn raap'-tour op Wielrennen
Wielrennen

DSM-firmenich gaat met Jakobsen en meer Nederlandse aanwinsten 'recht voor zijn raap'-tour op

DSM-firmenich gaat met Jakobsen en meer Nederlandse aanwinsten 'recht voor zijn raap'-tour op

Het wielerseizoen 2023 is inmiddels ten einde en dat betekent dat de blik stilaan op 2024 kan. Vanuit Nederlands perspectief is de move van Fabio Jakobsen naar DSM-firmenich één van de meest interessante transfers van deze winter, maar wat ambiëren ze bij de Nederlandse ploeg precies met de spurtbom? In de Leiderstrui trok met die vraag naar ploegleider Roy Curvers!

Curvers was van 2008 tot en met 2019 één van de voornaamste cultuurdragers van de Skil/Shimano/Argos/Giant/Alpecin/Sunweb-formaties, een rol die hij anno 2023 als ploegleider door heeft gezet. De uit Haelen afkomstige coureur was als knecht present bij de succesvolle Rondes van Frankrijk in het tens-tijdperk, met Marcel Kittel, Michael Matthews en Warren Barguil als voornaamste speerpunten.

De Nederlander maakte dus de weg naar boven mee met de formatie van Iwan Spekenbrink. 'We zijn in die tijd met Marcel en John groot geworden met sprinters, toen we echt een spurtploeg waren. Dat heeft ons heel veel gebracht, maar daarna hebben we met jongens als Barguil, Tom Dumoulin en Wilco Kelderman meer de focus gehad op het klassementswerk. Daar hebben we vol op ingezet', kijkt Curvers terug op de succesvolle periode met Dumoulin. Met de komst van Jakobsen, maar ook lead-outs Bram Welten en Timo Roosen, kiest DSM-firmenich nu weer deels voor het omgekeerde pad.

DSM-firmenich wil met goede spurttrein het hele jaar meedoen om zeges

Curvers verklaart hoe het richting 2024 precies zit qua ambities. ‘Twee jaar geleden vonden we het jammer dat we de sprints wat hebben laten varen, of er minder focus op gehad hebben. Als je een topsprinter hebt met een goede spurttrein, doe je eigenlijk het hele jaar mee. In ieder rondje zit wel een sprint, dus daar kun je het hele jaar door publiciteit mee genereren. Dat is dus eigenlijk de reden, al is het ook zo dat we vanuit het verleden weten dat we het goed kunnen en ons op die manier kunnen profileren', haalt hij op uit zijn ervaringen uit het verleden.

Die omslag klinkt de Limburger in ieder geval als muziek in de oren. 'Nadat ik gestopt ben, ben ik eigenlijk meteen in het coachen gerold. Dat heb ik in de eerste twee jaar bij de beloftenploeg gedaan, wat ik heel leuk vond en waar ik heel veel voldoening uithaalde. Toen we weer focus op het sprinten kregen, was dat voor mij wel het signaal om de overstap te maken naar de profs en daar vol mee aan de gang te gaan. Dat is toch wat ik altijd het leukste heb gevonden aan het spelletje profwielrennen.’

Ook de huidige budgetten en strijd om punten spelen voor een klein deel mee in de keuze van DSM-firmenich om weer meer op sprints te richten, bekent de ex-renner. 'UAE en Jumbo-Visma winnen de klassementen overal, of het nu Romandië, Parijs-Nice of de Tour is. Daar gaat het tussen de ploegen die 40 miljoen budget hebben, waar wij gewoon lang niet aanzitten. En: als sprinters scoren, genereren ze veel punten. Dat is in die zin ook één van de redenen waarom het verhaal met Fabio helemaal klopt.’ Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat DSM-firmenich het klimaspect helemaal weggooit. 'Klassementen en bergetappes gaan we dan doen met jonge talenten, en Warren Barguil natuurlijk. Die hebben we ook bewust teruggehaald, dat is een man die er altijd invliegt en agressiviteit in de ploeg brengt.'

warren bargui
Warren Barguil keert terug bij DSM-firmenich

DSM-firmenich trekt flink wat Nederlanders aan, maar dat is niet bewust

DSM-firmenich heeft met Jakobsen, Welten, Roosen, Gijs Leemreize, Frank van den Broek en Enzo Leijnse maar liefst zes Nederlanders toegevoegd aan de selectie voor 2024, waarmee het de Nederlandse identiteit zich toch wel wat meer aanmeet dan de afgelopen jaren. ‘Het is niet zo dat we bewust Nederlanders aantrekken', corrigeert Curvers ons. 'We kijken naar welke renners goed bij ons zouden passen qua profiel. In de gesprekken kom je er dan wel achter dat je elkaar begrijpt: niet alleen qua taal, maar ook qua cultuur. Dat is denk ik heel belangrijk bij het functioneren van een sprinttrein: je moet heel direct tegen elkaar kunnen zijn, want je moet in een split second een beslissing maken. Daarin moet je harde dingen tegen elkaar kunnen zeggen, wetende dat het dan komt vanuit een gezamenlijke drang om elkaar beter te maken.’

Met Jakobsen, maar zeker ook de andere jongens, is er op die manier gespard in aanloop naar de definitieve ondertekening van de contracten. ‘De Nederlandse cultuur is er een van recht voor zijn raap en niet bang zijn om te zeggen wat je denkt. Daarbij hoort ook dat je dingen goed kunt uitpraten, zonder dat dat blijft hangen. In gesprekken die je met mogelijke versterkingen voert, komt dat dan ook naar voren. Dan heb je het gevoel dat het past, en dat heb je bij een Nederlander wellicht wat eerder dan in de wat zuidelijkere landen.’

fabio jakobsen
Fabio Jakobsen is volgend jaar de spurtkopman bij DSM-firmenich!

Komst Jakobsen kan ook cruciaal zijn voor talent als Van Uden

Met de komst van Jakobsen krijgt een groot spurttalent als Casper van Uden de mogelijkheid om zich in de 'schaduw van' te ontwikkelen. ‘Casper kwam over vanuit de beloften en kreeg meteen heel veel kansen. Daarmee is het doel om hem beter te maken, maar dan is het niet logisch om meteen resultaten te verwachten in zo’n situatie', stipt hij aan. 'Casper groeit zeker, hij laat zo nu en dan zien dat hij bij de snelste mannen hoort. Dat is hoopgevend, maar hij kan zeker ook profiteren van de aanwezigheid van iemand als Fabio.’ DSM-firmenich rekent in die zin na het vertrek van Alberto Dainese (Tudor) en Sam Welsford (BORA-hansgrohe) ook op andere jonge talenten als Pavel Bittner en Tobias Lund Adresen.

Juist vanwege die aspecten van het karakter van Jakobsen - een renner die altijd klaarstaat voor zijn team en koerst met de instelling om iedereen beter te maken - kijkt Curvers zo uit naar de samenwerking met de atleet. ‘Het is denk ik gewoon een heel goede match. Dan heb ik het over Fabio zijn gedrevenheid en zijn manier van werken, maar ook de directe benadering. Dat past heel erg bij ons. Hij brengt natuurlijk zijn prestaties mee, maar we zijn vooral ook heel blij dat hij zijn persoonlijkheid meeneemt’, vat de coach het in één zin perfect samen ter afsluiting.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws