Eet smakelijk Benoît! Cosnefroy toont andermaal topvorm en mag aan de Camembert na sprintzege Wielrennen
Wielrennen

Eet smakelijk Benoît! Cosnefroy toont andermaal topvorm en mag aan de Camembert na sprintzege

Eet smakelijk Benoît! Cosnefroy toont andermaal topvorm en mag aan de Camembert na sprintzege

Benoît Cosnefroy heeft Parijs-Camembert gewonnen. De renner van Decathlon AG2R La Mondiale was de beste van een uitgedunde groep in de punchy finale in het noordwesten van Frankrijk. Zodoende mag Cosnefroy zijn lichaamsgewicht in Camembert mee naar huis nemen.

Het is al jaren een van de meest opvallende en leuke feitjes van de voorjaarskoers. Wie deze wedstrijd wint, krijgt een ludieke prijs mee: een hele grote portie Camembert, namelijk precies het lichaamsgewicht aan kaas van de laureaat. Eigenlijk wint er altijd een Franse renner, Alejandro Valverde was in 2008 de laatste winnaar van andere bodem.

Kopgroep laat lang op zich wachten

Het schijtlollige feitje van de gigantische hoeveelheid kaas doet echter niets aan de moeilijkheid van de wedstrijd af. De koers is een opeenstapeling van Franse heuvels, achter elkaar door, in westelijke richting vanuit de hoofdstad. In deze editie hadden de renners ook niet de beste weersomstandigheden, het was slechts een graad of acht en het regende in het westen van Frankrijk.

Na zestig kilometer koers was er nog geen kopgroep, ondanks diverse uitlooppogingen. Hierna redde een kleine groep het wel, maar het peloton hield in de wind de teugels stevig in handen, waardoor enkele ontsnappers al snel weer werden teruggepakt. Het ging hier onder andere om Antoine Hué, Kenny Molly en Romain Cardis. Vlak voor halfweg koers was er een grote valpartij in het peloton. De koers werd hierop kort geneutraliseerd. In het tweede deel van de koers kon de weg over de verschillende cotes dan echt beginnen.

Costiou doet héél dappere vluchtpoging

De Côte de Glos was de eerste en heel even hadden we weer een kopgroepje van vier, die gezamenlijk over de Côte de l’Angleterre en Cavée de Crouttes trokken. Nadat het richting de Côte des Champeaux weer bijeen kwam, ging Guillaume Martin (Cofidis) als eerste écht grote naam op de pedalen staan, met nog 35 kilometer voor de wielen. Ewen Costiou van Arkéa-B&B Hotels was vlak ervoor weggereden en Martin wilde er naartoe. Dat lukte niet.

Costiou bleef wel dapper vooruit en hield heel lange tijd gelijke tred met het peloton, met slechts 25 seconden voorgift. Dat leek speelbaar, maar toen de eenzame vluchter zijn voorsprong uitbreidde naar veertig seconden over de voorlaatste klim (de Côte de l’Angleterre), begonnen we er met z'n allen toch in te geloven.

Veel aanvallen richting de streep in finale

Het was tegen beter weten in, want waar de benen van Costiou op de Butte des Fondits leegliepen, kwamen de anderen van achteruit hard aan. In de afzink en in de laatste fase naar de finish werd slag om stoot aangevallen, met Martin die zich andermaal liet zien. Hij moest wel, want er zaten te veel mannen met een betere sprint achter hem.

Een sprintje van een groepje van acht kon desondanks niet voorkomen worden. Cosnefroy had erop gewacht en toonde zich de sterkste.

Uitslag Parijs-Camembert 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws