Visma | Lease a Bike huilt en juicht: voorjaar Van Aert onthoofd na crash, Jorgenson wint Dwars door Vlaanderen Wielrennen
Wielrennen

Visma | Lease a Bike huilt en juicht: voorjaar Van Aert onthoofd na crash, Jorgenson wint Dwars door Vlaanderen

Visma | Lease a Bike huilt en juicht: voorjaar Van Aert onthoofd na crash, Jorgenson wint Dwars door Vlaanderen

Matteo Jorgenson heeft een onthoofde editie van Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. Na een bizarre koers, met een vreselijke crash vol topfavorieten, was hij uiteindelijk de sterkste uit een groep van zes. Het was een pleister op de wond voor Visma | Lease a Bike, dat Wout van Aert kwijtraakte na de val.

De 78e editie van Dwars door Vlaanderen was er één van dik 188 kilometer, mooi weer en een geweldig deelnemersveld. Wout van Aert keerde na zijn E3-crash terug in koers en Lidl-Trek speelde met Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Jonathan Milan en Toms Skujins al z'n grote mannen uit. Alleen Mathieu van der Poel was er niet bij, de wereldkampioen hield z'n kruit zo droog voor de Ronde van Vlaanderen op zondag.

Net als ongeveer iedere koers anno 2024 was het openingsuur verschroeiend zwaar. De strijd om de vlucht was groot, omdat ongeveer tachtig procent van het peloton wel wist dat er geanticipeerd moest worden. Zodoende kwamen we na vijftig kilometer met een compleet peloton aan bij de Hellestraat, de eerste klim van de dag.

Keiharde crash onthooft Dwars door Vlaanderen, Van Aert en Stuyven out

Rond deze eerste klim werd de eerste kopgroep van de dag dan eindelijk gevormd. Casper Pedersen, Mathias Norsgaard, Donovan Grondin, Dries De Bondt, Niklas Märkl, Dries De Pooter, Victor Vercoullie, de Nederlander Pascal Eenkhoorn, Amund Grondahl Jansen, Thomas Gachignard en Jonas Abrahamsen waren de gelukkigen.

In het peloton werd na een openingsuur aan 47 gemiddeld even rustig aan gedaan en dat zorgt vaak voor problemen. Jan Tratnik gaf op door knieproblemen, maar Nils Eekhoff en Elmar Reinders gingen tegen de grond. Visma | Lease a Bike nam daarna het heft in handen, met de kopgroep die 2.30 minuten voorsprong kreeg. Ook Lidl-Trek meldde zich op kop van het pak.

Zodoende hadden we de eerste honderd kilometer rap achter de kiezen, met 2.46 minuten als verschil. We hadden vier klimmetjes achter de rug, zo onderhand klaar voor de finale. Het was echter op dat moment dat alles misliep. Een keiharde valpartij in het op stoom komende peloton zorgde ervoor dat Pedersen, Stuyven, Van Aert én Biniam Girmay zwaar gehavend achterbleven...

Visma | Lease a Bike zorgt voor pleister op de wond

Wat nu? Een blok in de maag, maar de koers wacht op niemand. Terwijl Van Aert huilend op de grond achterbleef, was de finale begonnen en moesten we door. Vanuit het pelotonnetje dat na de crash overbleef, vertrokken de sterkste renners naar voren. Joshua Tarling (INEOS), Visma | Lease a Bike met Matteo Jorgenson en Tiesj Benoot, Michael Valgren en Alberto Bettiol namens EF en Stefan Küng (Groupama) zaten er onder meer bij.

Het was wachten op een samensmelting en die kwam op 38 kilometer van de meet. In de groepen erachter was logischerwijs geen sprake meer van echte achtervolging en dus wisten we dat een deel van de vroege vlucht met de bijkomende knappe namen het mochten uitmaken. Pedersen, De Bondt, Tarling, Jorgenson, Abrahamsen, Benoot, Gachignard, Eenkhoorn, Küng, Bettiol en Valgren mochten dromen.

EF probeerde het met Valgren en Bettiol, maar de Deen bleek net niet goed genoeg en de Italiaan haakte na een aanval op de Nokereberg af met kramp. Het werd een afvalkoers, met Visma | Lease a Bike dat ondanks het wegvallen van Van Aert tóch z'n kaarten speelde. Benoot probeerde het, maar het was Jorgenson die vanuit de counter het beslissende gat sloeg.

Benoot hield logischerwijs de benen stil en dus mochten Abrahamsen, Tarling, Küng en De Bondt voor de ereplaatsen strijden.

Uitslag Dwars door Vlaanderen 2024 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws