EF-show op Mont Ventoux: Guerreiro en Chaves zorgen voor 1-2'tje, Storer completeert podium Wielrennen
Wielrennen

EF-show op Mont Ventoux: Guerreiro en Chaves zorgen voor 1-2'tje, Storer completeert podium

EF-show op Mont Ventoux: Guerreiro en Chaves zorgen voor 1-2'tje, Storer completeert podium

Ruben Guerrero heeft de Mont Ventoux Dénivelé Challenge voor mannen gewonnen. De 27-jarige Portugees speelde de overmacht van EF Education-EasyPost uit op de steile flanken van de Mont Ventoux. Esteban Chaves - ploegmaat van Guerreiro bij EF - plakte in de achtervolging op het wiel van Michael Storer en reed er richting de top van weg voor plek twee. Storer moest tevreden zijn met brons.

De eendagskoers naar de top van de Mont Ventoux is de laatste jaren uitgegroeid tot fijne test richting de Tour de France. Er stonden dan ook weer een hele hoop grote namen aan het vertrek. Zij begonnen om 11.05 uur aan een tocht van 153 kilometer, met onderweg eerst de Mont Ventoux tot aan Chalet Renard, om hem na een lange afdaling nog eens te beklimmen, en dan helemaal tot de bekende, kale top.

Kopgroep van vijf, tempo hoog op eerste keer Mont Ventoux

De kopgroep van de dag was voor Lilian Calmejane (AG2R), Victor Koretzky (B&B), Alexandr Riabushenko (Astana), Alan Jousseaume (TotalEnergies) en Nicolas Debeaumarché (St Michel-Auber93). Veel voorsprong kregen ze niet, met Movistar, EF Education-EasyPost, Israel-Premier Tech en Uno-X die controleerden in het peloton voor hun kopmannen.

Toen na 75 kilometer de eerste drie gecategoriseerde klimmetjes achter de kiezen waren en de Mont Ventoux vanuit het minder lastige Sault beklommen moest worden, nam Israel-Premier Tech het heft in handen. Het peloton werd flink uitgedund op weg naar de top van de Mont Ventoux, al liet nog niemand echt het achterste van z'n tong zien. In de afdaling konden er ook nog wel wat renners terugkeren, met Movistar dat de afzink leidde.

Na de afzink volgde voor de tweede keer de beklimming van de Col de la Madeleine (1,7 kilometer aan 4,2 procent), alvorens de Mont Ventoux weer opdoemde, dit keer vanuit Bédoin. 19,5 kilometer aan 7,9 procent scheidde de renners nog van de top van de Kale Berg. Movistar had de boel naar de voet gecontroleerd, met vooraan nog slechts vier leiders over. Calmejane, Riabushenko, Jousseaume en Koretsky hadden Debeaumarché op de eerste keer Ventoux overboord gekieperd.

EF neemt de leiding en valt vroeg aan

De leiders begonnen aan de slotklim met een voorsprong van anderhalve minuut en op het moment dat de weg omhoog liep, schoof EF een mannetje op kop van het peloton. In de kopgroep werd niet langer gewacht en ging Riabushenko in de aanval. Hij kreeg alleen Jousseaume mee. Koers op twee fronten, met EF dat het tempo verschroeiend hoog legde en Riabushenko die vooraan all-in ging. De Wit-Rus reed weg, kwam solo vooraan, maar ondanks al zijn inspanningen slonk de kloof naar het peloton wel snel naar onder de minuut.

Onder het hoge tempo van EF Education-EasyPost moesten er al vroeg op de Mont Ventoux mannen lossen. Iván Ramiro Sosa stelde namens Movistar teleur, nadat hij vorig jaar in de Tour de la Provence nog had gewonnen op de Ventoux. Jesús Herrada won in 2019 de allereerste editie van de Mont Ventoux Challenge, maar de Spanjaard van Cofidis had dinsdag de benen niet.

Twaalf kilometer onder de top begon het spel tussen de kopmannen al in het peloton. Nadat Riabushenko was ingerekend, was het EF dat z'n ambities waarmaakte. Ruben Guerreiro kwam voorop, met achter hem Michael Storer en EF-ploegmaat Esteban Chaves. Cristian Rodriguez van TotalEnergies wilde nog wel mee met Storer en Chaves, maar moest snel passen. Daar achter zat nog een achtervolgend groepje, met Alejandro Valverde Movistar), Guillaume Martin (Cofidis) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X).

Wie wont op de top van Mont Ventoux?

Twee van EF Education-EasyPost en eentje van Groupama-FDJ, zij leken het te gaan uitmaken. Guerreiro buffelde vrolijk voort en verzamelde 25 seconden naar Storer en Chaves, waarbij Storer logischerwijs al het werk moest doen. Met nog acht kilometer klimmen zag dat er goed uit voor de Portugees vooraan, wel in de wetenschap dat hij dan niet moest stilvallen in de loodzware laatste zes kilometer richting de kale top.

Bij het ingaan van de laatste zes kilometer was de voorsprong van Guerreiro naar de achtervolgende twee opgelopen naar 35 seconden. Rodrigiez hing er nog achter op een dikke minuut van de leider en Valverde, Martin en Johannessen konden het schudden op anderhalve minuut achterstand.

In de absolute slotfase was het wachten op de aanval van Chaves, die al kilometers lang in het wiel zat van Storer. De aanval kwam dan ook, op anderhalve kilometer van de finish. Storer stond geparkeerd toen de Colombiaan uit z'n wiel weg demarreerde en overtuigend op ging voor plek twee. Een 1-2'tje voor EF, dat zodoende klaar lijkt voor de Tour de France.

Uitslag Mont Ventoux Dénivelé Challenge 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws