Voorbeschouwing Mont Ventoux Challenge 2022 | De Ventoux op dinsdag: wat wil je nog meer? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Mont Ventoux Challenge 2022 | De Ventoux op dinsdag: wat wil je nog meer?

Voorbeschouwing Mont Ventoux Challenge 2022 | De Ventoux op dinsdag: wat wil je nog meer?

De Mont Ventoux: een iconische klim, waar ontzettend veel duels en verhalen zijn geschreven. Op dinsdag is het weer zover, voor de Mont Ventoux Challenge maken we bij In de Leiderstrui maar al te graag plaats op onze website.

Praktische informatie Mont Ventoux Challenge 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Mont Ventoux Challenge

2021 Miguel Ángel López
2020 Aleksandr Vlasov
2019 Jésus Herrada

Parcours, weer en tijden Mont Ventoux Challenge 2022

De naam zegt het al: deze wedstrijd draait in zijn volledigheid om de Reus van de Provence, de Mont Ventoux. In totaal krijgen de renners meer dan 4500 hoogtemeters voor de kiezen in 154 kilometer, waarvan het gros natuurlijk op de rekening van de Ventoux komt.

Starten doen de renners omstreeks 11.00 uur in Vaison la Romaine, vanwaaruit het glooiend richting de Col de la Gabelle gaat. Geen al te steile beklimming, dus hier verwachten we niet al te veel spektakel. Dat komt pas na 75 kilometer, als we voor de eerste keer (vanuit Sault) de Ventoux aanvatten. Deze kant is 24,5 kilometer lang aan 5,3 procent gemiddeld.

Vervolgens dalen we af naar Malaucéne, om via de meest bekende kant (Bedoin) de laatste beklimming aan te vatten. Houd u vast: 21 kilometer klimmen, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7 procent; verstoppen zal geen optie zijn op de Ventoux.

Voorbeschouwing Mont Ventoux Challenge 2022 | De Ventoux op dinsdag: wat wil je nog meer?

Beklimmingen
38,0 km: Col de la Gabelle (10 kilometer aan 4,2%)
65,0 km: Rocher du Cyre (10 km aan 4,2%)
99,0 km: Mont Ventoux (24,3 km aan 5%)
154,0 km: Mont Ventoux (21 km aan 8,7%)

Weer
Het gaat niet hard waaien, het is warm en er schijnt een zonnetje: de renners hoeven dinsdag niets te vrezen van de weersomstandigheden op de Ventoux, waar het normaliter nog wel eens wil spoken.

Tijden
Start: 11.00 uur
Finish: 15.00 uur

Favorieten Mont Ventoux Challenge 2022

Op basis van de voorlopige startlijst is Michael Woods de beste klimmer aan de start van deze Mont Ventoux Challenge. De Canadees is met zijn ploeg Israel-Premier Tech op puntenjacht en liet in de Mercan'Tour Alpes Classic Maritimes zien dat het met de benen wel goed zit. Woods kan uitstekend overweg op de steile percentages van de Ventoux en het zal hem er veel aan gelegen zijn om te winnen. Hij wordt gesteund door onder meer Carl Fredrik Hagen.

De concurrentie zou wel eens vanuit Amerikaanse hoek kunnen komen: ook EF Education-EasyPost moet punten gaan sprokkelen om degradatie te voorkomen en stuurt op die manier enkele van de betere klimmers naar deze wedstrijd. Esteban Chaves, Ruben Guerreiro als Simon Carr kunnen op een goede dag bergop ver komen, zoals die eerste twee ook bewezen in de slotrit van de Dauphiné.

Voorbeschouwing Mont Ventoux Challenge 2022 | De Ventoux op dinsdag: wat wil je nog meer?
Ruben Guerreiro

Uiteraard zijn ook de Franse ploegen van de partij, al is het niet met de grootste kleppers. Groupama-FDJ (Michael Storer, Attila Valter, Valentin Madouas en Rudy Molard), AG2R-Citroën (Felix Gall), TotalEnergies (Cristián Rodriguez) en Arkéa Samsic (Winner Anacona) hebben ervoor gekozen om de absolute klimkopmannen thuis te laten. B&B Hotels heeft met Pierre Rolland wel de beste klimmer mee, evenals Cofidis (Ex-winnaar Jesús Herrada, Victor Lafay, Guillaume Martin en Rubén Fernandez),

Vanuit Nederlands perspectief is de aanwezigheid van Antwan Tolhoek zeer interessant. De Zeeuw is samen met Mattias Skjelmose Jensen de aanvoerder bij Trek-Segafredo. Movistar heeft met Iván Ramiro Sosa, Matteo Jorgenson en Carlos Verona ook drie ijzers in het vuur, maar kwam bij het bekendmaken van de selectie nog met een welkome verrassing: ook Alejandro Valverde zal zijn opwachting maken.

Een andere man die daags voor de wedstrijd nog werd toegevoegd was Tobias Halland Johannessen, de nummer tien van het Critérium du Dauphiné.

TV Mont Ventoux Challenge 2022

Helaas pindakaas, Eurosport zal de Mont Ventoux Challenge niet uitzenden. L'Equipe heeft namelijk de rechten in handen. Zodoende zult u het moeten doen met een uitgebreid verslag na afloop bij In de Leiderstrui.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws