Enric Mas spot met de wetten van Pogacar en laat Sloveen roemloos achter in Giro dell'Emilia Wielrennen
Wielrennen

Enric Mas spot met de wetten van Pogacar en laat Sloveen roemloos achter in Giro dell'Emilia

Enric Mas spot met de wetten van Pogacar en laat Sloveen roemloos achter in Giro dell'Emilia

Enric Mas heeft op de befaamde San Luca zijn slag geslagen met het winnen van de prestigieuze Giro dell'Emilia. De renner van Movistar spotte op de zware, steile beklimming met de wetten door Tadej Pogacar roemloos achter te laten.

Na de overwinning van Sjoerd Bax in de Coppa Agostoni was het op zaterdag tijd voor één van de grotere Italiaanse najaarswedstrijden: de Giro dell'Emilia, met de karakteristieke San Luca-beklimming als ankerpunt. Dat deze koers leeft onder de wielerprofs, was te zien aan het ijzersterke deelnemersveld dat ten tonele verscheen ind e regio van Bolonga.

Vijf coureurs trokken er in de openingsfase op uit, met één Nederlander daarbij: Rick Pluimers van Jumbo-Visma. Verder waren er met Kobe Goossens (Intermarché-Wanty-Gobert) en Johan Meens (Bingoal-Pauwels Sauzen) ook twee Belgen vertegenwoordigd. Het kwint werd volmaakt door de ervaren WorldTour-coureurs Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) en Jacopo Guarneri (Groupama-FDJ). In het peloton controleerden de ploegen van INEOS Grenadiers en UAE-Team Emirates, in dienst van Adam Yates en Pogacar.

UAE-Team Emirates breekt koers open

Op honderd kilometer van de aankomst moesten Meens en Guarneri de andere drie laten gaan, waarna Pluimers het vervolgens ook niet meer kon bijhouden. Bouchard en Goossens deden goed door, maar er was versterking op komst: op 35 kilometer van de meet was Jan Bakelants de eerste man die versnelde vanuit het peloton. Hij werd gevolgd door Rémy Rochas, maar die moest door een schakelprobleem verstek laten gaan op de San Luca. Even later ontstond er een tegenaanval met Tao Geoghegan Hart en Pierre Latour, maar de troepen van UAE hielden alles binnen de perken. Knechten als Rafal Majka, Davide Formolo en Diego Ulissi verzorgden het tempo, wat wegkomen een utopie maakte.

Zo'n twintig renners bleven over door dit beulswerk van de formatie uit de Emiraten, die Pogacar zo in ideale positie af wisten te zetten voor de voorlaatste keer San Luca. Daar ging Lorenzo Fortunato als eerste aan, maar het was direct Pogacar zelf die al bij de voorlaatste passage zijn versnelling plaatste. Mas had hier ook wel fiducie in, hij slingerde het tempo nog wat verder de lucht in. Pogacar moest op alle tanden bijten die hij had, maar hij ging in het wiel van de man uit Mallorca over de top heen voor de resterende negen kilometer.

In de afzink richting de laatste beklimming trachtte Pogacar zijn opponent even onder druk te zetten, maar die wist ploegmaat Alejandro Valverde in de achtergrond. Samen met de andere ouderdomsdekens Domenico Pozzovivo en Rigoberto Urán keerde hij terug aan het front. Dit vijftal begon - onder leiding van Valverde - aan de laatste San Luca.

Daar was het Mas die op twee kilometer van de aankomst al aan zijn missie begon en de concurrenten achterliet. Niemand had ook maar iets van een antwoord op Mas, die hiermee direct de stempel van topfavoriet voor de Ronde van Lombardije op zijn naam krijgt.

Uitslag Giro dell'Emilia 2022

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news