Vingegaard slaat op indrukwekkende manier dubbelslag op keienklim in CRO Race Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard slaat op indrukwekkende manier dubbelslag op keienklim in CRO Race

Vingegaard slaat op indrukwekkende manier dubbelslag op keienklim in CRO Race

Jonas Vingegaard heeft na een vermakelijke etappe de zwaarste rit van de CRO Race 2022 weten te winnen. De Deen was de beste op een met keien bezaaide slotbeklimming van enkele honderden meters, waar hij Pierre Rolland in extremis voorbij ging en Oscar Onley (DSM) net voorbleef.

Met de jarige Jonathan Milan in de leiderstrui vertrok het peloton voor de middag voor de koninginnenrit van deze CRO Race. Zowel bij de prooi (Bahrain Victorious) als jager (Jumbo-Visma) waren ze ervan bewust dat het wel eens een hete middag kon worden, daar het zwaartepunt van de rit hem eigenlijk in het begin zat met een lange klim. Al voorafgaand aan deze col zette Jumbo-Visma met Lennard Hofstede een pion vooruit, die later in de rit van veel waarde zou zijn.

Op die grote beklimming regelden Koen Bouwman en Gijs Leemreize het tempo namens de geelzwarten, onder wiens aanvoering er een elite groep van vijftien man ontstond zonder leider Milan. Met de teruggezakte Hofstede beschikte Jumbo-Visma na een tactisch goede zet over een overtal in deze kopgroep. Matej Mohoric, de nummer drie van het klassement, was wel van de partij. Hij wist ook nog eens een tussensprint te winnen, waardoor hij Vingegaard virtueel naderde tot op één seconde. Dat gold ook voor Axel Laurance, de ritwinnaar van vrijdag. Milan reed met onder andere Damiano Caruso als metgezel op twee minuten van de kop van de koers, met nog zeventig kilometer te gaan.

Mohoric zet druk op Vingegaard, Milan past

Bij de tweede tussensprint roerde Mohoric zich opnieuw met succes, waardoor hij uitgroeide tot de grote uitdager van Vingegaard. In de groep daarachter roerden de Bahrain Victorious-mannen, met Milan zelf ook op kop, zich door de voorsprong te reduceren van twee minuten naar één enkel minuutje. Op 25 kilometer van de aankomst gooiden ze de handdoek echter in de ring; alle hoop van de ploeg was vanaf dat moment dus gevestigd op Mohoric.

Even later trok Onley (Team DSM) de groep uit elkaar, maar hij liep op een counter van enkele andere sterke mannen. Met Chris Hamilton was er wel een ploegmaat mee, alhoewel hij op moest boksen tegen het duo Santiago Buitrago-Omar Fraile. Op zo'n twaalf kilometer van de definitieve aankomst werd ook die move geneutraliseerd, waarna Vingegaard zelf maar eens op de pedalen ging staan. Onder deze impuls ontstond er een kopgroep van zes, met ook Onley, Mohoric, Torstein Traaen, Brandon Rivera en Vincenzo Albanese. Ook deze samenstelling was geen lang leven beschoren, en zo trokken we met pakweg vijftien man de laatste vijf kilometer in.

Op drie kilometer van de aankomst plaatste Rolland een aanval met panache. Hij pakte een mooi gat, maar de laatste anderhalve kilometer gingen wel vervelend bergop. Rolland ging met vijftien seconden voorsprong de kasseitjes van de laatste vijfhonderd meter in, met Vingegaard op kop van de achtervolgende groep. Onley pakte over, maar het was Vingegaard die in extremis over alles en iedereen stoomde en Onley op de meet afhield.

Uitslag etappe 5 CRO Race 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws