Ewan slaat slag in openingsrit Saudi Tour na perfecte voorbereiding; Groenewegen twaalfde Wielrennen
Wielrennen

Ewan slaat slag in openingsrit Saudi Tour na perfecte voorbereiding; Groenewegen twaalfde

Ewan slaat slag in openingsrit Saudi Tour na perfecte voorbereiding; Groenewegen twaalfde

Caleb Ewan heeft de eerste rit in de Saudi Tour weten te winnen en mag op die manier ook de eerste leiderstrui van die rittenkoers aantrekken. De Aussie rondde een perfecte spurtvoorbereiding van zijn ploeg Lotto Soudal relatief makkelijk af. Martin Laas (BORA-hansgrohe) werd knap tweede.

In de Saoedi-woestijn waren het drie mannen die vlak na het startschot het ruime sop kozen. Een bont gezelschap bij mekaar, met vlaggetjes uit Noorwegen (Martin Urianstad van Uno-X), Griekenland (Polychronis Tzortzakis van Kuwait Pro Cycling Team) en Maleisië (Shahrul Mat Arin van Terengganu Poylgon Cycling Team). Niet echt namen waar het peloton van wakker lag: Jan Maas en Thomas De Gendt controleerden de voorsprong in dienst van hun kopmannen Dylan Groenewegen en Caleb Ewan.

Dat was dan ook vrijwel het enige dat we meekregen vanuit Saoedi-Arabië, daar het vliegtuig dat nodig was voor de TV-beelden om onduidelijke redenen niet de lucht in mocht en het verder ook aan informatie ontbrak. Jammer, want op die manier misten we de gravelstrook van 7,5 kilometer volledig en was het voor beelden of meer info wachten tot de laatste rechte lijn, waar vaste camera's opgesteld stonden.

Klassementskandidaat Bagioli valt

De koplopers waren ondertussen wel bijgehaald door het peloton, waar jammer genoeg een valpartij te bespeuren viel op de gravel. Onder meer Andrea Bagioli, één van de topfavorieten voor het eindklassement, kwakte tegen het grind, wat nooit een fijn gevoel is. Gelukkig kon de Italiaan zijn weg uiteindelijk vervolgen.

Yousif Mirza van UAE-Team Emirates ontregelde de spurtvoorbereiding met een kleine uitval, maar hij werd op drie kilometer van de meet weer bijgehaald. Uiteindelijk was het wachten tot de laatste bocht voor livebeelden, waar Lotto Soudal zeer sterk uitkwam. Het bleek voor hun kopman Ewan ook een koud kunstje om het af te maken. Lead-out Jasper De Buyst werd zelfs nog vierde, achter Laas en Fernando Gaviria. Dylan Groenewegen eindigde als twaalfde.

Uitslag & klassement Saudi Tour 2022 etappe 1


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws