Ewan wordt al geïnterviewd als winnaar, maar fotofinish laat zien dat Thijssen de snelste is in GP Monseré Wielrennen
Wielrennen

Ewan wordt al geïnterviewd als winnaar, maar fotofinish laat zien dat Thijssen de snelste is in GP Monseré

Ewan wordt al geïnterviewd als winnaar, maar fotofinish laat zien dat Thijssen de snelste is in GP Monseré

Gerben Thijssen heeft de elfde editie van de GP Monseré op zijn naam geschreven. De Belg van Intermarché-Circus-Wanty was nipt de snelste in de massasprint. Een fotofinish moest uitkomst bieden en besliste dat de Belg aan het langste eind trok. Caleb Ewan (Lotto-Dstny) werd al geïnterviewd als winnaar, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. Sam Welsford (Team DSM) werd derde.

De GP Monseré is een koers die sinds 2012 verreden wordt. De eendagswedstrijd is in het leven geroepen als eerbetoon aan Jean-Pierre Monseré, een Belgisch wonderkind op de fiets. Een noodlottig ongeval tijdens een kermiskoers in 1971 (in het Belgische Lille) werd de toen 22-jarige Monsére fataal. De West-Vlaming wist in 1970 nog wereldkampioen te worden en was een van de grootste wielertalenten die België ooit rijk is geweest. Tegenwoordig staat Arnaud De Lie te boek als een van de meest getalenteerde coureurs in het peloton. De Waal wist de vorige editie op zijn naam te schrijven, nadat de koers in 2021 en 2020 door respectievelijk Tim Merlier en Fabio Jakobsen was gewonnen.

Ten opzichte van eerdere edities was er weinig gewijzigd aan het parcours. Hierdoor behoorden de mannen uit het sprintersgilde wederom tot de topfavorieten om victorie te kraaien in de West-Vlaamse eendagswedstrijd, die 198,6 kilometer lang was. Het was vooral uitkijken naar Ethan Vernon, Ewan en Welsford, de drie mannen die op papier het allersnelst leken. De uitgestippelde route werd gekarakteriseerd door drie grote lokale omlopen, waarbij er elke ronde vier klimmetjes overwonnen moesten worden.

Negental kiest het hazenpad, groep wordt al snel achttal

Na diverse vluchtpogingen, was de eerste kopgroep van de dag na ongeveer dertig kilometer koers een feit. Ryan Christensen (Bolton Equities Black Spoke), Wouter van de Weerthof (Allinq Continental Cycling Team), Carlos Canal (Euskatel-Euskadi), Nickolas Zukowsky (Q36.5 Pro Cycling Team), Rick Pluimers (Tudor Pro Cycling Team), Huub Artz (Metec - SOLARWATT p/b Mantel), Thibau Verhofstadt (Tarteletto-Isorex), Emil Toudal (Team ColoQuick) en Zak Coleman (VolkerWessels Cycling Team) vormden de vlucht van de dag.

Ondanks dat het negental weliswaar de zegen van het peloton kreeg, liep de voorsprong nooit echt op tot boven de drie minuten. De tête de la course werkte goed samen, met als gevolg dat het voor Van de Weerthof te snel ging. De 20-jarige Nederlander werd niet lang daarna opgeslokt door het peloton (en moest vervolgens ook het peloton laten gaan).

Verslag loopt verder onder tweet.

Kopgroep is vogel voor de kat, Thijssen wint na fotofinish

Op circa dertig kilometer van de meet bedroeg de voorsprong van de kopgroep, die na het lossen van Verhofstadt nog zeven renners telde, nog maar een halve minuut. Het peloton was intussen, als gevolg van een stevig tempo op de kasseien van de Lookhuisstraat (400 meter aan 2,6%), ook in tweeën gesplitst. Slechts 25 renners leken vooraan de aansluiting te gaan maken met de zeven overgebleven vluchters. Uiteindelijk bleek het echter allemaal loos alarm. De tweede helft van het peloton wist zich te herpakken en zo kregen we binnen een mum van tijd een voltallig peloton.

In de slotfase van de wedstrijd leek niets een massasprint in de weg te staan. En zo geschiedde: de verschillende lead-out-treintjes probeerden hun dienstdoende sprinter zo goed mogelijk in stelling te brengen voor een ultieme krachtsexplosie in de straten van Roeselare, de woonplaats van Souadal-Quick Step-manager Patrick Lefevere. Deze groepssprint mondde uit in een millimetersprint. Ewan en Thijssen drukten hun voorwielen op bijna exact hetzelfde moment over de finishlijn. Als gevolg daarvan moesten de heren minutenlang in spanning afwachten wie er gewonnen had. Ewan werd inmiddels wel al geïnterviewd als zijnde de winnaar van de dag. Niets bleek minder waar: het juryverdict gaf uiteindelijk aan dat de Belg gewonnen had. Ewan moest zodoende genoegen nemen met een tweede stek. Welsford vervolledigde het podium.

Uitslag GP Monseré 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news