Voorbeschouwing GP Monsère 2023 | Ewan in België op zoek naar juiste gevoel, wie kan hem verslaan? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Monsère 2023 | Ewan in België op zoek naar juiste gevoel, wie kan hem verslaan?

Voorbeschouwing GP Monsère 2023 | Ewan in België op zoek naar juiste gevoel, wie kan hem verslaan?

Strade Bianche, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico én GP Monsère. Jazeker, ook aankomend weekend wordt er een eendaagse wedstrijd in België verreden. De sprinters zullen traditioneel proberen hun kans te grijpen, maar welke kanonnen staan er aan de start? In de Leiderstrui neemt je mee!

Vorig jaar was het de heerser van de 1.1-wedstrijden, Arnaud De Lie, die er met de zege vandoor ging in België. De jonge Belg van Lotto-Dstny wist in de massasprint Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) en Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) te verslaan. De Lie rijdt dit jaar op hetzelfde moment Parijs-Nice. Wat er wel niet kan veranderen in een jaar tijd...

Praktische informatie GP Monsère

  • Ichtegem - Roeselare (198,6 km)
  • Zondag 5 maart
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Monsère 2023

2022 Arnaud De Lie

2021 Tim Merlier
2020 Fabio Jakobsen
2018 André Looij
2017 Laurens Sweeck

GP Monsère 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing GP Monsère 2023 | Ewan in België op zoek naar juiste gevoel, wie kan hem verslaan?

Eigenlijk is startplaats Ichtegem het enige moment dat de renners afwijken van de plaatselijke ronde. Al na 25 kilometer passeren de gladiatoren voor het eerst de finishlijn, alvorens drie laps worden afgewerkt. Geheel zonder obstakels is het parcours niet.

De organisatie heeft namelijk een aantal (kassei)klimmetjes uitgetekend. Onderweg wachten driemaal de Hoogledeberg, Ruidenberg en Lookhuisstraat. De Gitsberg wordt zelfs vier keer aangedaan. Echt steil zijn de beklimmingen niet, maar door de afwisseling tussen kasseien en normaal asfalt kan het toch nog zwaar worden. Wie is op de klimmetjes in staat om de koers open te breken en de sprinters op achterstand te rijden?

Beklimmingen

16 km: Gitsberg (500 meter a 3,2%)
31,5 km: Hoogledeberg (700 meter a 2,7%)
47 km: Ruidenberg (800 meter a 2,6%)
53 km: Lookhuisstraat (400 meter a 2,8%)
74 km: Gitsberg (500 meter a 3,2%)
89,5 km: Hoogledeberg (700 meter a 2,7%)
104,5 km: Ruidenberg (800 meter a 2,6%)
111 km: Lookhuisstraat (400 meter a 2,8%)
132 km: Gitsberg (500 meter a 3,2%)
147,5 km: Hoogledeberg (700 meter a 2,7%)
162,5 km: Ruidenberg (800 meter a 2,6%)
168,5 km: Lookhuisstraat (400 meter a 2,8%)
189,5 km: Gitsberg (500 meter a 3,2%)

Weer

Vier graden en regen. De renners hebben het weleens beter getroffen. Regenjassen zijn geen overbodige luxe en kunnen de gehele dag van pas komen, terwijl de wind normaal gesproken geen rol van betekenis gaat spelen. Dertien kilometer per uur lijkt niet genoeg om waaiers te vormen.

Tijden

Start: 10:20 uur
Finish: Ongeveer 15:00 uur

Favorieten GP Monsère 2023

Afgaande op de resultaten van afgelopen maanden is Ethan Vernon (Soudal Quick-Step) topfavoriet. De jonge Engelsman won gemakkelijk de sprints in de Ronde van Rwanda en reed ook al sterk in 2022. Met Caleb Ewan (Lotto-Dstny) heeft Vernon een geduchte tegenstander. Op pure snelheid is Ewan één van de sterkste sprinters, maar de Australiër reed anoniem in de rondte tijdens de UAE Tour. Zien we zondag de echte Ewan weer?

Er zijn ook genoeg outsiders. Wat te denken van het blok van Arkéa Samsic? Hugo Hofstetter, Jenthe Biermans en Matthis Le Berre moeten allemaal in staat worden geacht de koers te winnen. Le Berre reed een fenomenale Omloop en haakte na een vroege vlucht zelfs zijn karretje nog aan bij latere winnaar Dylan van Baarle. Ook Team DSM reist af naar West-België en neemt met Sam Welsford een uitstekende sprinter mee. Verdere outsiders als het op sprinten aankomt? Jakub Mareczko en thuisrijders Dries De Bondt (beide Alpecin-Deceuninck), Gerben Thijssen (Intermarché Circus-Wanty) en Piet Allegaert (Cofidis). Wees niet verbaasd als zij ineens de bloemen in ontvangst mogen nemen.

Er is vanwege de weersvoorspellingen ook een scenario mogelijk waarin de aanvallers gaan uitmaken wie de zege pakt. In dat geval zijn Josef Cerny, Jannik Steimle (beide Soudal Quick-Step), Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling Team) en Luca Mozzato (Arkéa Samsic) interessante namen. Dit trio is vrij explosief als het op klimmetjes aankomt. Zie ze dan nog maar eens terug te pakken na een slopende koers.

We sluiten af met de ploeg van Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie neemt een scala aan jonge renners mee. Ervaren rot in het jeugdige geweld is Timo Roosen. De voormalig Nederlands kampioen heeft net als Tim van Dijke een explosief spurtje. Beide mannen kunnen zomaar de aanwezige sprinterstop gaan verrassen, terwijl Per Strand Hagenes zich misschien in het aanvalsgeweld kan mengen.

Timo Roosen
Timo Roosen

Favorieten GP Monsère 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Ethan Vernon (Soudal Quick-Step) en Caleb Ewan (Lotto-Dstny)

Schaduwfavorieten: Sam Welsford (Team DSM), Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck), Gerben Thijssen (Intermarché Circus-Wanty), Josef Cerny (Soudal Quick-Step), Hugo Hofstetter en Jenthe Biermans (beide Arkéa Samsic)
Longshots: Timo Roosen, Tim van Dijke, Per Strand Hagenes (allen Jumbo-Visma), Piet Allegaert (Cofidis), Jannik Steimle (Soudal Quick-Step), Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling Team), Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Luca Mozzato en Matthis Le Berre (beide Arkéa Samsic)

TV GP Monsère 2023

Eurosport 1 is uw grote vriend aanstaande zondag. De koers wordt namelijk vanaf 13:40 uur live uitgezonden op het open net. Mocht u geen tijd hebben om te kijken, In de Leiderstrui houdt het nieuws rondom GP Monsère de gehele dag bij!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws