Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite mannen | Wout VAM Aert, of is een rivaal (of mede-kopman) sterker? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite mannen | Wout VAM Aert, of is een rivaal (of mede-kopman) sterker?

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite mannen | Wout VAM Aert, of is een rivaal (of mede-kopman) sterker?

Op het Drentse VAM-circuit strijden de mannen zondag om de Europese titel in de wegrit. Onder andere Wout van Aert, Olav Kooij en Filippo Ganna zijn terug te vinden op de deelnemerslijst van zondag. Wie mag voor een jaar de Europese kampioenstrui dragen? In de Leiderstrui blikt vooruit!

Praktische informatie EK wielrennen mannen 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars EK wielrennen

2022 Fabio Jakobsen
2021 Sonny Colbrelli
2020 Giacomo Nizzolo
2019 Elia Viviani
2018 Matteo Trentin
2017 Alexander Krisfoff
2016 Peter Sagan

EK wielrennen mannen 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite mannen | Wout VAM Aert, of is een rivaal (of mede-kopman) sterker?

De start van de koers vindt plaats in Assen. Hier begint voor de renners de koers van in totaal 199,8 km. De wedstrijd kan net als bij de vrouwen in twee stukken worden opgedeeld. Vanuit Assen vertrekken de renners naar Norg. Vervolgens rijdt het peloton achtereenvolgens door Zuidlaren, Gieten, Borger, Westerbork en Wijster richting het circuit rond de VAM-berg.

Na 115 km gekoerst te hebben staat alleen nog zes keer het circuit rond de VAM-berg op het programma. Op het circuit zijn meerdere klimmetjes te herkennen. De eerste beklimming stijgt in 500 meter aan 6,3 procent. Op de laatste 150 meter piekt de stijging naar 15 procent en rijden de coureurs over kasseien. Na een afdaling van 700 meter loopt het vervolgens nog eens 300 meter aan 9,7 procent. De finish ligt hierboven.

Na de eerste doorkomst aan de meet moeten de renners nog zes identieke rondes van 13,7 km rijden. Het parcours is smal en bevat ook regelmatig bochten. Het rondje kent ongeveer negentig hoogtemeters die zich allemaal op het einde bevinden, op de twee genoemde hellingen.

Weer
De renners kunnen zondag rekenen op prima koersweer. Het ziet er op dit moment naar uit dat het de hele dag droog blijft. De maximale temperatuur ligt rond de 18 graden. De wind komt met een windkracht 3 uit het westen.

Tijden
Start: 12:15 uur
Finish: rond 17.00 uur

Favorieten EK wielrennen mannen 2023

De verwachting van zondag is dat er een explosieve renner met de winst vandoor gaat. De kans is klein dat het net als vorig jaar aan komt op een sprint, toen Fabio Jakobsen de snelste was in München. Op papier lijkt het erop dat België de sterkste selectie heeft met als absolute kopman Wout van Aert. De Belg is al het hele jaar in vorm en lijkt de aangewezen man voor de winst. De man van Jumbo-Visma is snel en explosief bergop en staat ook in de sprint zijn mannetje. Mocht hij echter constant in de gaten worden gehouden, dan is Arnaud De Lie nog een uitstekend plan B voor onze zuiderburen.

De Nederlandse troef voor de wegwedstrijd is Olav Kooij. De Nederlander won onlangs nog vier ritten in de Ronde van Groot-Brittannië en lijkt dus goed in vorm te zijn. Donderdag liet de Nederlandse ploeg nog weten dat Marijn van den Berg niet fit genoeg is om te starten. Dit betekent voor Kooij dat er nog meer naar hem wordt gekeken en hij de man is die het voor Nederland moet gaan doen. De Nederlander is sneller in de sprint dan Van Aert, het nadeel voor Kooij is alleen dat de finish heuvelop is en dat meer het terrein is van de Belg.

Belangrijkste uitdagers zien we terug bij de Denen en misschien ook wel de Fransen en Italianen. Mads Pedersen is bij Denemarken de grote man, na een wervelend 2023. Daarin won hij een rit in de Giro en in de Tour en voegde hij zich toch wel definitief bij de wereldtop. Christophe Laporte is bij Frankrijk een interessante man, met sprinter Arnaud Démare en puncher Axel Zingle in het zog. Italië rekent dan weer op Filippo Ganna, die uitstekend presteerde in de Vuelta, waar hij een tijdrit won én zich toonde in de massasprints. Hij sloeg midweeks de tijdrit over op het EK om goed te zijn op zondag. Met Elia Viviani en Matteo Trentin krijgt hij twee oud-kampioenen mee als schaduw-kopmannen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite mannen | Wout VAM Aert, of is een rivaal (of mede-kopman) sterker?

Groot-Brittannië heeft meerdere kaarten om te spelen, met de jonge spurter Ethan Vernon als meest interessante kandidaat. De rappe man van Soudal-Quick Step (volgend jaar Israel-Premier Tech) vindt een parcours op zijn maat. Ben Turner is dan weer de klassieke man, die een sprintje heuvelop zal willen voorkomen. Bij Spanje schrijven we Iván Garcia Cortina nog op.

Ook de winnaar van 2017 staat dit jaar weer aan de start. Alexander Kristoff heeft dit jaar nog niet zoveel gewonnen, maar weet hoe het is om Europees kampioen te worden. De Noor lijkt zijn beste dagen al gekend te hebben, maar zal er alles aan doen om zondag weer goed voor de dag te komen. Bij de Noren lijken Rasmus Tiller en Søren Wærenskjold ook goede kansen te hebben op succes. Dat geldt ook zeker voor Michal Kwiatkowski, die dit jaar al een etappe wist te winnen in de Ronde van Frankrijk en de man lijkt van de Poolse ploeg te zijn die het moet gaan doen.

Favorieten EK wielrennen mannen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Wout van Aert (België)
Outsiders: Olav Kooij (Nederland), Arnaud De Lie (beide België), Filippo Ganna (Italië) en Mads Pedersen (Denemarken)
Longshots: Christophe Laporte (Frankrijk), Rasmus Tiller (Noorwegen), Ethan Vernon (Groot-Brittannië), Michal Kwiatkowski (Polen) en Iván Garcia Cortina (Spanje)

TV EK mannen 2023

De kijker heeft zondag keuze te over; bij zowel de NOS, Sporza als Eurosport kunt u de mannenkoers volgen. De NOS schakelt vanaf 14.15 uur in op NPO1. De uizending van Sporza op VRT1 begint om 14.00 uur. Eurosport brengt de koers vanaf 12:15 uur op Eurosport 1 en haar online platformen.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news