Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet! Wielrennen
Wielrennen

Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet!

Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet!

Grote rondes en wielerpooltjes, ze gaan hand in hand. Ook voor de Giro d'Italia 2024 duiken wielerliefhebbers in de Lage Landen weer op de verschillende spelletjes, waar In de Leiderstrui standaard nog wat tipjes voor mee probeert te geven!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
- Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
- Favorieten algemeen klassement (roze trui)
- Favorieten puntenklassement (paarse trui)
- Favorieten bergklassement (blauwe trui)
- Favorieten jongerenklassement (witte trui)
- Nederlanders in de Giro d'Italia

Florian Lipowitz - BORA-hansgrohe

florian lipowitz

De Tadej Pogacars van deze wereld ga je in dit rijtje niet tegenkomen, maar bij de naam Florian Lipowitz zullen ook veel mensen denken: die kennen we toch al? Dat klopt, want deze man eindigde recent nog zeer knap als derde in de Ronde van Romandië. Normaliter was het plekje in deze lijst voorbestemd voor zijn ploeggenoot Emanuel Buchmann, maar die werd ondanks enkele goede trainingsritten niet geselecteerd door BORA-hansgrohe.

De Duitse formatie mikt na het wegvallen van Lennard Kämna meer op ritten dan oorspronkelijk in de komende Giro, waar Lipowitz de perfecte kandidaat voor lijkt. De ex-biatleet staat bekend om zijn grote capaciteiten op basis van vermogen en toonde die - na eerdere goede prestaties in onder meer Tsjechië en Turkije - nu voor het eerst aan het grote publiek. BORA-hansgrohe legde hem in april ondertussen al langer vast, wat als captain hindsight geen slechte beslissing is.

Max Kanter - Astana Qazaqstan Team

max kanter

We blijven even bij de Duitsers, want ook Max Kanter van Astana Qazaqstan Team is een man die je voor meerdere ritten op kunt schrijven. De sterke Duitser, ex-coureur van Movistar en DSM, boekte recent zijn eerste profzege in de Ronde van Turkije, maar anders dan dsm-firmenich PostNL-revelatie Tobias Lund mag hij nu vooral voor eigen kans gaan in de Giro d'Italia.

Astana Qazaqstan Team verkeert in degradatiegevaar en dat betekende goed én slecht nieuws voor Kanter. Het goede nieuws is dat hij carte blanche krijgt om kort te rijden en zo UCI-punten te halen, het slechte nieuws was dat zijn vaste ervaren lead-out Rüdiger Selig werd opgeofferd ten faveure van kopman Alexey Lutsenko, die de broodnodige punten binnen moet gaan harken. Zonder Selig, maar met Davide Ballerini, gaat Kanter dus op jacht naar korte uitslagen.

Giulio Pellizzari - VF Group - Bardiani CSF - Faizané

Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet!

Het is alweer acht jaar terug dat een 21-jarige Giulio Ciccone in zijn eerste Giro d'Italia in het shirt van Bardiani-CSF op grandioze wijze een ritzege bemachtigde in Sestola. Namens EOLO-Kometa trad Lorenzo Fortunato in 2021 een soort van in de voetsporen, maar bij Bardiani rekenen ze anno 2024 op Giulio Pellizzari als nieuw goudhaantje.

Net als conculega Davide Piganzoli (Polti-Kometa) liet Pellizzari mooie dingen zien in de Tour de l'Avenir, waar hij afgelopen jaar één plekje voor zijn landgenoot als tweede eindigde. De man uit San Marino heeft in Domenico Pozzovivo een ideale leermeester aan zijn zijde, die zich er op zijn manier ook bewust van is hoe hij zijn jongere ploeggenoot de fijne kneepjes van het vak kan leren. Levert het in de eerste Girvo van Pellizzari al succes op? God moge het weten!

Ethan Vernon - Israel-Premier Tech

ethan vernon

Wat voor Astana Qazaqstan Team geldt, is in omgekeerde richting ook het geval voor Israel-Premier Tech. De ploeg degradeerde eind 2022 uit de WorldTour en wil dat plekje bij de beste ploegen graag terug hebben, maar daarvoor zijn punten nodig. In de Giro d'Italia is Ethan Vernon één van de mannen die daarvoor moet zorgen.

De Britse aanwinst staat te boek als sprinter, maar kan eigenlijk meer dan dat. Hij rijdt ook goed tegen de klok en komt tevens een heuveltje over, wat hem een ideale man maakt voor een Giro als deze. Later deze zomer richt hij zich op de baanonderdelen van de Olympische Spelen, maar eerst mag hij in zijn eerste grote ronde ervaring opdoen.

Cristian Scaroni - Astana Qazaqstan Team

Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet!

Nog een man van Astana Qazaqstan Team is Cristian Scaroni, één van de Italianen van die ploeg die we deze Giro vermoedelijk veel in de aanval gaan zien. Ook nationaal kampioen Simone Velasco, een punchy type, en klimmer Lorenzo Fortunato zullen hun kansen krijgen, maar Scaroni is een coureur die daar eigenlijk precies tussen valt en zodoende in veel ritten overweg kan.

Dit seizoen reed hij zich in Australië en Portugal al in de kijker, door in de Ronde van de Algarve met de betere klimmers omhoog te rijden. Daarbij wil de heuvelspecialist ook nog wel eens zijn zinnen zetten op een bergtrui, zoals in Parijs-Nice dit jaar.

Laurence Pithie - Groupama-FDJ

1156585465

Wie dit voorjaar de TV eens aangezet heeft, zal ongetwijfeld op Laurence Pithie van Groupama-FDJ gestuit zijn. De sterke Nieuw-Zeelander maakte in zo'n beetje alle Vlaamse klassiekers die hij reed mee koers en dat leverde hem al een dik contract bij BORA-hansgrohe op voor volgend jaar. Maar eerst zal Pithie nog enkele maanden in Franse dienst afwerken, te beginnen met de Giro.

Hij gaat goed over de heuveltjes, kan lekker positioneren, beschikt over een goed eindschot en heeft normaliter een hele ploeg in dienst. Daarbij beschikt hij ook over de nodige ambitie, daar hij zijn eerste grote ronde direct start met de ambitie om een etappe te winnen.

Michael Storer - Tudor

Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet!

We blijven even op de Oceanische tour, daar Michael Storer namens Tudor zomaar eens de Louis Meintjes-award binnen kan slepen. De klimmer pur sang wordt geacht om voor een rit te gaan, maar zo kan hij in de zware derde week ook maar eens plots binnen komen fietsen in het klassement. Ook is het niet eens ondenkbaar dat Pogacar en co hun voormalige maat en huidig Tudor-wegkapitein Matteo Trentin de shine gunnen en zo een bondje sluiten voor de roze trui.

Dat is toekomstmuziek, het staat natuurlijk vooral als een paal boven water dat Storer een geweldige klimmer is. Hij toonde dat in 2022 al met twee ritzeges en de bergtrui namens DSM-Firmenich in de Vuelta, precies in de rol die hij nu ook bij Tudor toebedeeld heeft gekregen.

Magnus Sheffield - INEOS Grenadiers

Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet!

Met Magnus Sheffield nemen we nog een toptalent mee in deze lijst. De noeste Amerikaan staat voor zijn grote ronde-debuut en wil daarin afrekenen met een anderhalf jaar vol pech, met als dieptepunt de val in de Ronde van Zwitserland. Sheffield staat te boek als vermogensmonster en u hoeft er niet raar van op te kijken als hij één van de twee tijdritten weet te winnen, terwijl hij vanuit een vlucht zomaar ook eens raak kan schieten.

De renner van INEOS Grenadiers toonde zijn talent dit voorjaar nog maar eens met een zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen, wat maar aantoont wat voor allrounder hij is. Toch lijken ze bij zijn ploeg voor de lange termijn vooral richting het rondewerk te gaan, waar Sheffield afgelopen seizoen in meerdere kleine rondes al het nodige in bewees. Volgt in de schaduw van Geraint Thomas deze Giro de volgende stap?

Stanislaw Aniolkowski - Cofidis

Pooltips Giro d'Italia 2024 | Rome is niet op één dag gebouwd, dus je team voor Italiaanse ronde ook niet!

Nog zo'n ploeg die in de promotie/degradatie-carroussel meedraait is Cofidis, dat momenteel voorlaatste staat op de UCI World Ranking. Ook bij die ploeg zoeken we dus naar een sprinter die links en rechts wat ereplaatsen mee kan schrapen, wat ons bij de compact gebouwde Pool Stanislaw Aniolkowski brengt. Stefano Oldani is ook van de partij, maar zal zich net de afgelopen twee jaar richten op de wat meer geaccidenteerde ritten.

Aniolkowski is na enkele jaren op lager niveau bezig aan zijn eerste seizoen op WorldTour-niveau. De 27-jarige Pool mocht zich in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico al meten met de wereldtop, waar hij beide malen een top vijf mee kon graaien. Positioneren kan de man dus wel, maar.... zekerheid tot de voordeur!

Mauri Vansevenant - Soudal Quick-Step

mauri vansevenant

We moesten toch een Nederlands of Belgisch linkje meenemen in dit artikel, dus was het kiezen tussen Visma | Lease a Bike-coureur Attila Valter en Soudal Quick-Step-renner Mauri Vansevenant. De Belg heeft het voordeel van de twijfel, doordat er bij zijn ploeg écht geen sprake is van een klassementsrenner.

Eerst en vooral heeft Vansevenant zijn plek verdiend met zijn aanvallende manier van rijden en stevige resultaten in het blok van de heuvelklassiekers. Vierde in de Amstel Gold Race, zesde in Luik-Bastenaken-Luik en dan nu als rittenkaper naar de Giro: het zijn mooie weken en maanden voor de Belg die zich altijd volledig geeft!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws