Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

Witte wel, witte nie? Zo zeggen we dat in Noord-Brabant, maar nu Tadej Pogacar geen jongerenklassement-gegadigde meer is, geldt het ook voor de aankomende Giro d'Italia. In de Leiderstrui zet de kanshebbers voor de witte trui op een rij, met een prominente rol voor de Benelux!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
- Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
- Favorieten algemeen klassement (roze trui)
- Favorieten puntenklassement (paarse trui)
- Favorieten bergklassement (blauwe trui)
- Pooltips voor de Giro d'Italia
- Nederlanders in de Giro d'Italia

Laatste winnaars jongerenklassement Giro d'Italia

2023 Joao Almeida
2022 Juan Pedro López
2021 Egan Bernal
2020 Tao Geoghegan Hart
2019 Miguel Ángel López
2018 Miguel Ángel López
2017 Bob Jungels
2016 Bob Jungels
2015 Fabio Aru
2014 Nairo Quintana

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het jongerenklassement in de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

Magnus Sheffield - INEOS Grenadiers: 8/84 punten (9,5%)

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

Op plek tien vinden we een grote ronde-debutant, met Magnus Sheffield. De sterke Amerikaan mag deze meimaand onder de vleugels van Geraint Thomas proeven van het wel en wee van zo'n Giro d'Italia, waarbij hij naast het harde werk ook zo nu en dan zijn kansje mag gaan. Zo kan Sheffield zomaar een gooi doen naar een ritzege in één van de twee tijdritten.

Met name tegen de klok klopt Sheffield al langer op de deur, maar ook in zwaardere klassiekers en kleinere rondes maakt de pezige hardrijder stappen. De afgelopen anderhalf jaar kwam hij wel meermaals de pechduivel tegen, met meerdere valpartijen. Mede daarom hopen ze bij INEOS Grenadiers dat Sheffield de stijgende lijn - welke hij met onder meer een zesde plek in de Ronde van Vlaanderen te pakken heeft - weer op weet te pikken in zijn eerste drieweekse rittenkoers.

Davide Piganzoli - Polti-Kometa: 13/84 punten (15,4%)

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

De kleinere Italiaanse ploegen starten aan deze Giro met veelbelovende klimmers. Polti-Kometa moet het na het vertrek van Lorenzo Fortunato en Vincenzo Albanese doen zonder de kopmannen van vorig jaar, maar met Davide Piganzoli staat de volgende topper in spe al klaar. De 21-jarige man uit San Marino maakt al enkele jaren naam in het beloftencircuit en is nu definitief overgestapt naar de profs.

Piganzoli werd in 2022 vijfde in de Tour de l'Avenir en deed in die prestigieuze koers vorig jaar de derde stek. Dit jaar won hij namens Polti-Kometa de Ronde van Antalya en eindigde hij als achttiende in Tirreno-Adriatico, waarna hij zich op hoogte en in de Tour of the Alps voorbereidde op de Giro. In die laatste voorbereidingskoers werd hij tiende.

Mauri Vansevenant - Soudal Quick-Step: 20/84 punten (23,8%)

mauri vansevenant

De eerste Belg in deze lijst is Mauri Vansevenant van Soudal Quick-Step. De boerenzoon begint aan zijn derde grote ronde, wat hij in een vrije rol zal doen. Vansevenant klopte de afgelopen weken nadrukkelijk op de deur in de heuvelklassiekers, waar een vierde stek in de Amstel Gold Race en een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik hem ten deel vielen.

In de Giro d'Italia is hij lid van een vrijbuitersploeg van Soudal Quick-Step, samen met Julian Alaphilippe en Jan Hirt. De Belgische formatie rekent in de vlakke ritten op Tim Merlier, maar zodra het bergop gaat krijgt Vansevenant vrijaf. Op die manier kan hij zich gedurende de koers ook wat hoger in het algemeen klassement fietsen.

Valentin Paret-Peintre - Decathlon AG2R La Mondiale: 25/84 punten (29,8%)

1145924092

Decathlon AG2R La Mondiale is met kopman Ben O'Connor bezig aan een topjaar en daar zijn ook de broers Aurélien en Valentin Paret-Peintre cruciaal in. De Franse mannen gidsen hun kopman uit Australië al meerdere koersen er doorheen en hebben op die manier ook naam gemaakt voor zichzelf. Zo won Aurélien de slotrit in de Tour of the Alps en werd hij vijfde in Luik-Bastenaken-Luik, waar de jongere Valentin al enkele ereplaatsen bijeen fietste.

Vroeg op het seizoen werd het vlieggewicht achtste in de Tour Down Under, om vervolgens O'Connor naar een tweede plek in de UAE Tour te loodsen. Via een hoogtestage op Sicilië werkten ze naar de Tour of the Alps toe, waar O'Connor tweede en de jongere Paret-Peintre vierde werd. Een bevestiging dat hij ook in de Giro d'Italia vermoedelijk lang mee gaat bergop.

Giulio Pellizzari - VF Group-Bardiani-CSF: 29/84 punten (34,5%)

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

We hadden het al over de jonge, talentvolle Italianen bij Davide Piganzoli, maar in datzelfde rijtje kun je conculega Giulio Pellizzari van VF Group Bardiani-CSF Faizane plaatsen. Sterker nog, Pellizarri wordt door onze (ex-)redacteuren zelfs nog ietsjes hoger ingeschat als het gaat om zijn kansen op het binnenharken van de witte jongerentrui.

De 20-jarige coureur, die al de interesse geniet van tal van grote ploegen, werd vorig jaar tweede in de Tour de l'Avenir. Dit seizoen kon hij zijn handen nog niet in de lucht gooien, maar maakte hij wel indruk in de Tour of the Alps. Tussen de grote namen eindigde hij als achtste in het eindklassement, maar vooral zijn aanvallende rijstijl viel op. Daar mogen we in de Giro nog wel wat van verwachten.

Florian Lipowitz - BORA-hansgrohe: 42/84 punten (50,0%)

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

Florian Lipowitz heeft zijn plek in deze lijst als dé revelatie van de Ronde van Romandië ook dubbel en dik verdiend. De 23-jarige Duitser, die eind 2022 bij BORA-hansgrohe, staat bekend als een man die hoge vermogens weg kan duwen en dat uitte zich in de tweede helft van vorig seizoen al. Zo won hij de Ronde van Tsjechië en eindigde hij als vierde in de Ronde van Turkije.

Dit seizoen kon Lipowitz pas begin maart beginnen, maar in Romandië bewees hij alvast dat hij op het hoogste niveau mee kan doen. De Duitser viel op met zijn attractieve manier van koersen en won zodoende ei zo na het eindklassement, al dan niet door tactisch twijfelen in de laatste bergrit. Kan hij ook bevestigen in zijn eerste grote ronde?

Antonio Tiberi - Bahrain Victorious: 53/84 punten (63,0%)

antonio tiberi

Op plek vier vinden we de Italiaanse hoop terug, met Antonio Tiberi. De hardrijder deelt het kopmanschap bij Bahrain Victorious met oude rot Damiano Caruso, die vorig jaar nog als vierde eindigde in de Italiaanse ronde. De 22-jarige Tiberi heeft in tegenstelling tot zijn makker nog een heel wielerleven voor zich, maar voelt wel de drang om zijn talent in deze Giro in een drieweekse koers te tonen.

Dit seizoen verliep tot op heden netjes bij de Italiaan, die derde werd in de Tour of the Alps en als achtste eindigde in de Ronde van Catalonië. Hij hoopt nóg meer in zijn mars te hebben, maar is nog wel aan een lakmoesproef toe op het hoogste niveau.

Luke Plapp - Jayco AlUla: 61/84 punten (72,6%)

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

In de categorie all or nothing kom je al snel bij types als Luke Plapp uit. De hardrijder uit Melbourne staat te boek als een supertalent, maar zoals het supertalenten betaamt is het nog gissen waar hij precies zal landen. Plapp beschikt over de motor om het ver te schoppen in een algemeen klassement, maar lijkt zijn zinnen voor dit seizoen nog vooral op de Olympische Spelen te hebben gezet.

Met zijn optreden in Parijs-Nice liet hij alvast zien dat hij zich op het hoogste niveau kan meten met de wereldtop, maar in de Ronde van Romandië liep het nog niet van een leien dakje. Vanaf zaterdag zullen we zien waar het Plapp uiteindelijk zal brengen in zijn eerste Giro d'Italia, op 23-jarige leeftijd.

Cian Uijtdebroeks - Visma | Lease a Bike: 71/84 punten (84,5%)

Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2024 | Witte trui kan wel eens een Nederbelgisch onderonsje worden!

Wordt de strijd om de witte trui een Nederbelgisch onderonsje? Het zou zomaar kunnen, met Cian Uijtdebroeks van Visma | Lease a Bike als voornaamste gegadigde van onze zuiderburen. De spontane coureur start na zijn achtste plek in de Vuelta van vorig jaar aan zijn tweede grote ronde, met een goed klassement als voornaamste ambitie.

Uijtdebroeks reed tot dusver drie wedstrijden namens Visma | Lease a Bike. In O Gran Camino (vijfde) en Tirreno-Adriatico (zevende) verrichte hij goed werk voor Jonas Vingegaard, waarna ziekte hem noopte tot een opgave in de Ronde van Catalonië. Via hoogtestages bereidde hij zich vervolgens voor op de Ronde van Italië, waar Uijtdebroeks zijn ding mag doen in het klassement.

Thymen Arensman - INEOS Grenadiers: 74/84 punten (88,0%)

thymen arensman

Als er één man in deze lijst is die weet hoe het is om in grote rondes te presteren, dan is het Thymen Arensman wel. De Nederlander van INEOS Grenadiers is pas 24 jaar oud, maar begint alweer aan zijn zevende grote ronde. Bij de Britse formatie start hij voor het tweede jaar op rij als schaduwkopman achter Geraint Thomas aan de Ronde van Italië.

Dat doet Arensman naar behoren, daar hij vorig seizoen al als zesde eindigde in het klassement. Een positie die hij het jaar daarvoor ook al wist te realiseren in de Vuelta. Dit seizoen begon hij ook sterk in de Algarve en Tirreno-Adriatico, waarna alle seinen middels een hoogtestage en de Ronde van Romandië op groen lijken te staan voor de Nederlander!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws