Favorieten etappe 1 Ronde van Romandië 2022 | Zwitserse klassieker met een punchy aankomst Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van Romandië 2022 | Zwitserse klassieker met een punchy aankomst

Favorieten etappe 1 Ronde van Romandië 2022 | Zwitserse klassieker met een punchy aankomst

Na de korte proloog op dag één van de Ronde van Romandië, staat op Koningsdag de eerste rit in lijn op het programma. De eerste etappe is er op papier één voor de explosieve mannen en klimmers. In de Leiderstrui licht het parcours nader toe, bespreekt het weer en noemt de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 1 Ronde van Romandië 2022

Favorieten etappe 1 Ronde van Romandië 2022 | Zwitserse klassieker met een punchy aankomst

Een interessante etappe van in totaal 178 kilometer, van La Grande Beroche naar Romont. Wie weleens in Zwitserland is geweest, weet dat het nergens vlak is en dat blijkt ook wel uit het profielkaartje. Onderweg liggen er vier gecategoriseerde beklimmingen klaar, met de top van de eerste klim na 39,4 kilometer. Deze Suchy is 2 kilometer lang en stijgt aan 6,1 procent gemiddeld.

Het is het startschot van een parcours, waarin het eigenlijk constant op en neer gaat. Je zou het met een beetje fantasie een Zwitserse klassieker kunnen noemen. Daarin wordt na dik zeventig kilometer de top van de Esmonts bereikt, de langste klim van de dag met 7 kilometer aan 4,0 procent gemiddeld. Met nog dik honderd kilometer voor de wielen, verwachten we hier vooral een gevecht tussen vluchters om de bergpunten.

Voor de klassementsrenners wordt het pas na 88 kilometer interessant, al we het lokale circuit opdraaien, voor in totaal twee lokale rondes. Hierin staat de beklimming van de Massonnens centraal, met 2 kilometer aan 6,1 procent. Wie het profiel ziet, weet echter ook dat de weg zo'n zeven á acht keer omhoog loopt in het rondje. Er kan dus overal iets gebeuren.

De top van de laatste keer Massonnens ligt op minder dan tien kilometer van de streep, waardoor we wel het één en ander verwachten. Toch zal het peloton ook gas blijven geven voor de punchers van dienst. De finish in Romont ligt namelijk heuvelop.

De laatste lijn naar de finish loopt vies omhoog.

Tijden:
Start: 12.45 uur
Finish: Rond 17.20 uur

Weer etappe 1 Ronde van Romandië 2022

Het zonnetje wint het op woensdag in principe van de wolken. De temperatuur stijgt in de middag naar zo'n 16 graden, met de wind aan windkracht 3 uit het oosten. Dat is een stevig windjes, maar op papier toch niet genoeg om voor chaos te zorgen. Op het lokale circuit zal het zonnig zijn, heerlijk koersweer dus!

Favorieten etappe 1 Ronde van Romandië 2022

Favorieten etappe 1 Ronde van Romandië 2022 | Zwitserse klassieker met een punchy aankomst
Ethan Hayter

Wie zijn er na de proloog favoriet op deze punch-aankomst? Het is een beetje gissen, want van een tijdritje van vijf kilometer wordt niemand wijzer. Eén van de favorieten voor zo'n finish is in ieder geval Ethan Hayter. De jonge Brit van INEOS Grenadiers is de perfecte mix van sprinter en puncher, wat nodig lijkt in zo'n slotfase. Hij krijgt met iemand als Dylan Teuns goede concurrentie. De vraag is even of de finish heuvelop lastig genoeg is voor de Belg van Bahrain Victorious.

Zo ja, dan komen er ook een boel anderen in beeld. Wat te denken van Marc Hirschi, die namens UAE Team Emirates in eigen land een rit wil winnen. Mijn zijn explosieve benen kan hij het hier al gaan proberen. BORA-hansgrohe heeft maar liefst drie mannen op papier die dit moeten kunnen. Sergio Higuita lijkt de ideale man, maar ook Aleksandr Vlasov en Maximilian Schachmann houden we in de gaten.

Nemen we ook nog wat pocket-sprinters mee, gasten die hier op de macht zeker mee kunnen doen. Patrick Bevin is bij Israel-Premier Tech de man in vorm en vindt een aankomst op zijn maat. Bij BikeExchange-Jayco schuiven we Dion Smith naar voren. Trek-Segafredo zal hopen dat Jon Aberasturi weer eens zijn beste benen boven water haalt. Mikkel Honoré is zo'n mix van sprint en punch die het namens Quick Step-Alpha Vinyl goed kan gaan doen.

Favorieten lezers etappe 1 Ronde van Romandië 2022

Poll

Wie wint de eerste etappe in de Ronde van Romandië?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws