Favorieten proloog Ronde van Romandië 2024 | Gebruikt Thibau Nys zijn crosservaring in Mario Kart-proloog? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2024 | Gebruikt Thibau Nys zijn crosservaring in Mario Kart-proloog?

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2024 | Gebruikt Thibau Nys zijn crosservaring in Mario Kart-proloog?

Na Luik-Bastenaken-Luik hoeven de wielerliefhebbers niet al te lang in spanning af te wachten. De Giro d'Italia volgt namelijk snel, maar ook de standaard goed bezette WorldTour-koers Ronde van Romandië is traditioneel een koers waar je je zes dagen aan kan verlekkeren. Omwille van het mooie Zwitserse landschap, maar zeker ook het goede deelnemersveld! In de Leiderstrui blikt vooruit op de eerste etappe

Parcours etappe 1 Ronde van Romandië 2024

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2024 | Gebruikt Thibau Nys zijn crosservaring in Mario Kart-proloog?

De Ronde van Romandië gaat van start met een soort Mario Kart-proloog in de straten van Payerne. Daar moeten de coureurs 2,3 kilometer afwerken, welke nogal wat bochten bevat. Remmen en optrekken, dat werk! In het kanton Vaud wacht de renners maar liefst dertien haakse bochten en ook nog eens een chicane.

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start: 14.49 uur (eerste renner)
Finish: 17.33 uur (laatste renner)

Weer etappe 1 Ronde van Romandië 2024

De renners, die dachten dat ze na de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik af waren van de koude en natte weersomstandigheden, hebben het behoorlijk mis. Het kwik komt in Payerne nauwelijks tot zes graden Celsius, terwijl ook de kans op regen tussen 15.00 uur en 18.00 uur constant ronde de zestig procent blijft hangen. De noordoostenwind zal echter niet voor grote verschillen zorgen.

Favorieten etappe 1 Ronde van Romandië 2024

Door het nogal bizarre parcours van de openingsetappe is het koffiedik kijken wie de eerste leiderstrui zal mogen aantrekken in Romandië. Het vele draaien en keren kan immers voor enkele verschillen zorgen, al zullen die door de bijzonder korte lengte van het parcours niet al te hoog oplopen. Hoe dan ook zijn de meest behendige renners sowieso in het voordeel en dan kijken we vooral naar types als Ethan Hayter. De Britse hardrijder van INEOS Grenadiers is altijd op zijn best in de Zwitserse rittenkoers, getuige zijn drie etappewinsten tijdens de laatste twee edities. In 2022 won de 25-jarige Engelsman de proloog van vijf kilometer in Lausanne. Redenen genoeg dus om hem tot topfavoriet te bombarderen!

Een rijtje daaronder kijken we vooral naar enkele explosieve tijdrijders en waaghalzen. Mannen als Josef Cerny of Ivo Oliveira bijvoorbeeld. De 30-jarige Tsjech van Soudal Quick-Step hield vorig jaar onder meer Tobias Foss en Rémi Cavagna achter zich in de proloog in Port-Valais. De INEOS-Noor is er dit jaar niet bij, al kan Joshua Tarling die rol van schaduwfavoriet zeker invullen. De Europese kampioen kan op het bochtige en korte parcours niet grote motor niet kwijt, maar maakt zeker een kans. Hetzelfde geldt voor de onstuimige Rémi Cavagna. De Franse hardrijder kende tot nog toe een weinig succesvol voorjaar, maar wil zijn nieuwe ploeg Movistar tonen dat hij het geld waard is.

Lees verder onder de foto.

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2024 | Gebruikt Thibau Nys zijn crosservaring in Mario Kart-proloog?

Bij de echte dark horses kijken we rijkhalzend uit naar de prestatie van Thibau Nys. De 21-jarige Belg rijdt dit seizoen voor Lidl-Trek zijn allereerste wegkoers en moet zijn explosiviteit vanuit het veld kunnen overzetten op dit gekke parcours. Remmen, optrekken en opnieuw sturen: het lijkt wel een veldrit, maar dan op asfalt! Wat betreft de Lage Landen, kan ook Maikel Zijlaard bij de outsiders gerekend worden. De 24-jarige Tudor-Nederlander toonde de goede vorm dit seizoen al met een zevende plek in Nokere Koerse.

Voor het overige kijken we naar de meer traditionele tijdritspecialisten, zoals Juan Ayuso, Brandon McNulty of Luke Plapp. Zij reden al knappe uitslagen dit seizoenen in enkele tijdritten, maar zullen met het oog op het algemeen klassement misschien niet te veel risico's durven nemen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws