Favorieten etappe 1 Ronde van Valencia 2023 | Zijn Kooij en Girmay bestand tegen klimgeweld Bahrain Victorious? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van Valencia 2023 | Zijn Kooij en Girmay bestand tegen klimgeweld Bahrain Victorious?

Favorieten etappe 1 Ronde van Valencia 2023 | Zijn Kooij en Girmay bestand tegen klimgeweld Bahrain Victorious?

Australië (Tour Down Under), Argentinië (Vuelta a San Juan), Saoedi-Arabië (Saudi Tour) en nu Spanje (Valencia). Met de Ronde van Valencia staat de eerste rittenkoers op Europese bodem van dit seizoen op het programma. In de Leiderstrui licht de etappes één voor één uit, te beginnen met de eerste rit naar Altea.

Parcours etappe 1 Ronde van Valencia 2023

Favorieten etappe 1 Ronde van Valencia 2023 | Zijn Kooij en Girmay bestand tegen klimgeweld Bahrain Victorious?

Starten doen we deze Ronde van Valencia in Orihuela, een vakantieplaats onder de rook van Alicante. Via andere Costa Blanca-parels als Benidorm en Calpe trekken we naar aankomstplaats Altea, waarmee de Garmins en Wahoos na enkele uren fietsen toch al richting de tweehonderd afgelegde kilometers gaan.

De eerste honderd kilometer zijn vrij vlak, maar daarna doemt de Coll de Rates op. Deze heuvel is een zeer bekende in het wielerpeloton, daar de WorldTour-renners en ploegen tijdens hun stages veel over deze beklimming trekken. Hetzelfde geldt voor de Alto del Bernia, die na 153 kilometer fietsen aangedaan wordt. Steile heuvels zijn het niet met percentages van drie á vier procent gemiddeld, maar met hun lengte van respectievelijk veertien en elf kilometer is het toch uitkijken.

Na de top van de Bernia is het nog goed 35 kilometer dalen tot in kustplaats Altea, waar we na een lange rechte lijn finishen langs de haven en boulevard. Sprintersploegen hebben hier dus nog de kans om het een en ander recht te zetten.

Tijden
Start: 12.45 uur
Finish: 17.15 uur

Weer etappe 1 Ronde van Valencia 2023

De temperaturen aan de Costa Blanca zijn vrij aangenaam te noemen. Het kwik geeft voor woensdag zo'n de hele dag zo'n vijftien graden Celsius aan, terwijl het amper zal waaien aan de zonrijke kust.

Favorieten etappe 1 Ronde van Valencia 2023 

De twee beklimmingen zullen cruciaal zijn in deze etappe, waarin de aanwezige sprinters toch wel zullen hopen op een kans. Zo ook Olav Kooij, die door Jumbo-Visma wordt uitgespeeld. 'Met Olav mikken we op dag één op de etappezege. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden, want het parcours is nagenoeg nooit eenvoudig. Mijn verwachting is dat slechts een deel van de sprinters zal kunnen meedingen naar de overwinning op de openingsdag', vertelde lead-out Tosh Van Der Sande. 'Olav heeft afgelopen jaar aangetoond een heuvel te kunnen overleven. Ook op de voorbije trainingsstage maakte hij een sterke indruk. Hij voelt zich goed en zegt klaar te zijn voor zijn seizoensouverture. We hebben alle vertrouwen in een paar mooie resultaten.'

Welk scenario we ook krijgen, Kooij zal de zege niet cadeau krijgen. Zijn grootste concurrent op papier is Biniam Girmay, die na een derde plek in de Trofeo Ses Salines en een tweede plaats in de Trofeo Palma nu hoopt op een overwinning. Bij Intermarché-Circus-Wanty wordt de man uit Eritrea ondersteund door onder meer Mike Teunissen, al kreeg het treintje-Girmay wel een opdoffer te verwerken met het wegvallen van Adrien Petit op Mallorca.

Favorieten etappe 1 Ronde van Valencia 2023 | Zijn Kooij en Girmay bestand tegen klimgeweld Bahrain Victorious?

Als er één ploeg is die het de rappe mannen lastig kan gaan maken, is het Bahrain Victorious wel. De ploeg uit Bahrein mikt op Fred Wright in de openingsrit en heeft met adjudanten als klimmers Gino Mäder, Mikel Landa en Damiano Caruso en lead-out Matej Mohoric enkele mannen die de Brit perfect kunnen ondersteunen. 'Fred heeft nog geen professionele overwinning, dus het zou heel belangrijk zijn voor hemzelf en ons als hij die hier in Valencia kan behalen', vertelde ploegleider Franco Pelizzoti.

Movistar heeft met Alex Aranburu en Iván García Cortina ook twee jongens die zich kunnen gooien in het spurtwerk, terwijl Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates), Antonio Jesús Soto (Euskaltel-Euskadi), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health), Eduard Prades (Caja Rural) en Edward Theuns (Trek-Segafredo) ook mee zullen dingen in een sprintscenario. Verder is het uitkijken naar Alexander Kristoff (Uno-X) en Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team), die beiden een stapje terugdeden haar het procontinentale niveau.

En dan is er nog het scenario van een lange vlucht of late uitval: Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) is zo iemand die daar altijd wel trek in heeft, maar dat geldt ook voor jongens als Samuele Battistella (Astana), Omar Fraile (INEOS Grenadiers) en Gonzalo Serrano (Movistar).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de eerste etappe van de Ronde van Valencia?

Topfavoriet: Olav Kooij (Jumbo-Visma)
Outsiders: Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Fred Wright (Bahrain Victorious) en Iván García Cortina (Movistar)
Long shots: Alexander Kristoff (Uno-X), Alex Aranburu (Movistar), Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health) en Samuele Battistella (Astana)

Poll

Wie wint de eerste rit van de Ronde van Valencia?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws