Favorieten etappe 10 Tour de France 2023 | Mathieu en Wout, dit is een kans van goud! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 10 Tour de France 2023 | Mathieu en Wout, dit is een kans van goud!

Favorieten etappe 10 Tour de France 2023 | Mathieu en Wout, dit is een kans van goud!

Na een welverdiende rustdag trekt de Tourkaravaan dinsdag weer op gang. Vanuit het themapark Vulcania fietsen we in 167 kilometer naar Issoire, via wegen die kansen bieden voor de aanvallers. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 10 Tour de France 2023

Favorieten etappe 10 Tour de France 2023 | Mathieu en Wout, dit is een kans van goud!

Starten doen we midden in het Centraal Massief, in het themapark Vulcania. De naam verraadt het al: hier kunnen bezoekers enkele uren op leuke manier alles te weten komen over vulkanen, die rijkelijk aanwezig zijn in deze regio van Frankrijk. Vulcania ligt iets ten oosten van Clérmont-Ferrand, waar de karavaan al enkele dagen verblijft.

Met een start in zo'n vulkanen-park kan het niet anders dan de koers direct ontploft. Na amper twee kilometer begint de weg dan ook al omhoog te lopen, met de Col de la Moreno als eerste obstakel. Deze heuvel is 4,8 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7 procent, ideaal voor mannen met ambitie om wat schifting te maken.

Na een korte afdaling doemt direct de volgende beklimming op: de Col de Guéry is 7,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent, dus ook hier kunnen de betere mannen zich tonen. Via Rochefort-Montange trekken we vervolgens naar de tussensprint in Le Mont-Dore, wat direct de voet is van het zwaarste obstakel van de dag: de Col de la Croix Saint-Robert. Deze beklimming is zes kilometer lang aan 6,3 procent gemiddeld.

Vervolgens koersen we zo'n zestig kilometer op een plateau, waarna een welverdiende afdaling richting Ardes volgt. Hier beginnen we aan de laatste gecategoriseerde heuvel van de dag: de Cote de la Chapelle-Marousse, 6,5 kilometer lang en 5,6 procent gemiddeld. Eenmaal bovengekomen volgt er nog een klein hupje, alvorens we in dalende lijn koers zetten richting de meet.

De laatste 27 kilometer verlopen voor het overgrote deel in (licht) dalende lijn naar aankomstplaats Issoire, op een klein hupje in Tourzel op vijftien kilometer van de meet na. Op twee kilometer van de aankomst rijden we Issoire binnen, waar op zo'n zevenhonderd meter van de meet nog een haakse linkse bocht op een rotonde te wachten staat.

Tijden
Start: 13.05 uur
Finish: ongeveer 17.20 uur

Weer etappe 10 Tour de France 2023

Heet! Zoals het er op het moment van schrijven voorstaat, wordt het dinsdag zo'n 36 graden Celsius in het Centraal Massief. Daarbij is er aan het einde van de middag wat kans op regen, terwijl de wind voor het overgrote deel op de kop staat, behalve in de finale.

Favorieten etappe 10 Tour de France 2023

Als je een dag voor de ontsnapping moet uittekenen, dan kom je al snel bij deze rit uit. En dan weet je ook wie je op kan schrijven als topfavoriet: Wout van Aert, de man die alle parcoursen aankan. De Belg van Jumbo-Visma staat nog altijd op die hatelijke nul, maar vindt in Issoure een nieuwe kans om daarvan af te komen. Christophe Laporte zou dit overigens ook moeten kunnen, al verwachten we hem eerder in een dienende rol in deze fase van de Tour.

Zeg je Van Aert, dan zeg je Mathieu van der Poel. De Nederlander is tot dusver nog niet voor zijn eigen kans kunnen gaan, maar in zo'n etappe lijkt het een utopie dat er gecontroleerd gaat worden voor sprinter Jasper Philipsen. Schrijf bij Alpecin-Deceuninck overigens ook maar de naam Søren Kragh Andersen op, die in een soort Oldani-Giro 2022-rol kan profiteren van de aanwezigheid van bliksemafleider Van der Poel.

Mads Pedersen (Lidl-Trek) is na zijn etappe-overwinning in Limoges ook van de hatelijke nul af, al hebben ze bij zijn ploeg met types als Jasper Stuyven en Mattias Skjelmose nog ijzers in het vuur. Hetzelfde geldt voor Bahrain Victorious (Matej Mohoric en Fred Wright), Soudal Quick-Step (Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen en Rémi Cavagna) en Groupama-FDJ (Valentin Madouas, Stefan Küng en Kevin Geniets). Gemene deler bij die drie teams: ze hebben er tot dusver nog niet al teveel van gebakken qua resultaat.

Favorieten etappe 10 Tour de France 2023 | Mathieu en Wout, dit is een kans van goud!

Bryan Coquard (Cofidis), Biniam Girmay, Mike Teunissen (beiden Intermarché-Circus-Wanty), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Alex Aranburu (Movistar), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Rasmus Tiller (Uno-X) en Magnus Cort (EF Education-EasyPost) kunnen met hun snelle benen ook wat klaarspelen in verschillende scenario's, waarbij die van een lange vlucht uiteraard het meest aannemelijk is.

Alberto Bettiol en Neilson Powless (EF Education-EasyPost) hebben het als redelijke klimmers ook in zich om een rit als deze op een goede manier af te sluiten, waarmee we hen in hetzelfde straatje plaatsen als Matteo Jorgenson (Movistar), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) en Kevin Vermaerke (DSM-Firmenich).

Favorieten etappe 10 Tour de France 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Mads Pedersen (Lidl-Trek)
Outsiders: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Rasmus Tiller (Uno-X) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)
Longshots: Jasper Philipsen, Søren Kragh Andersen (beiden Alpecin-Deceuninck), Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Bryqn Coquard (Cofidis) en Jasper Stuyven (Lidl-Trek)

Poll

Wie wint rit 10 in de Tour de France?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws