Favorieten etappe 10 Tour de France 2024 | Als het ook maar half zo leuk wordt als in 2013... Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 10 Tour de France 2024 | Als het ook maar half zo leuk wordt als in 2013...

Favorieten etappe 10 Tour de France 2024 | Als het ook maar half zo leuk wordt als in 2013...

Na een welverdiende eerste rustdag staat er op dinsdag een vlakke Tour de France-rit op het programma, tussen Orléans en Saint-Amand-Montrond. Ook hierin kan het echter weer heel nerveus worden, zo heeft de geschiedenis ons geleerd. In de Leiderstrui gidst je er doorheen!

Parcours etappe 10 Tour de France 2024

Favorieten etappe 10 Tour de France 2024 | Als het ook maar half zo leuk wordt als in 2013...

Van Orléans naar Saint-Amand-Montrond, dat betekent dat het peloton weer in zuidelijke richting trekt in deze Ronde van Frankrijk. Dat doet het op een normaliter vrij rustige manier, via een rit van 187 kilometer die nog geen duizend hoogtemeters bevat in totaal. Eentje voor de sprinters normaliter, maar...

Ook koersdirecteur Christian Prudhomme stelt dat er nog een addertje onder het gras zit. 'We trekken door het bos van Sologne, maar het weer kan een significante invloed uitoefenen op het verloop van de etappe. Daarom is het moeilijk om precies te voorspellen hoe deze etappe gaat verlopen.'

Waar doelt de voorman van de Tour de France dan op? 'De coureurs komen op wegen terecht die open staan voor de wind, zoals we tien jaar gelede al zagen in de Tour de France. In de laatste dertig kilometer veranderen we drie keer van richting, dus er is een reële kans op waaiers.'

Prudhomme doelt daarmee op de iconische Tour de France-etappe van 2013, waarin het peloton tussen Tour en Saint-Amand-Montrond, de finishplaats van deze dag, uit elkaar werd getrokken. Quick-Step (met Cavendish, Terpstra en Chavanel), Belkin (Mollema en Ten Dam), Saxo-Tinkoff (Contador en zijn mannen) en Cannondale (Sagan) trokken de boel toen uit elkaar, wat een fantastisch schouwspel opleverde. Het terugkijken - zie onderstaande video - waard.

Goed, even terug naar 2024. De wind komt vermoedelijk uit het zuidwesten, dus dat houdt in dat we op veertig kilometer tussen Saint-Baudel en Chateauneuf-sur-Cher de wind - die niet al te sterk is - even schuin in de rug hebben. Daar draaien we weer naar het zuiden, op een kleine draai tussen achttien en vijftien kilometer van de aankomst, na.

In de finale lijken we rechttoe rechtaan op de aankomst af te stevenen, maar niets is minder waar. Waarom weten we niet, maar op negenhonderd meter van de aankomst verlaten we de grote weg plots voor een omweg middels enkele bochten. Op vierhonderd meter van de aankomst komen we dan weer op de finishlaan, waar het wind mee zal zijn.

Favorieten etappe 10 Tour de France 2024 | Als het ook maar half zo leuk wordt als in 2013...

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start: 13.25 uur
Finish: rond 17.35 uur

Weer etappe 10 Tour de France 2024

Waaiers? Nah, die kans lijkt niet heel groot. De wind staat voor het overgrote deel van de dag schuin tegen, maar richting Chateauneuf-sur-Cher staat die wel even op de kant. Dit is wel aan een kracht van 2 op de schaal van Beaufort, dus of het genoeg gaat zijn? Dat valt te betwisten. Ook is er in de finale een kleine kans op regen.

Favorieten etappe 10 Tour de France 2024

De spurters zullen na de rustdag vermoedelijk een nieuwe kans krijgen op succes, waardoor de spurttreinen hun slagje willen slaan. De man die tot dusver het meeste indruk maakt qua spurts, is Biniam Girmay van Intermarché-Wanty. Hij draagt nog altijd de groene trui, maar vindt in Saint-Amand-Montrond niet direct een aankomst die hem perfect ligt. Zijn ploeg - inclusief reserve-sprinter Gerben Thijssen - toonde echter al wel dat ze hem perfect af kunnen leveren.

Alpecin-Deceuninck hoopt al de hele ronde op succes voor Jasper Philipsen en dan is dit een nieuwe potentiële gouden kans. De Belg heeft onder meer Mathieu van der Poel, Robbe Ghys en Jonas Rickaert tot zijn beschikking, waarmee ze wel een eindje kunnen komen in de laatste kilometer van deze chaotische aankomst.

Wie is de snelste man in deze Tour? Dylan Groenewegen wellicht, zoals hij in Dijon bewees op een koninklijke aankomst voor rappe mannen. De Nederlandse kampioen van Jayco AlUla zal ook deze etappe met stip aangeduid hebben, maar zo zijn er nog: Mark Cavendish van Astana Qazaqstan Team bijvoorbeeld, die net als Groenewegen al zijn ritje won in deze Tour de France. En in 2013 dus al wist te winnen.

Favorieten etappe 10 Tour de France 2024 | Als het ook maar half zo leuk wordt als in 2013...

Ook een groot deel andere spurters azen nog altijd op succes. Arnaud De Lie van Lotto-Dstny bijvoorbeeld, die al meermaals top vijf reed in deze ronde. Maar ook Fernando Gaviria (Movistar), Alexander Kristoff (Uno-X) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) kwamen met goede sprints al akelig dicht bij dagsucces, dus als voor hen alles goed valt...

In hetzelfde schuitje noteren we Sam Bennett (Decathlon AG2R), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Marijn van den Berg (EF) en Bryan Coquard van Cofidis, al dienen we bij die laatste twee aan te merken dat dit wellicht een wat te snelle spurt is voor hen. Daarnaast is er vraagteken Wout van Aert van Visma | Lease a Bike, die tot dusver af en toe meesprint.

En wat met Fabio Jakobsen van dsm-firmenich PostNL? Als er één rit is die de Nederlander aan kan grijpen om dat langverwachte succes te pakken, dan is het deze wel. Hup, Fabio!

Favorieten etappe 10 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Long shots: Sam Bennett (Decathlon AG2R), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Fernando Gaviria (Movistar), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Alexander Kristoff (Uno-X), Bryan Coquard (Cofidis) en Wout van Aert (Visma | Lease a Bike)

Poll

Wie wint rit 10 in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws