Favorieten etappe 10 Vuelta a España 2021 | Classic Vuelta: naar klimmetje met nare afdaling Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 10 Vuelta a España 2021 | Classic Vuelta: naar klimmetje met nare afdaling

Favorieten etappe 10 Vuelta a España 2021 | Classic Vuelta: naar klimmetje met nare afdaling

Nadat de renners op maandag genoten hebben van een rustdag die ze gegund is, wacht dinsdag 'gewoon' de fiets weer. De eerste van drie overgangsritten staat op het programma, waarin de vluchters hun kans zullen ruiken. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Parcours etappe 10 Vuelta a España 2021

Favorieten etappe 10 Vuelta a España 2021 | Classic Vuelta: naar klimmetje met nare afdaling

De tiende rit is er een van goed 190 kilometer lang, die grofweg op te delen valt in twee delen. De eerste 160 kilometer zijn vrijwel volledig vlak, terwijl de laatste dertig kilometer volledig in het teken staan van de beklimming en afdaling van de Puerto de Almáchar.

De gehele etappe wordt er in westelijke richting langs de kust gereden, wat betekent dat de wind wel een rol gaat spelen in het eerste gedeelte. Wind vol of schuin in de rug mee betekent kansje op waaiers, maar ook dat iedereen mee wil zitten in de vlucht van de dag en dat het makkelijker is voor de kopgroep om vooruit te blijven. In ieder geval hebben de renners genoeg tijd om de Middellandse zee te bekijken, want die wijkt over de gehele afstand van de rit niet van hun zijde.

Na de tussensprint na 150 kilometer kan het vizier volledig op de Puerto de Almáchar, een beklimming die twee gezichten kent. In totaal is ie 10,9 kilometer lang aan 4,9 procent, maar dan moeten we nog meegeven dat hij eigenlijk in twee stukken gehakt mag worden: de eerste zes kilometer zijn licht oplopend en zelfs gedeeltelijk aflopend, maar dat betekent direct dat de laatste vijf kilometer wél steil zijn. Die lopen gemiddeld aan bijna negen procent omhoog, daar zeggen we al U tegen. Met name de stroken bij het plaatsje Almáchar zelf gaan voor melkzuur in de beentjes zorgen.

Eenmaal de renners de top van deze beklimming hebben bereikt, volgen er nog vijftien zinderende dalende kilometers naar de finishplaats, Rincón de la Victoria. Dit is met name in het begin een zeer linke rit met ontzettend veel bochten. Met nog zeven kilometer voor de boeg wordt de technische moeilijkheidsgraad wat minder, maar het daalt nog tot op één kilometer van de finish als de boulevard van Rincón de la Victoria bereikt wordt. Finish voor de durfals dus!

Weer etappe 10 Vuelta a España 2021

De deelnemers van de Vuelta mogen zich andermaal opmaken voor een heet dagje: de temperaturen aan de kust zijn vrijwel de gehele rit boven de dertig graden. De wind blaast de hele dag vol (schuin) in de rug volgens Buienradar, dus het belooft een zeer snelle rit te worden.

Favorieten etappe 10 Vuelta a España 2021 | Classic Vuelta: naar klimmetje met nare afdaling

Favorieten etappe 10 Vuelta a España 2021

Deze rit schreeuwt bijna om een omvangrijke kopgroep die het tot het einde uitzingt. Voor de sprinters is de laatste heuvel overduidelijk te zwaar, terwijl de klassementsmannen elkaar het leven hier niet heel zuur zullen gaan maken. Kijken naar de baroudeurs met klimmersbenen, dus!

Dat dit een etappe is die geknipt is voor de Astana-mannen, is een understatement. Voorlopig wil het echter niet vlotten bij het merendeel van de blauwhemden. Omar Fraile en zowel Gorka als Ion Izagirre lijkt ver verwijderd van de topvorm. Blijven over: Alex Aranburu en Luis León Sánchez, mannen met het oog voor juiste ontsnapping, dalerscapaciteiten en een venijnig sprintje.

Bij de Belgische ploegen hebben ze ook wat mannen voor dit soort ritten: Deceuninck-Quick-Step zal op Andrea Bagioli rekenen, terwijl Lotto Soudal en Intermarché-Wanty-Gobert respectievelijk op Andreas Kron en Odd Christian Eiking zullen vertrouwen. Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) en Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) zijn ook kanshebbers, maar zij zoeken nog naar de goede vorm.

Ten slotte de mannen met snelle benen en klimmerscapaciteiten. Michael Matthews moet dit zeker kunnen overleven en zal met zijn Team BikeExchange ongetwijfeld op zoek gaan naar de zege. Met Magnus Cort (EF Education-NIPPO) en Matteo Trentin (UAE-Team Emirates) wil je eveneens niet naar de streep.

Volgens IDL

Jannick: Michael Matthews
Wilbert: Andreas Kron
Pim: Michael Matthews
Joëlle: Thymen Arensman
Gabriël: Alex Aranburu

Volgens lezers
Poll

Wie wint etappe 10 van de Vuelta?

Wedden op de Vuelta | Misschien kan Mas in de derde week verrassen


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws