Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2023 | Overleeft gij de beklimmingen, dan wacht glorie in de stad van Coppi Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2023 | Overleeft gij de beklimmingen, dan wacht glorie in de stad van Coppi

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2023 | Overleeft gij de beklimmingen, dan wacht glorie in de stad van Coppi

De tweede week van de Giro d'Italia is los en de sprinters lijken in de elfde etappe een nieuwe kans te krijgen! Onderweg wachten drie colletjes waar ongetwijfeld wel iets gaat gebeuren, maar de sterkste mannen zouden zich op voorhand geen zorgen moeten maken. In de Leiderstrui blikt vooruit op rit undici!

Parcours etappe 11 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2023 | Overleeft gij de beklimmingen, dan wacht glorie in de stad van Coppi

Wéér een etappe van meer dan 200 kilometer en de renners gaan veel water zien. Vanuit Camaiore, gelegen aan de Ligurische Zee, trekt het peloton over heuvelachtige wegen noordwaarts naar Tortona. In deze stad blies de legendarische Fausto Coppi zijn eerste en laatste adem uit. De organisatie heeft dit keer wel gekozen voor een rustige aanloop, want het is eerst een kilometer of zestig vlak. Daarna beginnen de tijdelijke problemen.

De Passo del Bracco (10,1 km a 4,4 procent) is de eerste heuvel van de dag. Net als bij de overige beklimmingen halen de stijgingspercentages niet de voorpagina van de krant, maar we hebben in rit tien gezien dat heel wat renners al flink kapot zijn. Na een korte afdaling begint langzamerhand de aanloop naar de Colla die Boasi en de Passo dello Castagnola. We blijven het riedeltje herhalen, maar ook nu is het na de slotklim nog meer dan veertig kilometer koers tot aan de streep en dat is goed nieuws voor de sprinters.

De finale verloopt haast alleen maar in dalende lijn, dus het zal met een rotvaart naar beneden gaan. Mochten er nog sprinters op achterstand rijden, wordt het ontzettend lastig om in dat daalgeweld terug te keren. Uiteindelijk rijden de renners Tortona binnen en is de weg weer vlak. Op 500 meter van de streep wacht nog een bocht naar rechts op een rotonde, alvorens in rechte lijn gesprint kan worden om de zege. Mocht het op een massasprint uitdraaien, is het essentieel om bij de voorste twintig de bocht in te draaien. Anders kan je de zege vergeten...

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2023 | Overleeft gij de beklimmingen, dan wacht glorie in de stad van Coppi

Beklimmingen
80,0 km: Passo del Bracco (10,1 km aan 4,4%)
143,0 km: Colla die Boasi (9,3 km aan 4,3%)
176,2 km: Passo dello Castagnola (4,9 km aan 4,5%)

Tijden
Start: 11.45 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Weer etappe 11 Giro d'Italia 2023

Zeiden we dat de renners veel water zouden zien? Wees niet verbaasd als dat water ook uit de lucht komt vallen, want vooral in de ochtend lijkt het te gaan regenen aan de kust. De gehele dag blijft het echter wisselvallig. Als de koers finishplaats Tortona aandoet, is er nog zo'n 50 procent kans op regen. De temperatuur van zestien graden Celsius maakt in elk geval nog iets goed...

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2023

Hoe mooi zou het zijn om een zege te boeken in de stad van Coppi? De sprinters lijken de grootste kans op ultieme glorie te hebben. Denk je aan ambities en sprinten, dan denk je aan Mads Pedersen (Trek-Segafredo). De Deen heeft een doel gemaakt van de paarse puntentrui en heeft zijn palmares flink gevuld. Juist, de oud-wereldkampioen won deze Giro ook al de rit naar Napoli.

Uiteraard is Pedersen niet de enige kanshebber in het mank geslagen startveld. Ook Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Jonathan Milan (Bahrain Victorious) en Michael Matthews (Team Jayco AlUla) hebben inmiddels al een etappezege gegrepen. Matthews deed dat wel tijdens een sprint heuvelop en moet meestal iets toegeven als het vlak is. Toch zijn dit op voorhand de gevaarlijkste klanten, samen met Fernando Gaviria (Movistar). In rit tien geloofde de gehele formatie van Movistar in zijn kansen, maar kwam het er nog niet volledig uit. Gaviria zint ongetwijfeld op revanche, net als zo'n andere een beetje vergeten sprinter: Pascal Ackermann van UAE-Team Emirates.

Fernando Gaviria
Fernando Gaviria

Voor een Italiaan zou het extra speciaal zijn om te winnen in Tortona. Naast Milan komen Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Simone Consonni (Cofidis), Alberto Dainese (Team DSM) en Filippo Fiorelli (Green-Project Bardiani) daar voor in aanmerking. Het zou een ongekende verrassing zijn als zij de wereldtop verslaan, maar misschien geeft het denken aan Coppi vleugels. Meestal is Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) ook wel bezig met legends en records. Anders zou je niet zo'n groot doel maken van een 35e zege in de Tour de France...

Natuurlijk maakt de vlucht ook een goede kans. Veel renners zitten aan hun toppen en dat kan zorgen voor weinig controle in het peloton. Normaal gesproken zijn Alessandro de Marchi (Team Jayco AlUla), Derek Gee (Israel Premier Tech) en Magnus Cort (EF-Education EasyPost), die allen meezaten in de vlucht van rit tien, nu nog aan het opwarmen, maar mannen als Ben Healy (EF-Education EasyPost), Davide Ballerini (Soudal-Quick Step), Harm Vanhoucke (Team DSM) en Simon Clarke (Israel Premier Tech) zouden het zomaar eens kunnen proberen. Clarke kwam samen met De Marchi heel al heel dichtbij in de rit die Pedersen won...

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Schaduwfavorieten: Michael Matthews (Team Jayco AlUla), Fernando Gaviria (Movistar), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) en Jonathan Milan (Bahrain Victorious)
Longshots: Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Simone Consonni (Cofidis), Alberto Dainese, Marius Mayrhofer (beide Team DSM), Ben Healy (EF-Education EasyPost), Davide Ballerini (Soudal-Quick Step), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) en Simon Clarke (Israel Premier Tech) en Filippo Fiorelli (Green-Project Bardiani)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws