Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023 | Groves versus Molano in voorlopig laatste sprintkans? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023 | Groves versus Molano in voorlopig laatste sprintkans?

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023 | Groves versus Molano in voorlopig laatste sprintkans?

Na de bergetappe richting La Laguna Negra is het op dag twaalf van de Vuelta a España weer aan de beurt van de heren uit het sprintersgilde. Of weten de dienstdoende baroudeurs uit de greep van het peloton te blijven? In de Leiderstrui beschouwt voor!

Parcours etappe 12 Vuelta a España 2023

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023 | Groves versus Molano in voorlopig laatste sprintkans?

Het zullen vooral de rappe jongens zijn die deze etappe met donkerrood in hun persoonlijke routeboekjes omcirkeld hebben, want na de twaalfde rit is het vooral klimmen wat de Spaanse klok slaat. Gestart wordt er in Ólvega, op zo'n 1000 meter boven zeeniveau. Na 150 hoofdzakelijk dalende kilometers wordt er op 200 meter boven zeeniveau gefinisht in Zaragoza, de op vier na grootste stad van Spanje.

Zijn er onderweg noemenswaardige obstakels te bekennen? Het antwoord op die vraag is ontkennend, want er is geen enkele gecategoriseerde beklimming opgenomen in de rit die van Castilië en León naar Aragón voert. Direct na de start kunnen de coureurs de benen 'stilhouden', aangezien er wordt aangevangen met een 25 kilometer lange afzink. Tussen kilometer 74 en 110 loopt de weg wel wat vals plat omhoog, al zal dat de sprinters allesbehalve angst inboezemen.

De kans dat de etappe van donderdag 7 september dus uitdraait op een massasprint is zeer reëel. Ook de ultieme slotfase is niet per se als lastig te bestempelen. De laatste écht scherpe bocht bevindt zich op drie kilometer van de aankomst, waarna een lange rechte strook langs de Ebro-rivier volgt. Ongeveer ter hoogte van de vod is er nog een laatste flauwe bocht naar links waarneembaar, maar echt moeilijk is het zeker niet.

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023 | Groves versus Molano in voorlopig laatste sprintkans?

Beklimmingen
-

Tijden
Start: 14.10 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 12 Vuelta a España 2023

De Spaanse weersgoden zijn donderdagmiddag bijzonder goedgemutst. Naar verwachting zal het kwik namelijk oplopen tot 34 graden Celcius. De kans op neerslag is nihil, terwijl er een matige oostenwind waait. Prima koersweer dus!

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023

De drie eerdere sprints in deze Ronde van Spanje in ogenschouw nemend kunnen we niet anders dan concluderen dat Kaden Groves de absolute topfavoriet is om in Zaragoza met de bloemen aan de haal te gaan. De Australiër van Alpecin-Deceuninck wist in zowel de vierde als de vijfde etappe ogenschijnlijk gemakkelijk victorie te kraaien. In rit zeven, toen TotalEnergies-lead-out Geoffrey Soupe voor een heuse stunt zorgde, snelde de Aussie naar een vijfde stek. Groves is bovendien in het bezit van de puntentrui en zal zijn leidende positie maar wat graag willen verstevigen.

Het grootste gevaar voor Groves lijkt uit Colombiaanse hoek te komen. Juan Sebastián Molano moet namens UAE Team Emirates in de vlakke ritten de kastanjes uit het vuur halen. De 28-jarige Zuid-Amerikaan wist zich om verschillende redenen niet in elke sprint te mengen. In de spurts dat hij dat wél deed, was hij vrijwel altijd bij de pinken. Winnen deed hij echter nog niet, waardoor hij vooralsnog genoegen moet nemen met een tweede en een vierde plaats. Met de intrinsieke snelheid van Molano zit het wel snor, daar hij eerder dit kalenderjaar als heren als Olav Kooij en Sam Welsford wist te kloppen.

De lijst met schaduwfavorieten, outsiders en longshots is vrij lang. De kwaliteit van het sprintersveld is namelijk niet erg hoog, waardoor ook sprinters die normaal tot de tweede lijn behoren zomaar eens zouden kunnen bovendrijven. Groves verslaan zal allicht erg lastig worden, maar we geven toch graag de namen van een aantal serieuze gegadigden mee. Marijn van den Berg is vooral vanuit Nederlands oogpunt een interessante naam. De 24-jarige renner van EF Education-EasyPost reed al drie keer naar een toptwintignotering, maar kwam nooit écht in de buurt van een zege. De youngster is iemand die een heuvel goed verteert en zou daarom wel eens relatief fris aan het vertrek van etappe twaalf kunnen staan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Edward Theuns (Lidl-Trek) en Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), die allebei ook al een paar ereplaatsen op hun naam hebben staan.

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023 | Groves versus Molano in voorlopig laatste sprintkans?
Weet man-in-vorm Marijn van den Berg in etappe 12 wél toe te slaan?

Geoffrey Soupe (TotalEnergies) wist op spectaculaire wijze rit zeven naar zich toe te trekken. De Fransman met flinke baard fungeerde echter eigenlijk als lead-out van Dries Van Gestel, die we dan ook iets meer kans toedichten in Zaragoza. Maar koers is en blijft koers, dus zeg nooit nooit! Op papier hoort Alberto Dainese bij de drie snelste sprinters van het Vuelta-peloton. De voorbije sprintmogelijkheden kwam het er echter nog niet echt uit bij de Italiaan van Team DSM-firmenich. In Zaragoza krijgt hij een uitgelezen mogelijkheid om zijn kwaliteiten tentoon te stellen. Voor Lotto-Dstny-troef Milan Menten was een vierde plaats vooralsnog zijn beste resultaat, maar van de Vlaming mag stiekem wel iets meer verwacht worden. De 26-jarige man uit Bilzen zal in ieder geval gebrand zijn op sportieve 'revanche'!

Ten slotte noteren we ook graag de namen van Orluis Aular (Caja Rural), hardrijder c.q. sprinter Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Lewis Askey (Groupama-FDJ), David González (Caja Rural), Matevz Govekar (Bahrain Victorious), Davide Cimolai (Cofidis), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Sean Flynn (Team DSM-firmenich), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) en Felix Engelhardt (Jayco AlUla). Het moet gek lopen als één van deze heren in de massasprint weet te winnen. Op een bijzonder goede dag zouden zij allicht zeker voor een verrassing kunnen zorgen.

En de vlucht dan? Ook die heeft uiteraard een kans van slagen. Het voorspellen van de vlucht van de dag is echter vrij lastig. Kijkend naar het parcours lijken mannen als Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) of Jetse Bol (Burgos-BH) wel potentiële baroudeurs, evenals Nico Denz (BORA-hansgrohe), Thomas De Gendt (Lotto-Dstny) en Sean Quinn (EF Education-EasyPost).

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates)
Outsiders: Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Edward Theuns (Lidl-Trek), Alberto Dainese (Team DSM-firmenich), Milan Menten (Lotto-Dstny) en Dries Van Gestel (TotalEnergies)
Longshots: Geoffrey Soupe (TotalEnergies), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Nico Denz (BORA-hansgohre), Sean Quinn (EF Education-EasyPost), Orluis Aular (Caja Rural), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Lewis Askey (Groupama-FDJ), David González (Caja Rural), Matevz Govekar (Bahrain Victorious) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team)

Poll

Wie wint rit 12 van de Vuelta?

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws