Favorieten etappe 13 Giro d’Italia 2024 | Waakzaam voor woelige slotkilometers! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 13 Giro d’Italia 2024 | Waakzaam voor woelige slotkilometers!

Favorieten etappe 13 Giro d’Italia 2024 | Waakzaam voor woelige slotkilometers!

Voor de klassementstesten op zaterdag (tijdrit) en zondag (Livigno-rit) krijgt het peloton vrijdag vermoedelijk een rustige etappe voor de kiezen. Tussen Riccione en Cento zijn er amper hoogtemeters te ontdekken in het 179 kilometer lange parcours, maar toch dient men in de slotkilometers waakzaam te zijn. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 13 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 13 Giro d’Italia 2024 | Waakzaam voor woelige slotkilometers!

In het wielerjargon klinkt het gezegde 'zo plat als een pannenkoek' nog wel eens, maar voor deze Italiaanse etappewedstrijd houden we het graag bij zo 'plat als een pizza'. Vanuit de start in Riccione tot aan de finish in Cento komen we niet boven de veertig meter boven zeeniveau uit, wat inhoudt dat deze etappe op zeker omcirkeld is in de agenda's van de spurters die nog in koers zijn.

Startplaats Riccione is aan de Adriatische kust gelegen, waar we ook de afgelopen dagen al meermaals aanmeerden met de Giro d'Italia karavaan. Vanuit het vertrek passeren we plaatsen als Rimini en Cesena op de weg landinwaarts, waar het peloton voor het overgrote deel over brede wegen wordt gestuurd. Ideaal dus om een kopgroep van enkele mannetjes te controleren, als die er met de voorspelde tegenwind überhaupt nog zin in hebben.

Na de tussensprint in Villanova slaan we rechtsaf, om uiteindelijk via tussensprint twee in Conselice koers te zetten richting aankomstplaats Cento. Deze ligt iets ten noordelijk van Bologna, de stad die we - net als Rimini - ook aan zullen doen bij de start van de Tour de France van deze zomer.

In een spurtersetappe zijn natuurlijk vooral de laatste kilometers interessant, die er opnieuw vrij technisch uitzien. Daarbij passeert men de Rijn, maar in de spurtvoorbereiding zal daar weinig oog voor zijn: de stressniveaus zullen namelijk naar grote hoogtes stijgen met een fris peloton dat op Centro af zal denderen.

Op iets minder dan drie kilometer van de finish volgt een eerste rechte bocht, waarna we op een lang recht stuk van meer dan één kilometer alle treintjes zullen zien vechten voor de posities. Met nog anderhalve kilometer voor de boeg is er namelijk een technische sectie, bestaande uit drie bochten op de Via I Maggio en één grote slinger om het stadscentrum van Cento.

Nadien moet men rechts aanhouden op een rotonde, waarna de laatste 450 meter verreden zullen worden op een rechte, brede weg. Wie daar goed van voren zit, heeft grote kans op de zege in deze rit!

Favorieten etappe 13 Giro d’Italia 2024 | Waakzaam voor woelige slotkilometers!

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start: 13.00 uur
Finish: rond 17.15 uur

Weer etappe 13 Giro d'Italia 2024

Die renners hoeven in de Giro van dit jaar niet al teveel te klagen over het weer hoor. Bij de start aan de kust in Riccione is het 25 graden Celsius, bij de finish in Cento is het twee graadjes kouder. De wind staat voor het overgrote deel van de dag (schuin) tegen, dus in die zin zullen de aanvallers vermoedelijk ook wat ontmoedigd worden.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2024

Jonathan Milan (Lidl-Trek) is tot dusver de sprinter die er bovenuit steekt in deze Giro d'Italia. Het vermogenskanon heeft met Daan Hoole, Andrea Bagioli, Jasper Stuyven, Edward Theuns en Simone Consonni een lead-out om u tegen te zeggen, waarbij hij zelf doorgaans ook over de kwaliteiten beschikt om het aan de meet dan succesvol af te maken.

Grote concurrent lijkt op papier Tim Merlier van Soudal Quick-Step. De Belg werd woensdag nog tweede, maar na afloop teruggezet in de uitslag wegens een onreglementair manouevre. Aan Merlier en lead-outs Bert Van Lerberghe en Luke Lamperti om vrijdag hun gram te halen met een nieuwe kans voor de spurters, alvorens men de bergen intrekt.

tim merlier

Voor de andere sprinters lijkt het vooral een beetje mee te moeten zitten. Kaden Groves zit er namens Alpecin-Deceuninck keer op keer bij, maar toch is een zege nog ver weg. Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates) toont ook dat hij snelle benen heeft, maar werd woensdag in kansrijke positie nog teruggeworpen door Merlier. Mogelijk dat een nieuwe lead-out van Tadej Pogacar uitkomst kan bieden.

Caleb Ewan (Jayco AlUla) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) behoren tot de sprinters die er nog niet echt aan kwamen, maar op basis van intrinsieke snelheid zouden ze toch dichter moeten komen. Alberto Dainese (Tudor) en Fernando Gaviria (Movistar) horen ook tot die categorie, al lijkt het bij hen om verschillende redenen wat stroever te gaan in deze Giro.

Dan nog de mannen op wie we rekenen voor een top tien: Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Giovanni Lonardi (Polti-Kometa), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Davide Ballerini (Astana Qazaqstan), Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL), David Dekker (Arkéa - B&B Hotels), Enrico Zanoncello (VF Group - Bardiani) en Madis Mikhels (Intermarché-Wanty) zullen voor een mooie notering gaan.

En de kopgroep dan? Pfoe, dat wordt lastig. Dan zullen mannen als Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike), Benjamin Thomas (Cofidis) of zelfs Filippo Ganna (INEOS) nodig zijn.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jonathan Milan (Lidl-Trek) en Tim Merlier (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates) en Caleb Ewan (Jayco AlUla)
Long shots: Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Fernando Gaviria (Movistar), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Giovanni Lonardi (Polti-Kometa), David Dekker (Arkéa - B&B Hotels), Alberto Dainese (Tudor) en Madis Mikhels (Intermarché-Wanty)

Poll

Wie wint rit 13 in de Giro

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws