Favorieten etappe 13 Tour de France 2022 | Terwijl de kopmannen uitblazen, mogen de aanvallers los Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 13 Tour de France 2022 | Terwijl de kopmannen uitblazen, mogen de aanvallers los

Favorieten etappe 13 Tour de France 2022 | Terwijl de kopmannen uitblazen, mogen de aanvallers los

Na twee loodzware en geweldige Alpenritten, vervolgt het Tourpeloton op vrijdag 15 juli z'n weg met etappe 13 in de Tour de France. Een overgangsetappe? Misschien, want de kopmannen zullen het ongetwijfeld wel wat rustiger aan willen doen. We bespreken hieronder het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 13 Tour de France 2022

Favorieten etappe 13 Tour de France 2022 | Terwijl de kopmannen uitblazen, mogen de aanvallers los

Geen zware en lange Alpencols, maar we gaan wel degelijk de hele dag klimmen. Het middengebergte is doorgaans geen plek om uit te halen als klassementsrenner en dus verwachten we een helse strijd om de kopgroep. Wat niet meehelpt, is dat de eerste 27 kilometer veelal in dalende lijn gaan. Het tempo zal enorm hoog liggen, maar het zal toch voor de Côte de Brié zijn om verschillen te creëren. Deze klim van 2,4 kilometer aan 6,9 procent gemiddeld kan al wat renners voorop brengen. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat niet iedereen zomaar mee kan.

Op de eerste klim wordt oorlog voor de kopgroep verwacht.

Na het eerste klimmetje rijden we voor langere tijd tamelijk vlak en de klassementsploegen zullen hopen dat er hier al een kopgroep weg is. Pas na een kleine 75 kilometer koers volgt de tweede beklimming. Deze Col de Parménie is met 5,1 kilometer een stukje langer en met 6,6 procent gemiddeld zeker geen loper. Vooral onderin liggen steile stukken.

Steile strook op de tweede klim van de dag.

De derde en laatste gecategoriseerde klim van de dag zal normaliter de finale openen. Het is een ideale springplank om vanuit de kopgroep de koers naar je hand te zetten, al is 6,6 kilometer aan 4,5 procent niet al te zwaar. We hebben eerder in deze Tour echter al gezien dat iedere klim zwaar kan worden gemaakt. Dat geldt in dat opzicht ook voor de heuvelachtige fase die daarna volgt. Steil wordt het nergens meer, maar het gevecht om de ritzege kan worden geopend op glooiende wegen. Mocht er een groepje aankomen, dan zijn de rappe mannen voor het vlakke in het voordeel.

Hier wordt de finishlijn getrokken.

Tijden:
Start: 13.20 uur
Finish: rond 17.37 uur

Weer etappe 13 Tour de France 2022

De temperaturen rijzen vrijdag de pan uit, helemaal omdat we niet echt naar grote hoogtes gaan. Bij de start zitten we nog op 700 meter, maar zal het al zo'n 29 graden zijn om 13.20 uur. In de uren erna stijgt het kwik naar 33 á 34 graden en wordt het dus bloedheet.

De wind is in de openingsfase niet noemenswaardig, maar trekt gedurende de etappe wel flink aan vanuit het noorden. Met windkracht 3 á 4 wordt het mogelijk een lange dag, want lange tijd blaast de wind schuin van voren. Richting Saint-Étienne neemt de wind af en wordt rond de meet nog altijd 30 graden voorspeld. Au!

Favorieten etappe 13 Tour de France 2022

Wie heeft er na twee loodzware dagen de benen om mee te zitten? Wie is er nog fit? Wie heeft er geen andere orders van z'n ploeg? Wie kan er goed tegen de warmte? We kunnen er al een hoop wegstrepen, maar houden ook een flinke groep leuke namen over voor deze etappe. Laten we uit respect beginnen met Magnus Cort, die man die deze Tour al meer dan eens heeft vermaakt, met de bolletjestrui en een ritzege reeds in de tas. EF heeft geen klassementsman meer, dus mag de Deen er nog wel eens voor gaan.

Bij Jumbo-Visma, UAE en INEOS gaat het normaliter om de kopmannen, maar Wout van Aert en Tom Pidcock zijn bij Jumbo en INEOS wel twee renners voor wie deze rit perfect lijkt uitgetekend. Pidcock zal na zijn ritzege op de Alpe d'Huez wel even een rustdag nemen, maar Van Aert... Krijgt hij na z'n inspanningen van woensdag en donderdag nu ook nog de vrijheid? Zo ja, dan zal hij het ongetwijfeld vanuit de vlucht moeten klaarspelen.

Dat geldt overigens ook voor rappe mannen zoals Michael Matthews (BikeExchange), Peter Sagan (TotalEnergies), Danny van Poppel (BORA) en Jasper Philipsen (Alpecin). We zien in Matthews eerder iemand die meezit dan in die andere twee, maar je weet het maar nooit...

Favorieten etappe 13 Tour de France 2022 | Terwijl de kopmannen uitblazen, mogen de aanvallers los
Zien we Matej Mohoric nog eens van voren?

Bij AG2R heeft Bob Jungels zijn etappe al binnen, maar zagen we Benoît Cosnefroy nog amper aan het front. Dat geldt ook voor Frans kampioen Florian Sénéchal en Mikkel Honoré van Quick Step-Alpha Vinyl. Ook van Matej Mohoric (Bahrain) hadden we voorafgaand aan de Tour wel iets meer verwacht. Bij die formatie waren het vooralsnog Luis Léon Sánchez en Fred Wright die zulke etappes aangrepen om ervoor te gaan.

Andere heren die we deze Tour al eerder zagen? Matteo Jorgenson van Movistar was al eens sterk, Benjamin Thomas (Cofidis) rijdt goed, Nick Schultz (BikeExchange) zat al een keer mee, Andreas Leknessund (DSM) is een gevaarlijke klant en bij Intermarché-Wanty-Gobert is Georg Zimmermann de aangewezen man voor zulke dagen. Kijken we tot slot naar Lotto Soudal en Israel-Premier Tech, waar Tim Wellens, Andreas Kron en Michael Woods hadden aangekondigd om aan te vallen in de tweede week. Ook Simon Clarke van Israel wil na z'n ritzege op dag vijf vast nog weleens mee.

Odds etappe 13 Tour de France 2022

Wout van Aert - Bet365: 5.50 / Jack's: 5.50
Jasper Philipsen - Bet365: 6.00 / Jack's: 6.50
Fabio Jakobsen - Bet365: 13.00 / Jack's: 15.00
Mads Pedersen - Bet365: 15.00 / Jack's: 15.00
Dylan Groenewegen - Bet365: 19.00 / Jack's: 21.00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 13 Tour de France 2022

Poll

Wie wint de dertiende etappe in de Tour de France?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news