Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2024 | Gardameer-Ganna of tóch power-Pogacar?! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2024 | Gardameer-Ganna of tóch power-Pogacar?!

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2024 | Gardameer-Ganna of tóch power-Pogacar?!

Het derde weekeinde van de Giro d'Italia wordt zondag afgetopt met een loodzware bergrit richting Livigno, maar ook zaterdag zullen de klassementsmannen al uit hun kot moeten komen: rondom het bij Nederlanders populaire Gardameer staat namelijk een individuele tijdrit van 31 kilometer op de rol. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Parcours etappe 14 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2024 | Gardameer-Ganna of tóch power-Pogacar?!

Castiglione delle Stiviere en Desenzano del Garda, dat zijn de plaatsen waar de tweede tijdrit van de Giro d'Italia op dag veertien om draait. Vanuit die eerste plaats vertrekken de coureurs, waar men direct waakzaam dient te zijn: de eerste kilometers zijn namelijk redelijk technisch, dus opgepast voor eventuele valpartijen. In de vorige tijdrit schoven er redelijk wat renners in bocht één onderuit, iets wat je zeker met het oog op zondag in dit geval wil voorkomen.

In de eerste 7,5 kilometer zet men koers richting het eerste tussenpunt in Solferino, waar we een bocht richting het zuiden nemen. Het meest zuidelijke punt van deze chrono wordt vervolgens bereikt in Cavriana, het punt waar ook de wind zal draaien. Hier ligt overigens ook zo'n beetje het enige heuveltje in de omloop: 700 meter lang, 5,7 procent gemiddeld.

Voor de laatste 19 kilometer staat de wind grotendeels in de rug, zonder dat er al teveel échte bochten genomen moeten worden. Tussenpunt twee is na 22,5 kilometer in Torre di San Martino, waarna we op drie kilometer het Gardameer bereiken. De laatste strook loopt parallel aan het water tot in Desenzano del Garda, waar net voor de finish nog wel een link bochtje ligt.

tt giro 14

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start eerste renner: 13.20 uur
Finish laatste renner: rond 17.09 uur

Weer etappe 14 Giro d'Italia 2024

Het is zaterdag goed vertoeven aan het Gardameer. Het kwik gaat richting de 25 graden Celsius, waarbij de wind uit het zuidoosten komt. Dat houdt in dat deze voor het overgrote deel in de rug blaast.

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2024

Grote plaat erop en gaan: als er iemand is aan wie je dat kunt toevertrouwen, dan is het Filippo Ganna wel. Het beest uit Verbania zal deze dag sinds oktober al aangeduid hebben, daar dit nu precies een chrono is die op zijn maat gemaakt is. Weinig techniek, maar gewoon stoempen als een malle tot aan de meet. Men zal van goeden huize moeten komen om hem te kloppen.

De vorige tijdrit werd de Italiaan in extremis afgenomen door roze trui Tadej Pogacar, maar die krijgt ditmaal een parcours dat hem een stuk minder ligt. De Sloveen staat bekend als een goede tijdrijder, maar dan vooral als er her en der wat hoogtemeters verstopt zitten in de omloop. Op het écht vlakke terrein kan hij zijn power soms wat moeilijker kwijt, al valt hij natuurlijk allesbehalve te onderschatten.

Voor deze tijdrit komt de concurrentie wellicht wat meer uit eigen kamp voor Ganna. Magnus Sheffield hikt al langere tijd tegen een grote zege tegen de klok aan en kan zijn vermogens hier ook uitstekend kwijt, terwijl Geraint Thomas en Thymen Arensman ook te boek staan als tijdritbeesten. Zij kunnen beiden een belangrijke slag slaan in het klassement.

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2024 | Gardameer-Ganna of tóch power-Pogacar?!

Daarover gesproken: ook enkele andere mannen voor de algemene rangschikking vallen niet te onderschatten. Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Ben O'Connor (Decathlon AG2R) en Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe) kunnen op een goede dag uitstekend tegen de klok rijden, waardoor de schifting in de top tien vermoedelijk duidelijker wordt: Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team), Filippo Zana (Jayco AlUla), Einer Rubio (Movistar), Jan Hirt (Soudal Quick-Step) en Michael Storer (Tudor) hebben beduidend meer moeite met de discipline.

En dan zijn er nog de pure tijdrijders, die een parcours hebben dat meer op hun maat gemaakt is dan de vorige. Voor types als Daan Hoole (Lidl-Trek), Max Walscheid, Luke Plapp (Jayco AlUla), Josef Cerny (Soudal Quick-Step), Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike), Mikkel Bjerg (UAE), Tobias Foss (INEOS Grenadiers), Stefan de Bod (EF), Will Barta en Lorenzo Milesi (Movistar) is dit nog een mooie kans op een goed resultaat. Daarnaast willen we tot slot Jonathan Milan (Lidl-Trek, derde in de Tirreno-tijdrit dit jaar) en Max Schachmann (voor BORA-hansgrohe vijfde in de vorige chrono) benoemen, al weten we niet of zij voluit zullen gaan.

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Magnus Sheffield, Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) en Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Long shots: Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Mikkel Bjerg (UAE-Team Emirates), Daan Hoole (Lidl-Trek), Luke Plapp (Jayco AlUla), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Daniel Felipe Martínez, Max Schachmann (BORA-hansgrohe), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike) en Josef Cerny (Soudal Quick-Step)

Poll

Wie wint etappe 14 in de Giro?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws