Favorieten etappe 15 Tour de France 2022 | Heet onder de voeten: 200 kilometers koers in bijna 40 graden Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 15 Tour de France 2022 | Heet onder de voeten: 200 kilometers koers in bijna 40 graden

Favorieten etappe 15 Tour de France 2022 | Heet onder de voeten: 200 kilometers koers in bijna 40 graden

De derde zondagrit van de Tour de France 2022 is een gekende overbruggingsrit tussen de Alpen en Pyreneeën. Het peloton krijgt 202,5 kilometer voorgeschoteld tussen Rodez en Carcassone, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt.

Parcours etappe 15 Tour de France 2022

Favorieten etappe 15 Tour de France 2022 | Heet onder de voeten: 200 kilometers koers in bijna 40 graden

Starten doen we dus in Rodez, waar Greg Van Avermaet in 2015 zijn eerste etappe in de Tour de France wist te winnen. De Belg is er dit seizoen niet bij, maar de man die hij destijds aftroefde wel: Peter Sagan lijkt de afgelopen dagen echter een beetje op de sukkel te zijn in deze Ronde van Frankrijk.

Vanuit de start gaat het meen licht bergop richting La Primaube: de eerste drie kilometer lopen aan drie procent, wat wel eens de aansteek kan zijn voor sommige baroudeurs om hun kans te gaan. Sowieso is het in de eerste vijftig kilometer een beetje op en af, wat het kan bemoeilijken voor sprintersploegen om de controle te behouden.

Vieze, glooiende wegen: het verhaal voor de eerste fase van deze rit.

Na 64 kilometer volgt de eerste categoriseerde beklimming van de dag: de Côte d'Ambialet, een beklimming van 4,4 kilometer aan 4,6 procent gemiddeld. Daarna vlakt het voor 75 kilometer wat af, tot we bij de tussensprint in Saint-Ferréol de volgende heuvel aanvatten: de Cote des Cammazes, 5,1 kilometer lang en 4,1 procent gemiddeld.

Vanaf dat punt gaat het louter in dalende lijn naar Carcassonne voor de laatste vijftig kilometer, waar de grote motoren ongetwijfeld hun ding kunnen doen. Finishen doen we vervolgens in het welbekende centrum van de vestingstad in Occitanie, waar de sprinters zullen hopen dat ze hun ding kunnen doen. In de laatste 200 meter buigt het nog wel ietwat naar links af, dus de binnenbocht kan wel eens het verschil betekenen tussen winst en verlies.

De linkse bocht in de laatste honderden meters van deze etappe.

Tijden:
Start: 13.59 uur
Finish: rond 17.50 uur

Weer etappe 15 Tour de France 2022

Ont-zettend heet. Dat belooft het zondag te worden. De renners moeten de 202 kilometer afwerken in temperaturen die dicht tegen de 40 graden Celsius aanschurken. De wind staat in de finale flink tegen, wat de kansen voor de sprinters vergroot.

Favorieten etappe 15 Tour de France 2022

Het gaat een beetje op en af, maar uiteindelijk vlakt het voor het overgrote deel af: de hamvraag is dan of het een karwei voor de sprinters wordt of dat de baroudeurs daar net als afgelopen vrijdag in Saint-Étienne een stokje voor gaan steken?

Wout van Aert is eigenlijk in alle scenario's één van de kanshebbers. De Belg kan het vanuit een vroege vlucht, grote sprint en spurt met een kleiner peloton doen. De vraag is echter of Jumbo-Visma hem de nodige vrijheid geeft, al kan de rustdag op maandag hem die mogelijk bieden.

De mannen die er vrijdag vol voor wilden gaan waren Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen. Deze drie mannen zetten hun team op kop, maar beten de tanden stuk op een sterke kopgroep. Zondag volgt mogelijk een nieuwe kans, al is het afwachten in hoeverre Ewan last heeft van zijn valpartij. Fabio Jakobsen mogen we uiteraard ook niet uitvlakken.

Favorieten etappe 15 Tour de France 2022 | Heet onder de voeten: 200 kilometers koers in bijna 40 graden
Jasper Philipsen wil maar al te graag sprinten

Mads Pedersen was de gevierde kerel op vrijdag en zal zondag een nieuwe mogelijkheid zien. In datzelfde rijtje plaatsen we zijn ploeggenoot Jasper Stuyven, maar ook iemand als Michael Matthews (ritwinnaar op zaterdag) of Peter Sagan. Jongens die doorgaans tegen een stootje kunnen.

En wat met de hardrijders, die deze ronde niet veel kansen krijgen. Stefan Bissegger hebben we nog maar weinig gezien namens EF Education-EasyPost, terwijl coureurs als Nils Politt (BORA-hansgrohe), Benjamin Thomas (Cofidis), Fred Wright (Bahrain Victorious) en natuurlijk Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) het ook van dit soort ritten moeten hebben.

Tot slot de outsiders voor een spurtje. Alberto Dainese (Team DSM) bijvoorbeeld, maar ook Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe).

Odds etappe 15 Tour de France 2022

Jasper Philipsen - Jacks: 6.50 / Bet365: 6.50
Wout van Aert - Jacks: 6.50 / Bet365: 6.50
Mads Pedersen - Jacks: 7.50 / Bet365: 7.50
Dylan Groenewegen - Jacks: 9.00 / Bet365: 19.00
Fabio Jakobsen - Jacks: 12.00 / Bet365: 13.00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 15 Tour de France 2022

Poll

Wie wint de veertiende etappe in de Tour de France?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws