Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023 | Een typische Bauke Mollema-rit, maar... Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023 | Een typische Bauke Mollema-rit, maar...

Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023 | Een typische Bauke Mollema-rit, maar...

Na twee zware etappes in de Pyreneeën krijgt het peloton zondag een rustigere rit voor de kiezen. Een klassieke overgangsetappe, zoals we die in het verleden al zoveel hadden in de tweede week van de Vuelta. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 15 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023 | Een typische Bauke Mollema-rit, maar...

Dit is ook wel wat de renners verdiend hebben na twee zware beproevingen in de bergen: een op het oog rustigere etappe, al weet je het in de Vuelta natuurlijk nooit. Starten doen we in Pamplona, de stad van Miguel Indurain. Vanaf die stad beginnen we aan een rit waarin het eigenlijk constant op en af gaat, maar nooit superzwaar wordt. In wielerjargon bestempelen we zoiets als een overgangsrit.

In de eerste zestig kilometer gaat het al over glooiende wegen, waarna we aan de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag beginnen. De Puerto de Lizarraga is 19,3 kilometer lang, maar loopt in zijn totaliteit aan slechts 2,6 procent de hoogte in. Dit is deels te verklaren door een stuk vlak in het middenrif, maar over het algemeen boezemt dit de fulltime profs geen angst in. De laatste twee kilometer gaan wel aan circa zeven procent omhoog.

Vervolgens zetten we koers richting Lekunberri, de finishplaats van deze zondagetappe. In de Spaanse regio Navarra moeten er in de laatste vijftig kilometer van de etappe nog wel één beklimming tweemaal afgewerkt worden, alvorens de definitieve finish wordt bereikt.

Dit is de Puerto de Zuarrate, een beklimming van 7,3 kilometer aan 4,8 procent waarvan de eerste kilometer boven de zeven procent is. De eerste top ligt op iets minder dan veertig kilometer van de aankomst, na de tweede doortocht resteren er slechts negen dalende kilometers tot aan de meet. Met name die laatste is dus van belang: weet je daar solo als eerste boven te komen, dan is de kans op overwinning groot.

Op anderhalf kilometer van de meet is er nog een technisch stukje, waar in het geval van een groepje nog verschillen gemaakt kunnen worden op handigheid. Daarna is het vlak tot aan de meet.

Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023 | Een typische Bauke Mollema-rit, maar...

Beklimmingen
79,8 km: PUERTO DE LIZARRAGA (19,3 km aan 2,6%)
120,3 km: PUERTO DE ZUARRATE (7,3 km aan 4,8%)
149,8 km: PUERTO DE ZUARRATE (7,3 km aan 4,8%)

Tijden
Start: 13.33 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 15 Vuelta a Espana 2023

Lekker in Lekunberri. Het kwik geeft zondag ongeveer 30 gaden Celsius aan in Navarra, waar de matige wind in de finale in de rug zal staan.

Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023

Tsja, succes met het precies voorspellen van deze rit! Op het lijf geschreven van de vluchters, maar hel veer kom je daar ook niet mee: er kunnen talloze coureurs in talloze scenario's de rit op hun naam schrijven. In een nog niet zo lang verleden zouden we dit als typische Bauke Mollema-rit omschrijven, maar de Nederlander is in deze Vuelta nog niet de beste versie van zichzelf.

Wie zijn dat dan wel? Andreas Kron van Lotto-Dstny bijvoorbeeld, de winnaar van de openingsdag. Ook stond hij eerder zege week op Laguna Negra nog op het podium met Jesús Herrada (Cofidis) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ) nog twee van die mannen die je blind opschrijft voor een dag als deze. Dat ze goed kunnen dalen, is in Lekunberri mooi meegenomen.

Zaterdag zagen we een ware raid van Remco Evenepoel, die op rancune zomaar ook weer zijn zinnen op een rit als zondag gezet kan hebben. Neemt de Belg nu wel een dagje rust, dan zijn ook jongens als Mattia Cattaneo, Casper Pedersen en Louis Vervaeke mogelijk vrij om wat te proberen in een ontsnapping.

Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023 | Een typische Bauke Mollema-rit, maar...

Hebben de snelle mannen dan echt geen kans? Jawel, al is dat in ongeorganiseerde ritten als deze vaak een lastig verhaal. Met Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) zal niemand naar de meet willen, maar jongens als Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Lewis Askey (Groupama-FDJ) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën) gaan uitstekend omhoog en kunnen ook rap aankomen. En wat te denken van Filippo Ganna van INEOS Grenadiers, misschien wel één van dé kandidaten? Of moeten we Geraint Thomas van die ploeg verwachten?

Rittenkapers van het genre Lennard Kämna, Nico Denz (BORA-hansgrohe), Luis Leon Sanchez (Astana Qazaqstan Team), Rui Costa (Intmerarché-Circus-Wanty) en Thomas De Gendt (Lotto-Dstny) willen we ook nog altijd benoemd hebben, evenals jonge types a la Felix Engelhardt, Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic), Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny) Sean Quinn (EF Education-EasyPost) en Oier Lazkano van Movistar.

Favorieten etappe 15 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ)
Outsiders: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën)
Longshots: Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Felix Engelhardt (Jayco AlUla), Jesús Herrada (Cofidis), Oier Lazkano (Movistar), Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty)

Poll

Wie wint rit 15 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news