Voorbeschouwing GP Montreal 2023 | Laat in het seizoen nog even 5000 hoogtemeters op het menu! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Montreal 2023 | Laat in het seizoen nog even 5000 hoogtemeters op het menu!

Voorbeschouwing GP Montreal 2023 | Laat in het seizoen nog even 5000 hoogtemeters op het menu!

De Vuelta, Tour of Britain, GP Fourmies, wereldbeker mountainbiken in Les Gets, Simac Ladies Tour en GP Montreal: wat een koerszondag is deze 10 september. In de Leiderstrui blikt in dit artikel vooruit op die laatste, één van de verborgen parels die de WorldTour-kalender herbergt.

De erelijst van de GP Montreal geeft aan wat je in de benen moet hebben om de koers te kunnen winnen: net zoveel jus in de benen als de Canadezen op hun gerecht poutine hebben. We zien louter eendagstoppers op de erelijst staan, al is er na de coronabreak wel een soort kentering ingezet: was het eerder nog een wedstrijd voor de Vlaamse types, lijkt dat na vorig jaar meer richting de klimmers te gaan.

In 2022 wist Tadej Pogacar op fenomenale wijze de koers in Montreal, waar ook het WK wielrennen van 2026 wordt verreden, te winnen. De Sloveen van UAE-Team Emirates klopte Wout van Aert en Andrea Bagioli in een spurtje na een zwaarbevochten race, waar ook Adam Yates en Mauro Schmid in de finale aan deelnamen.

Praktische informatie GP Montreal 2023

  • Zondag 10 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars GP Montreal

2022 Tadej Pogacar
2021 Niet verreden
2020 Niet verreden

2019 Greg Van Avermaet
2018 Michael Matthews
2017 Diego Ulissi
2016 Greg Van Avermaet
2015 Tim Wellens
2014 Simon Gerrans
2013 Peter Sagan

GP Montreal 2023: Parcours, weer en tijden

Wie naar de erelijst kijkt van deze wedstrijd, zal niet zo snel geloven dat de GP Montreal bijna 5000 hoogtemeters bevat. Om precies te zijn 4842, wat toch al 2000 meer is dan de vrijdag in GP Quebec. Tot 2019 zagen we hier desondanks vaak dezelfde winnaars als in de andere Canadese stad, maar de editie van 2022 lijkt een gamechanger te zijn.

Het parcours is hetzelfde als in alle andere jaren: in totaal moeten er achttien rondes verreden worden in Montrea. Voor de snelle rekenaars onder ons: dat is 269 per ronde, verdeeld over vier beklimmingen: de Cote de Camillien-Houde is daarvan de eerste en meteen ook zwaarste. Deze heuvel is 1,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent.

Vervolgens gaat het via een afdaling naar de Cote Polytechnique, 780 meter aan zes procent. De steilste tweehonderd meter zijn ook nog eens elf procent, wat het toch wel één van de mogelijk cruciale heuvels maakt. Nadien volgen nog de Pagnuelo-klim in het Parc du Mont Royal (600 meter aan zeven procent) en een snelle afdaling naar de laatste honderden meters.

Op die finishstrook zal timing van cruciaal belang zijn: deze loopt namelijk aan vier procent omhoog voor zo'n 560 meter, vlak langs de prachtige Mont Royal-klim in de Canadese stad. Stilvallen doe je hier dus, als je te gortig met je krachten omspringt. Afgelopen jaar klopte Tadej Pogacar de intrinsiek snellere Wout van Aert op deze aankomst.

Voorbeschouwing GP Montreal 2023 | Laat in het seizoen nog even 5000 hoogtemeters op het menu!

Weer
De temperatuur wordt zondag in Montreal op circa 22 graden Celsius geschat. Er is gedurende de dag wel wat kans op regen, maar bij een matige wind wordt het waarschijnlijk niet al te zot.

Tijden
Start: 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.30 uur (22.30 uur Nederlandse tijd)

Favorieten GP Montreal 2023

Kregen we in Quebec nog een spurtje met circa vijftig man, in Montreal is dat met het aantal hoogtemeters dat we daar voor de kiezen krijgen haast uitgesloten. Rondom de Mont Royal in de Oost-Canadese stad moet je toch wel over een stevige portie klimmersbenen beschikken, wil je normaliter een gooi kunnen doen naar de zege aldaar. Vandaar ook dat Arnaud De Lie, winnaar in Quebec, na afloop van die wedstrijd wees naar iemand als ploegmaat Maxim Van Gils.

De sleutel voor de koers ligt wellicht in handen van UAE-Team Emirates. Zij beschikken met Tim Wellens en Diego Ulissi over twee oud-winnaars van deze koers, maar stellen daarnaast ook nog doodleuk Adam Yates, Brandon McNulty en Marc Hirschi op. Vijf ferme namen, die deze koers in theorie allemaal op hun naam kunnen schrijven.

Voorbeschouwing GP Montreal 2023 | Laat in het seizoen nog even 5000 hoogtemeters op het menu!

Er zijn echter nog ploegen met meerdere grote namen. Bahrain Victorious en Jayco AlUla kunnen een beetje spreiden met hun tactiek. Pello Bilbao en Simon Yates als meer aanvallende types, terwijl Matej Mohoric en Michael Matthews het met hun snelle benen wat leper kunnen aanpakken. Al zal het ook voor heen een kwestie van overleven worden op de beklimmingen.

Mattias Skjelmose is wellicht één van de gevaarlijkste figuren op de startlijst. De Deen reed in zo'n beetje in alle koersen die hij dit seizoen reed een goed resultaat. Sterker nog, in alle eendagskoersen die de kopman van Lidl-Trek namens zijn ploeg afwerkte, eindigde hij in de top tien. Samen met thuisrijder Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) behoort hij tot de gevaarlijkste mannen zodra het bergop gaat.

Voorbeschouwing GP Montreal 2023 | Laat in het seizoen nog even 5000 hoogtemeters op het menu!

Er zijn er echter nog: zo komt Valentin Madouas (Groupama-FDJ) als winnaar van de Bretagne Classic naar deze koers, terwijl figuren als Matteo Jorgenson, Alex Aranburu (Movistar), Julian Alaphilippe, Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arkéa Samsic) Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Victor Lafay, Axel Zingle (Cofidis) met hun punch ook wel wat moeten kunnen bewerkstelligen in Montreal. Maar zijn ze in deze fase van het seizoen nog allemaal even goed in vorm?

Zeker niet, zo zagen we INEOS Grenadiers en EF Education-EasyPost in Quebec met hun sterke ploegen eigenlijk enkel terug met Pavel Sivakov en Neilson Powless. En ook bij andere ploegen rijden er jongens van wie het seizoen als een nachtkaars lijkt uit te doven, à la Jai Hindley van BORA-hansgrohe. Maar we laten ons graag verrassen!

Favorieten etappe GP Montreal 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tim Wellens (UAE-Team Emirates) en Mattias Skjelmose (Lidl-Trek)
Outsiders: Adam Yates (UAE-Team Emirates), Simon Yates (Jayco AlUla), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Neilson Powless (EF Education-EasyPost)
Longshots: Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Victor Lafay (Cofidis), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Brandon McNulty, Marc Hirschi (UAE-Team Emirates), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar) en Michael Matthews (Jayco AlUla)

Poll

Wie wint de GP Montreal?

TV GP Montreal 2023

Net als de GP Quebec zul je voor de GP Montreal op Eurosport 2 of de Eurosport Player/GCN+/Discovery+ moeten afstemmen. De Canadese wedstrijd valt namelijk samen met de finale van tennistoernooi US Open. Op TV zijn ze er vanaf 19.00 uur bij, online al net na de start.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news