Favorieten etappe 16 Tour de France 2022 | Na de rustdag opnieuw klimmen! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 16 Tour de France 2022 | Na de rustdag opnieuw klimmen!

Favorieten etappe 16 Tour de France 2022 | Na de rustdag opnieuw klimmen!

De laatste week van de Tour de France is aangebroken! Ploegen die nog met lege handen staan, krijgen in de zestiende etappe een kans om daar verandering in te brengen. Wie zijn de grootste kanshebbers? Dat bespreekt In de Leiderstrui voor je!

Parcours etappe 16 Tour de France 2022

Favorieten etappe 16 Tour de France 2022 | Na de rustdag opnieuw klimmen!

De rit van dinsdag laat zich omschrijven als een kamelenetappe. Hoewel de etappe op papier vier beklimmingen kent, ligt het zwaartepunt van de rit namelijk op de twee bulten in het slot. Voordat de renners aan de voet van die twee beklimmingen moeten beginnen, wordt er grotendeels over vlakke wegen gereden. De heuveltjes na 13 en 43 kilometer zullen slechts een rol kunnen beteken in het formeren van de vlucht, want de aanvallers zijn deze dag ook weer kansrijk.

Na 113 kilometer koersen vanuit Carcassonne, de finishplaats van zondag, komen de renners aan in Vicdessos. Vanaf daar wordt het interessant, want dan begint het peloton aan de Port de Lers. Deze beklimming is ruim elf kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. Een pittige klim dus, maar wel één die zeer gelijkmatig verloopt. Naar het einde toe wordt de klim wat makkelijker, met percentages rond de vier procent.

De renners duiken daarna de afdaling in, om zich op te maken voor de volgende beproeving: de Mur de Péguère. Dit is een verschrikkelijke klim van ruim negen kilometer lang aan gemiddeld 7,9 procent. Dat doet echter nog niet geheel recht aan de steilte van de muur. Na zes kilometer klimmen wordt deze namelijk een stuk zwaarder dan in het begin. De laatste drie kilometer gaat het vrijwel alleen nog maar aan tien procent omhoog, met zelfs stukken tot 18 (!) procent.

Favorieten etappe 16 Tour de France 2022 | Na de rustdag opnieuw klimmen!

Na de beklimming is het echter nog niet gedaan, want daarna zal de afdaling moeten uitwijzen of ook daadwerkelijk de sterkste klimmer met de zege aan de haal gaat. De weg richting Foix is niet bijster breed en kent - als we de beelden op Streetview mogen geloven - niet overal een even goed wegdek. Oppassen dat je niet ergens een kiezeltje onderweg tegenkomt dus.

Beneden zullen de renners snel in Foix zijn, waar de finishstreep getrokken is. De renners worden bij binnenkomst nog tweemaal over een bruggetje over de rivier de l'Ariège geleid. Dat mag na de beklimmingen daarvoor echter weinig problemen meer opleveren.

Tijden:
Start: 12.40 uur
Finish: rond 17.11 uur

Weer etappe 16 Tour de France 2022

Dinsdag begint het alweer iets fijner aan te voelen in het zuiden van Frankrijk, maar nog steeds is het bloedheet. Tijdens de 16e etappe tikt het kwik temperaturen van zo'n 31 graden aan. Regen wordt er wel voorspeld die dag, maar het lijkt er vooralsnog op dat dit pas in de avonduren zal vallen. Geen aangename verfrissing voor de renners op die manier dus.

Update - 19 juli 2022 (08.30 uur): Toch wat wind?

Wind leek er voorafgaand aan de etappe amper te staan, maar Dan Martin (aanwezig in de Tour als verslaggever) weet te melden dat er bij de start toch aardig wat lucht door de omgeving geblazen wordt. Dit gaat volgens hem nog een extra interessante dimensie geven tijdens de eerste kilometers van de rit, daar deze in feite vanuit de goede richting voor waaiers komt. Ook kent het parcours een flink aantal open plekken.

Favorieten etappe 16 Tour de France 2022

Met de lange vlakke aanloopfase lijkt het erop dat de vluchters dinsdag weer een goede kans op de zege maken. Het peloton kan hen richting het klimwerk prima onder controle houden, waarna de bonificatieseconden ook weg zullen zijn. Dat vooruitzicht kan een felle strijd opleveren om de stoeltjes in de vlucht, maar de beter klimmende renners kunnen daarvoor het verschil maken op de bultjes in de eerste vijftig kilometer.

We hoeven dus niet gek op te kijken als sterkere klimmers dinsdag mee weten te schuiven in de vlucht. Iemand die nadrukkelijk op zoek is naar de zege de afgelopen week, is Thibaut Pinot. Het moge duidelijk zijn dat de Fransman bergop tot de sterksten behoort, maar de afdaling kan hem parten spelen. In dat geval kijken we eerder naar een Tom Pidcock, die bewees zichzelf als een steen naar beneden te kunnen laten vallen. De Brit staat nu echter nog knap in de top tien, dus is het maar de vraag of anderen hem willen laten rijden.

Anders is het uitkijken naar renners die er steeds beter in lijken te komen. Rigoberto Urán vertoont tekenen van beterschap, terwijl zijn ploeg met Neilson Powless al enkele dagen meezat in de vlucht. Ook Louis Meintjes zagen we veelvuldig vooraan. Hij moet op de beklimmingen dan wel zijn medevluchters zien af te schudden, want de kans dat hij die in een sprintje nog weet te kloppen, lijkt niet al te groot.

Favorieten etappe 16 Tour de France 2022 | Na de rustdag opnieuw klimmen!
Louis Meintjes probeerde het al een aantal keer.

Bij BORA-hansgrohe hebben ze meerdere ijzers in het vuur die een gooi naar de zege kunnen doen. De ploeg ziet Lennard Kämna naar huis gaan, maar heeft nog wel andere sterke renners in huis. Ploeggenoten Patrick Konrad en Felix Großschartner komen in ieder geval ook meer dan aardig een bergje over.

De rit lijkt daarnaast erg geschikt voor klimmers als Damiano Caruso. Zij zullen vanuit hun ploegen voldoende vrijheid krijgen om te jagen op de ritzege. In betere dagen is Daniel Felipe Martínez een aangewezen man voor dit soort ritten, maar bij hem is het maar de vraag of de vorm in de derde week er wel is. Zaterdag zat hij mee in de vlucht, maar kon toen geen potten breken. Verder zien we Giulio Ciccone nog als gevaarlijke klant.

Hoewel de kans niet groot lijkt dat een klassementsrenner de zege pakt, zullen we ze de voor de vorm toch nog even noemen. Tadej Pogacar zal ergens nog tijd goed moeten zien te maken op Jonas Vingegaard, dus is wellicht geneigd om ergens een aanvalletje te plannen. Verder is Romain Bardet met een dusdanig lange afdaling altijd iemand om rekening mee te houden.

Odds etappe 16 Tour de France 2022

Tadej Pogacar - Bet365: 7,00 / Jack's: 8,00
Thibaut Pinot - Bet365: 11,00 / Jack's: 13,00
Daniel Felipe Martínez - Bet365: 15,00 / Jack's: 15,00
Damiano Caruso - Bet365: 15,00 / Jack's: 15,00
Alberto Bettiol - Bet365: 15,00 / Jack's: 12,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 16 Tour de France 2022

Poll

Wie wint etappe 16 van de Tour de France?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws