Favorieten etappe 16 Vuelta a España 2022 | Nieuwe kans in Sevilla voor types á la Pedersen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 16 Vuelta a España 2022 | Nieuwe kans in Sevilla voor types á la Pedersen

Favorieten etappe 16 Vuelta a España 2022 | Nieuwe kans in Sevilla voor types á la Pedersen

Na een welverdiende rustdag krijgen de renners dinsdag ook een relatief tamme etappe voor de kiezen. We trekken over een afstand van bijna 190 kilometer naar Sevilla, de sinaasappelhoofdstad in Andalusië. In de Leiderstrui bekeek het parcours en de finale uitvoerig.

Parcours etappe 16 Vuelta a España 2022

Favorieten etappe 16 Vuelta a España 2022 | Nieuwe kans in Sevilla voor types á la Pedersen

Starten doen de coureurs om stipt 13.00 uur in Sanlucar de Barrameda, aan de kust. Vanaf die plaats is het eigenlijk louter vlak, vlakker, vlakst. Op basis van de meest recent verreden potentiële spurtersritten zullen we in deze fase dus waarschijnlijk - met alle respect - mannen van Burgos-BH, Euskaltel-Euskadi en Equipo Kern Pharma voorin zien.

Mogelijk dat de tussensprint op 28 kilometer van de meet al voor wat roering kan zorgen, maar anders wordt het toch echt wachten tot de laatste vijftien kilometer. Dat doen we meer al te graag, want de Vuelta zou de Vuelta niet zijn als daar enkele boobytraps in voorkomen.

Op zo'n dertien kilometer van de meet loopt de weg voor 1,5 kilometer op aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent, om vervolgens weer af te dalen voor enkele vlakke kilometers. Met nog 3,5 kilometer te gaan begint het eigenlijk weer vies op te lopen, met het epicentrum op 2,5 kilometer van de finish, waarna het á la Spaanse begrippen vals plat doorloopt tot op de finish.

Vieze strook bergop op iets meer dan drie kilometer van de aankomst.

Al bij al is deze finale wat zwaarder dan in de door Mads Pedersen gewonnen dertiende rit, waarin enkel de laatste kilometer vies bergop liep. Ditmaal zitten er na de rode vod nog twee rotondes, terwijl de steilere stroken (tot tien procent) van het stuk op 2,5 kilometer van de meet redelijk bochtig zijn.

Favorieten etappe 16 Vuelta a España 2022 | Nieuwe kans in Sevilla voor types á la Pedersen

Tijden
Start: 13.00 uur
Finish: 17.30 uur

Weer etappe 16 Vuelta a España 2022

Warm! Dat gaat het dinsdag worden in Sevilla, waar ze natuurlijk wel gewend zijn aan hogere temperaturen. Voorlopig lijkt het dinsdag richting de 34 á 35 graden te gaan, met wind vanuit het zuidwesten.

Favorieten etappe 16 Vuelta a España 2022

Wie goed naar de aankomst op vrijdag heeft gekeken, kan niet anders dan concluderen dat deze aankomst opnieuw geknipt is voor groene trui Mads Pedersen. De Deen heeft een patent op lastigere finishes, zo klopt hij in de Parijs-Nice al Wout van Aert, en dit is een nieuwe kans voor hem en zijn ploeg Trek-Segafredo om de klasse te etaleren.

Tim Merlier zei het al: voor de pure sprinters is deze rit richting Sevilla te lastig. Wat dat betreft is het de vraag hoe we Pascal Ackermann moeten kwalificeren. De Duitser kan op een goede dag veel aan, maar zakt er op slechte dagen vaak doorheen. Desondanks is hij een mooie joker voor deze rit. Danny van Poppel moet een aankomst als deze ook zeker wel aankunnen, alhoewel Sergio Higuita dit stiekem ook wel moet kunnen namens BORA-hansgrohe. Bryan Coquard (Cofidis) is ook nog van de partij.

Favorieten etappe 16 Vuelta a España 2022 | Nieuwe kans in Sevilla voor types á la Pedersen

Achter namen als Kaden Groves en Dan McLay zetten we dus een groot vraagteken, waarmee we snel uitkomen bij de categorie-Fred Wright. De Brit van Bahrain Victorious maakt al het hele jaar grote indruk en rijgt ook in deze Vuelta de ereplaatsen aaneen. Een aankomst als deze ligt de sympathieke coureur als gegoten. In datzelfde rijtje bijvoorbeeld ook Quentin Pacher, Samuele Battistella, Daryl Impey en Robert Stannard.

En wie weet wat de klassementsrenners in gedachten hebben? Jumbo-Visma deed met Primoz Roglic vrijdag ook al een poging, en dan is het aan mannen als Juan Ayuso, Enric Mas, Carlos Rodriguez en natuurlijk Remco Evenepoel om te volgen. Tot slot: hoe is het eigenlijk met Alejandro Valverde, die nog altijd meedoet?

Odds etappe 16 Vuelta a España 2022

Mads Pedersen - Bet365: 2,50 - Jack's: 2,50
Bryan Coquard - Bet365: 11,00 - Jack's: 11,00
Pascal Ackermann - Bet365: 11,00 - Jack's: 10,00
Danny van Poppel - Bet365: 11,00 - Jack's: 13,00
Primoz Roglic - Bet365: 15,00 - Jack's: 17,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 16 Vuelta a España  2022

Poll

Wie wint rit 16 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws