Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma en de emotionele/rationele besluitvorming Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma en de emotionele/rationele besluitvorming

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma en de emotionele/rationele besluitvorming

Daags na de Angliru zou je de Vuelta-deelnemers wel een dagje rust gunnen, maar Unipublic stelt dat nog een dagje uit. Ook donderdag staat er namelijk een bitter zware rit op het programma door de Spaanse bergen, waar we je bij In de Leiderstrui wel het een en ander wijzer over kunnen maken!

Parcours etappe 18 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma en de emotionele/rationele besluitvorming

Starten doen we donderdag in Pola de Allande. Nadat we dinsdag en woensdag nog vrij korte bergritten, van om en nabij de 120 kilometer, voor de kiezen kregen, heeft de organisatie van de Vuelta voor donderdag weer gekozen voor een langere expeditie. De rit is 179 kilometer lang en kent in totaal vijf gecategoriseerde hindernissen, waarbij er in totaal 4600 hoogtemeters overwonnen moeten worden.

Na het begin krijgen de coureurs enkele dalende kilometers, alvorens er een klein hupje te wachten staat. Voor de mindere goden in het klimwerk is het te hopen dat ze hier niet in moeilijkheden komen, daar we direct daarna nog circa 25 kilometer in dalende lijn richting het eerste obstakel van de dag hebben. De Alto de las Estacas is 5,1 kilometer aan 7,5 procent, maar kan ook wel als drietrapsraket bestempeld worden.

Na een afdaling beginnen we aan de inloper van de Puerto de San Lorenzo, de zwaarste klim van de dag. 9,9 kilometer lang, 8,6 procent en zo onregelmatig als het maar zijn kan: zo kennen we Spanje weer. De eerste drie kilometer lopen aan circa elf procent omhoog, gevolgd door twee mindere kilometers. Vervolgens beginnen we opnieuw aan tweeduizend meters die wat meer verticaal lopen, terwijl ook de slotkilometer niet voor de poes is.

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma en de emotionele/rationele besluitvorming

Na deze klim krijgen de renners meer dan dertig kilometer die vooral in dalende lijn lopen, alvorens de Alto de Tenebredo alweer te wachten staat. Deze is 'slechts' 3,4 kilometer lang, maar loopt wel aan gemiddeld 9,5 procent de hoogte in. Via een glooiende fase rondom Las Caldas komen we dan aan bij de scherprechter van de dag: de Puerto de la Cruz de Linares, een beklimming die de sadisten van de Vuelta de renners twee keer laten doen.

Twee keer 8,3 kilometer aan 8,6 procent, en dat na alles wat de renners deze Vuelta en de afgelopen dagen al hebben overleefd. Daarbij staat de Puerto de la Cruz de Linares nu ook niet bekend om haar fijne wegdek, wat de coureurs op het openingsstuk tegen de vijftien procent direct wel zullen voelen. Afvlakken doet het pas richting het einde, met drie kilometers van circa vijf à zes procent.

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma en de emotionele/rationele besluitvorming

Beklimmingen
48,8 km: ALTO DE LAS ESTACAS (5,1 km aan 7,5%)
88,6 km: PUERTO DE SAN LORENZO (9,9 km aan 8,6%)
121,2 km: ALTO DE TENEBREDO (3,4 km aan 9,5%)
153,9 km: PUERTO DE LA CRUZ DE LINARES (8,3 km aan 8,6%)
178,9 km: PUERTO DE LA CRUZ DE LINARES (8,3 km aan 8,6%)

Tijden
Start: 12.55 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 18 Vuelta a Espana 2023

In deze Spaanse regio wil het nog wel eens regenen, maar donderdag lijken de coureurs er goed vanaf te komen. Er worden temperaturen van om en nabij de 25 graden Celsius verwacht, bij een matige oostenwind (grootste gedeelte van de dag tegen) en weinig kans op regen.

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023

De rit met de meeste hoogtemeters, dan moeten we het toch weer over de ploeg gaan hebben die deze Vuelta tot dusver in een ijzeren greep houdt: Jumbo-Visma. De afgelopen twee dagen wenste de Nederlandse formatie voor dagsucces te gaan met kopmannen Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Sepp Kuss, maar hoe zit dat donderdag?

Ze zitten na de Angliru inmiddels in een situatie waarbij ze van nummers vier en vijf in het klassement weinig meer te vrezen hebben, terwijl Vingegaard inmiddels acht seconden achter de zo geliefde Kuss staat. Je zou voor minder zenuwachtig worden, als één van de drie kapiteins op het Jumbo-Visma-schip. Om maar te zwijgen over ploegleiders- en bazen, waarbij het verhaal van het emotionele en rationele aspect stilaan wel om de hoek komt kijken...

Wie zijn er nog? Dan kijken we in eerste instantie naar Bahrain Victorious, dat zich woensdag ook al zeer goed toonde met de hele ploeg. Mikel Landa en inmiddels ook Santiago Buitrago staan in de top tien, dus dat zou kansen moeten bieden voor potentiële vluchters Wout Poels, Antonio Tiberi en Damiano Caruso. Met name die eerste zal dit als gouden opportuniteit zien.

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma en de emotionele/rationele besluitvorming

Hebben we het over vluchters, dan komen we natuurlijk snel uit bij Remco Evenepoel. De Belg is zo actief in het halen van de ontsnappingen dat hij inmiddels met een rood kruis op zijn rug rondrijdt, maar met zijn power zal hij opnieuw hopen op een reële kans op de etappeoverwinning. Mocht Evenepoel niet kunnen, dan is er ook wat mogelijk voor Mattia Cattaneo en Louis Vervaeke.

Andere vluchters die nog kans hebben op een zege zijn Michael Storer (Groupama-FDJ), Romain Bardet (DSM-firmenich), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Cristian Rodríguez (Arkéa Samsic), Juan Pedro López (Lidl-Trek) en Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), al wordt de kans voor hen ook met de dag kleiner. En wat met Marc Soler van UAE?

Voor het klassement zijn ook Juan Ayuso, Joao Almeida (UAE-Team Emirates), Cian Uijtdebroeks, Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) en Enric Mas (Movistar) nog in de running, maar of zij een reële kans hebben op de dagzege?

Favorieten etappe 18 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Primoz Roglic, Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Wout Poels (Bahrain Victorious) en Michael Storer (Groupama-FDJ)
Longshots: Mikel Landa, Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Joao Almeida, Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe), Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Romain Bardet (DSM-firmenich) en Cristian Rodríguez (Arkéa Samsic)

Poll

Wie wint rit 18 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news