Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023 | Klassieke vlakke rit in slotweek: sprinten of vluchten? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023 | Klassieke vlakke rit in slotweek: sprinten of vluchten?

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023 | Klassieke vlakke rit in slotweek: sprinten of vluchten?

De grote bergen van de Vuelta a Espana liggen inmiddels achter ons, terwijl er toch nog echt drie dagen van de Spaanse ronde overwonnen moeten worden. Op vrijdag staat er een overgangsrit op de rol, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt!

Parcours etappe 19 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023 | Klassieke vlakke rit in slotweek: sprinten of vluchten?

Na de bergritten in Noord-Spanje zijn de renners vrijdag in La Baneza aanbeland, vanwaar de negentiende rit van de Vuelta a Espana van start gaat. Zondag moeten de coureurs uiteraard in Madrid zijn, wat inhoudt dat deze rit voornamelijk een transitie-etappe naar de hoofdstad van Spanje is. Gek is het dus ook niet dat die in zijn geheel in zuidoostelijke richting verloopt.

Beginnen doen we dus in La Baneza, niet zo heel ver van de stad León. De etappe die we daar aanvangen is 177 kilometer lang en bevat amper hoogtemeters, dus dan denk je al gauw dat we hier met een etappe voor de sprinters te maken hebben. Twee dagen voor het einde van een grote ronde wil dat echter nog wel eens anders lopen, zo zagen we het in verleden al meermaals.

Eigenlijk rijden we over de gehele afstand van de etappe over een plateau op zevenhonderd meter boven zeeniveau, terwijl er ook niet al te veel wind verwacht wordt in deze regio van Spanje vrijdag. Qua externe omstandigheden zijn er dus ook weinig ingrediënten aanwezig die deze etappe écht in vuur en vlam kunnen zetten, al kan het natuurlijk altijd nog uitlopen op een interessant duel tussen een aantal vluchters.

Waar we in het begin van de Vuelta ook nog wel eens wat konden melden over gekke bochten in de laatste kilometers, moeten we voorafgaand aan deze rit concluderen dat ook daar geen sprake van is. Via een mooie, brede weg trekken we finishplaats Iscar in, waar op twee kilometer van de meet een rechtse bocht is. Daarna koersen we in één lijn op de meet af.

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023 | Klassieke vlakke rit in slotweek: sprinten of vluchten?

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start: 13.29 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 19 Vuelta a Espana 2023

In Midden-Spanje wordt het vrijdag circa 25 graden Celsius, bij een matige wind uit het zuiden. Neerslag wordt er richting de avond wel verwacht, maar met een beetje geluk ontsnappen de renners daar nog net aan.

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023

Zo'n vlakke dag op het einde van een grote ronde kan vaak twee kanten op. Zou je deze rit in de eerste of tweede week leggen, dan had je zo'n beetje garantie op een sprint. Aan het einde van een derde week zijn de meeste kaarten echter al geschud en het gros van de ploegen nog op zoek naar dagsucces, en dan worden er in veel gevallen andere trucs naar boven gehaald om iets na te jagen.

Eén ploeg zal zich alvast richten op de sprintkopman: het Alpecin-Deceuninck van Kaden Groves, die de groene trui al zo'n beetje de hele ronde draagt en daar ook twee dagsuccessen bij wist te nemen. Groves heeft echter nog maar de beschikking over vijf knechten, waardoor we niet direct zeker zijn of zij het gewicht van de rit kunnen dragen. Misschien moet de Aussie zelf dus al initiatief nemen?

UAE-Team Emirates zag sprinter Juan Sebastían Molano ook al winnen. De Colombiaan is op Groves na vermoedelijk de snelste man in deze Ronde van Spanje en daardoor zou wat hulp vanuit het kamp van de Emiraten welkom zijn in de achtervolging. Nu het klassement in een plooi ligt, kunnen knechten als Marc Soler en Finn Fisher-Black vermoedelijk alvast een handje toesteken.

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023 | Klassieke vlakke rit in slotweek: sprinten of vluchten?

In de Tour de France en Giro d'Italia ontaardt zo'n rit vaak in een vluchtersbal, waarbij wij direct aan Filippo Ganna moeten denken. De Italiaan van INEOS Grenadiers kan ook in een sprint prijs rijden, maar dat is niet direct iets waarvoor hij naar deze ronde is gekomen. We zetten er dus op in dat Ganna de motor van een sterke groep vluchters wil zijn en het dan zelf wil afmaken.

Andere spurters die nog met lege handen staan zijn Alberto Dainese (DSM-firmenich), Edward Theuns (Lidl-Trek), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Milan Menten (Lotto-Dstny), Davide Cimolai (Cofidis), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) en Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), waarvan we die eerste drie ploegen nog wel mogelijk mee zien helpen in een achtervolging.

Andere mannen als Dries Van Gestel, Geoffrey Soupe (TotalEnergies), Iván Garcia Cortina (Movistar), Felix Engelhardt (Jayco AlUla), Lewis Askey, Samuel Watson (Groupama-FDJ) en Casper Pedersen (Soudal Quick-Step) zijn ook nog wel snel, maar voor een reële kans op ritsucces moeten zij het vermoedelijk op de Nikias Arndt/Matej Mohoric/Edvald Boasson Hagen-manier doen. Aanvallen, dus.

Dan nemen we tot slot nog enkele hardrijders mee in het scenario van een vlucht: Nico Denz (BORA-hansgrohe) en Thomas De Gendt (Lotto-Dstny) bijvoorbeeld, maar zeker ook types als Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Kim Heiduk (INEOS) en Oier Lazkano van Movistar. En, wie weet, schudt Remco Evenepoel van Soudal Quick-Step of één van de Jumbo-Visma-knechten (hallo, Dylan van Baarle) wel wéér iets uit zijn mouw? Al komt hij dan ook heel dicht bij groene trui Groves...

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), Alberto Dainese (DSM-firmenich), Marijn van den Berg en Edward Theuns (Lidl-Trek)
Longshots: Casper Pedersen, Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Dylan van Baarle (Jumbo-Visma), Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost) en Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic)

Poll

Wie wint rit 19 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws