Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen 2023 | Kampioenschap der sprinters in Vlaanderen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen 2023 | Kampioenschap der sprinters in Vlaanderen

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen 2023 | Kampioenschap der sprinters in Vlaanderen

De tweede helft van september nadert en dat betekent dat er ook weer een heel aantal koersen in België op het programma staan. Het Kampioenschap van Vlaanderen is daar één van, een wedstrijd voor spurters die vroeger bekendstond als Koolskamp Koers. In de Leiderstrui neemt je mee!

Eén blik op de erelijst van deze koers en je weet genoeg: dit is echt iets voor sprinters. De laatste twee na-Covid-edities werden door twee van de beste spurters gewonnen: Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen. In de jaren voor corona zien we ook onder meer Dylan Groenewegen, Arnaud Démare en Fernando Gaviria als topsprinters terug op de lijst der winnaars.

Praktische informatie Kampioenschap van Vlaanderen 2023

  • Vrijdag 15 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Kampioenschap van Vlaanderen

2022 Fabio Jakobsen
2021 Jasper Philipsen
2020 Niet verreden
2019 Jannik Steimle
2018 Dylan Groenewegen
2017 Fernando Gaviria
2016 Timothy Dupont
2015 Michal Golas
2014 Arnaud Démare
2013 Jens Debusschere

Kampioenschap van Vlaanderen 2023: Parcours, weer en tijden

Lekker vlak, lekker rechtdoor: zo kunnen we het parcours van het Kampioenschap van Vlaanderen - ook wel Koolskamp Koers genoemd - in vier woorden samenvatten. De reden dat het Koolskamp Koers genoemd wordt, laat zich ook raden; starten en finishen doen we in Koolskamp, waar het parcours al sinds jaar en dag hetzelfde is. Elf rondjes van vijftien kilometer, makkelijker kunnen ze het ook niet maken!

Onderweg doen we ook nog Egem en Pittem aan, waarna we richting de meet trekken. De laatste drie kilometer bestaat uit een goed geasfalteerde weg van zes meter breed, met twee héle lichte bochtjes in de slotkilometer. Op vijfhonderd meter van de meet staat er nog een vluchtheuvel in het midden op de weg, waar de sprinters voor op zullen moeten passen.

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen 2023 | Kampioenschap der sprinters in Vlaanderen

Weer
Het is vrijdag prima koersweer in Noord-Europa. Temperaturen van om en nabij de 25 graden Celsius, een matig windje en geen kans op regen. Lekker hoor!

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: ongeveer 16.00 uur

Favorieten Kampioenschap van Vlaanderen 2023

Het Kampioenschap van Vlaanderen zou net zo goed dienst kunnen doen als het Kampioenschap voor Sprinters. Met Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) doen er drie spurters mee die in de Tour de France doorgaans voor ritsucces kunnen gaan.

Zowel Philipsen, Jakobsen als Groenewegen heeft zijn naam ook al op de erelijst van deze koers staan. Gezien de ondersteuning die ze ook deze jaargang krijgen, lijkt de kans groot dat één van hen daar opnieuw in kan slagen. Philipsen heeft Jonas Rickaert en Ramon Sinkeldam mee, Jakobsen Michael Morkov en Florian Sénéchal, Groenewegen Luka Mezgec en Elmar Reinders: sterke kerels!

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen 2023 | Kampioenschap der sprinters in Vlaanderen

Outsiders zijn er zeker ook nog. Gerben Thijssen moest namens Intermarché-Circus-Wanty de Vuelta last minute missen met een corona-infectie, maar kan zich nu ook richten op mooie koersen als deze. Lotto-Dstny heeft Caleb Ewan op de voorlopige deelnemerlijst gezet, Israel-Premier Tech Giacomo Nizzolo. Lidl-Trek zal met Jasper Stuyven hopen dat de finale wat eerder openbreekt, wat ook geldt voor DSM-firmenich en John Degenkolb.

Verder willen we voor de volledigheid ook Matteo Moschetti (Q36.5), Marc Sarreau (AG2R Citroën), Max Walscheid (Cofidis), Max Kanter (Movistar), Milan Frentin (SportVlaanderen-Baloise) en Erlend Blikra (Uno-X) benoemen, voor een plekje in de top vijf.

Favorieten etappe Kampioenschap van Vlaanderen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) en Caleb Ewan (Lotto-Dstny)
Longshots: Matteo Moschetti (Q36.5), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), John Degenkolb (DSM-firmenich), Marc Sarreau (AG2R Citroën), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Max Walscheid (Cofidis), Max Kanter (Movistar) en Erlend Blikra (Uno-X)

TV Kampioenschap van Vlaanderen 2023

Het Kampioenschap van Vlaanderen is vrijdag live te zien op VRT 1, dat voor de Vuelta om 14.20 uur in zal schakelen. Op dat tijdstip kun je ook bij Eurosport Player/GCN+/Discovery+ terecht voor het Kampioenschap van Vlaanderen, dat om 16.00 uur zal finishen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws