Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024 | Thomas De Gendt-rit zonder Thomas De Gendt Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024 | Thomas De Gendt-rit zonder Thomas De Gendt

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024 | Thomas De Gendt-rit zonder Thomas De Gendt

Na de openingsrit rondom Saint-Pourçain-sur-Sioule krijgt het Critérium du Dauphiné-peloton op dag twee direct de eerste hoogtemeters voor de kiezen. In Centraal-Frankrijk mogen we zodoende een rit verwachten die meerdere kanten op kan, waar In de Leiderstrui op vooruitblikt.

Parcours etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024

dauphine 2024 etappe 2

Starten doen de renners op dag twee in Gannat, waar we aan een dag fietsen van 142 kilometer beginnen. In de eerste veertig kilometers zijn er relatief weinig hoogtemeters te ontdekken, maar dat verandert in het middenrif van de etappe.

De Côte de Fagot (5,3 km a 5,4%) en Col Saint-Thomas (4,5 km a 6,6%) gelden als inkomertjes, daar er vervolgens nog een lange tussenfase volgt. In de slotfase krijgen de renners uiteindelijk een drietrapsraket voor de kiezen, die ontegenzeggelijk voor brokken gaat zorgen.

Vanuit Leigneux doemt de Côte de Saint-Georges-en-Couzan (7,0 km a 5,8%) op, welke na een kort plateau direct opgevolgd wordt door de iets steilere Col de la Croix Ladret (3,1 km a 6,1%). Aankomen doen we vervolgens op de Col de la Loge, waar de laatste kilometers nog vies bergop lopen na een dag met 2700 hoogtemeters.

Beklimmingen
45,1 km: Côte de Fagot (5,3 km a 5,4%)
67,4 km: Col Saint-Thomas (4,5 km a 6,6%)
124,4 km: Côte de Saint-Georges-en-Couzan (7,0 km a 5,8%)
134,3 km: Col de la Croix Ladret (3,1 km a 6,1%)

Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: 17.00 uur

Weer etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024

Het is maandag prima weer in Frankrijk, met temperaturen rond de 19 graden Celsius. De wind komt uit het noorden en staat op de slotklim dus licht tegen.

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024

Hamvraag is: wie gaat er op een dag als deze rijden, wetende wat er nog komt in de laatste dagen van het Critérium du Dauphiné? Zodoende zou het zomaar eens kunnen zijn dat dit een dag is waarop de vrijbuiters hun ding kunnen doen. Te zwaar voor de sprinters, maar te licht voor de klimmers: in dat rijtje kunnen we deze etappe plaatsen. Zo'n etappe die pakweg vijf jaar geleden altijd voor Thomas De Gendt - nu door ziekte niet aan de start - was.

Veel van de mannen in dat genre zullen dat zelf ook weten, dus verwachten we toch wel een fikse strijd om de vroege vlucht. Het niveau in dit Critérium du Dauphiné is hoog en dan kom je bij types als Oier Lazkano (Movistar), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Magnus Cort (Uno-X), Oliver Naesen en Dorian Godon (Decathlon AG2R) uit: baroudeurs. En zelfs Mads Pedersen moet je er maar af zien te rijden.

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024 | Thomas De Gendt-rit zonder Thomas De Gendt

Ook de punchy types, zeg maar de mannen van het Waalse werk, zullen deze etappe omcirkeld hebben. Andreas Kron van Lotto-Dstny heeft het al meermaals op die manier gedaan, maar ook jongens als Romain Grégoire, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Ide Schelling (Astana), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Toms Skujins (Lidl-Trek), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty) en Neilson Powless (EF Education-EasyPost) hebben de beschikking over die kwaliteiten.

Mocht één klassementsploeg toch zinnen hebben in een kans, dan kom je bij explosievere types als Primoz Roglic (BORA-hansgrohe), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) en Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) uit. Ook David Gaudu van Groupama-FDJ en Giulio Ciccone (Lidl-Trek) zijn vrij rap voor hun rennerstype.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024?

Topfavoriet: Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ)
Outsiders: Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), Derek Gee (Israel-Premier Tech) en Dorian Godon (Decathlon AG2R)
Long shots: Primoz Roglic (BORA-hansgrohe), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Toms Skujins (Lidl-Trek), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Magnus Cort (Uno-X) en Oier Lazkano (Movistar)

Poll

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news