Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit?

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit?

Na een meer dan interessant verloop van rit één is het op dag twee van de Giro d'Italia aan de tijdrijders. De RCS heeft - in samenwerking met het toeristenbureau van Boedapest - een 9,2 kilometer lang parcours tegen de klok uitgetekend. In de Leiderstrui ging daags van tevoren op verkenning uit in de hoofdstad van Hongarije.

Voor een uitgebreide analyse van het tijdritparcours van onze verslaggever ter plekke: klik op deze of onderstaande link.

Parcours etappe 2 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit?

De start van de renners zal zijn op het Heldenplein in Boedapest, waar de eerste renner rond 14.00 uur van het startpodium zal rollen. In de eerste drie kilometer zitten vier bochten verstopt, waarna we een nog technischere strook van zo'n anderhalve kilometer krijgen. Vervolgens moet de Donau overgestoken worden via enkele langere stroken.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit?
Het draaipunt na een technische strook, waarmee de Donau wordt bereikt

Daarna komt het toetje: de klim naar Szentháromság tér, een beklimming van 1,3 kilometer aan 4,9 procent. Verkijk je er niet op, want met name de eerste driehonderd meter zijn erg steil (tot aan de 14 procent). Hierna volgt nog een uitloper tot op de finish, waar je verraderlijk stil kunt vallen nadat het eerste gedeelte van de beklimming all out is afgelegd.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit?

De steile gedeeltes van de klim naar Szentháromság tér

Start eerste renner: 14.00 uur
Finish laatste renner: rond 17.09 uur

Weer etappe 2 Giro d'Italia 2022

Hoewel de berichten elkaar deze week wat tegenspraken, lijkt het vooralsnog een droge strijd tegen de klok te worden in Boedapest. Rond de klok van 15.00 uur is er een kans op regen, maar groot is deze niet.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022

Bij afwezigheid van de echte beren als Filippo Ganna en Rohan Dennis is het moeilijk aanwijzen wie op dit moment het predicaat topfavoriet op zich geplakt krijgt. Het zou in ieder geval geen verrassing zijn als de winnaar in een geel-zwart shirt rondrijdt, want Jumbo-Visma beschikt over maar liefst drie toptijdrijders die een gooi kunnen doen naar de dagzege.

Normaal gesproken zijn Tom Dumoulin, Edoardo Affini en Tobias Foss op een goede dag allemaal in staat om de ritzege naar zich toe te trekken, waarbij de Nederlander en Noor door de laatste hellende kilometer een licht voordeel hebben ten opzichte van hun Italiaanse ploeggenoot. Ook Jos van Emden zal zich vermoedelijk nog eens willen laten zien in zijn favoriete grote ronde.

De Denen mogen zaterdag ook hopen op de ritzege. Magnus Cort, afgelopen seizoen tweede in de slottijdrit van de Vuelta, leek vooraf te pleiten voor een rustig begin. Hij werd echter wel vierde in de eerste rit, wat aangeeft dat hij in goede doen is. Cort is echter iemand die normaal gesproken het beste tot zijn recht komt na meerdere weken koers. Een landgenoot, Mattias Skjelmose Jensen van Trek-Segafredo, kan het grote publiek dan weer eens verrassen met een knalprestatie in deze chrono. Let op de jongeling, die vrijdag al tiende werd.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit?
Tijdrijden: dé discipline van Tom Dumoulin

João Almeida geldt op papier als één van de meest getalenteerde tijdrijders aan de start van de Giro en het zal hem er veel aan gelegen zijn om een eerste klapje uit te delen aan veel van zijn concurrenten. Andere tijdrijders onder de mannen van het klassement (op een goede dag) zijn Simon Yates, Richard Carapaz en misschien zelfs Hugh Carthy. Al weet je met die laatste nooit met welke benen hij uit bed stapt.

Bahrain Victorious is ook met twee sterke tijdrijders in Boedapest: Jan Tratnik en Pello Bilbao. Die eerste had een groot doel gemaakt van deze chrono, maar kwam in rit één hard ten val en lijkt daardoor een streep door zijn ambities te kunnen zetten. Bilbao liet daarentegen wel zijn goede benen zien met een derde plek, wat goede moed geeft voor zaterdag. De schokschouderende Spanjaard is een zeer gevaarlijke klant in korte tijdritten als deze.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2022 | Twee op twee voor de Nederlanders in korte tijdrit?
Wat kan Mathieu van der Poel in de tijdrit?

En wat met het orakel-Mathieu van der Poel? Heel vaak bewees hij nog niet over uitstekende tijdritbenen te beschikken, maar in de Tour de France van 2022 liet hij zien dat hij het wel degelijk kan. Van der Poel werd destijds vijfde in de Tourtijdrit en behield daarmee zijn gele trui, tot - blije - verbazing van veel wielervolgers. Ook deze tijdrit moet de Nederlander, met zijn felle versnelling terwijl hij in de verzuring zit, meer dan aankunnen. Van der Poel kan zelfs tot de kanshebbers voor de rit gerekend worden.

Overige jongens die een goed ritje tegen de klok in de benen hebben zijn Matteo Sobrero (BikeExchange-Jayco), Richie Porte (INEOS Grenadiers) en natuurlijk de 'andere' Nederlanders Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) en Thymen Arensman (Team DSM). Beide klassementsrenners kunnen op een goede dag zo'n beetje iedereen aan en hebben de juiste benen mee.

Odds etappe 2 Giro d'Italia 2022

Tom Dumoulin - Bet365: 2,50 / Jacks: 2,75
Mathieu van der Poel - Bet365: 3,50 / Jacks: 3,50
João Almeida - Bet365: 5,50 / Jacks: 4,00
Tobias Foss - Bet265: 11,00 / Jacks: 9,00
Edoardo Affini - Bet365: 12,00 / Jacks: 13,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 2 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint de tweede etappe in de Giro d'Italia?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws