Favorieten etappe 2 Ronde van Burgos 2022 | Kan Dekker stunten tegen Gaviria en consorten? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Ronde van Burgos 2022 | Kan Dekker stunten tegen Gaviria en consorten?

Favorieten etappe 2 Ronde van Burgos 2022 | Kan Dekker stunten tegen Gaviria en consorten?

Na de altijd lekkere aankomst op Alto del Castillo is het in de tweede etappe van de Ronde van Burgos tijd voor een sprintje. Althans: daar lijkt het toch op. Een klimmetje in de finale kan nog tricky zijn, maar in principe krijgen de rappe mannen hier hun enige echte kans. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 2 Ronde van Burgos 2022

Favorieten etappe 2 Ronde van Burgos 2022 | Kan Dekker stunten tegen Gaviria en consorten?

In de omgeving van Burgos is het nergens vlak, maar de klimmetjes die de renners voor de kiezen krijgen, mogen toch haast geen naam hebben. De Alto de la Lora (2,9 km aan 5,7%), Puerto de Humada (2,6 km aan 4,8%) en Alto de Amaya (2,6 km aan 3,2%) zijn niet van die aard dat er chaos wordt verwacht. Ook al omdat de derde en laatste gecategoriseerde klim op vijftig kilometer van de streep ligt.

Laten renners zich hier nog verrassen?

Eigenlijk is het enige klimmetje dat ertoe doet ongecategoriseerd, namelijk die in de finale. Als we finishplaats Villa Diego voor een eerste keer hebben aangedaan, maken we een lusje en loopt het nog even 1,6 kilometer aan 5,0 procent gemiddeld omhoog. We kunnen ons haast niet voorstellen dat sprinters zich hier laten verrassen, maar je weet het natuurlijk nooit!

De finish is vlak, met weinig hindernissen in de laatste vijf kilometer. We knallen in de slotkilometer nog over een rotonde, maar die is vrij breed en overzichtelijk de straat waar we in sprinten heeft in principe ook genoeg ruimte om de treintjes niet te laten ontsporen.

Favorieten etappe 2 Ronde van Burgos 2022 | Kan Dekker stunten tegen Gaviria en consorten?
Tijden

Start: 13.04 uur
Finish: rond 16.50 uur

Weer etappe 2 Ronde van Burgos 2022

Als het peloton er om 13.00 uur aan begint, is het alweer lekker warm in Burgos met zo'n 32 graden en een zacht briesje vanuit het oosten. Het kwik stijgt richting de namiddag naar 35 graden, met de wind die iets draait en aan nog slechts windkracht 1 uit het zuiden zal blazen. Héél misschien zit er nog een verfrissend buitje in het vat richting de finish in Villadiego, maar heel verkoelend zullen die druppels niet zijn.

Favorieten etappe 2 Ronde van Burgos 2022

Op papier is er één topfavoriet voor deze etappe en dat is Fernando Gaviria. De Colombiaan van UAE Team Emirates is hier niet alleen gekomen om te knechten, vermoeden wij zo. Hij krijgt deze ronde slechts één kans om een echte massasprint te winnen en dat is op dag twee. Hij heeft met Matteo Trentin een ideale leadout mee, die het ook zelf nog af zou kunnen maken.

Favorieten etappe 2 Ronde van Burgos 2022 | Kan Dekker stunten tegen Gaviria en consorten?

Achter Gaviria zitten geen grote sprintnamen, maar wel heren die sneller zijn dan je misschien zou denken. Martin Laas van BORA-hansgrohe legde vorig jaar in de Arctic Race of Norway Alexander Kristoff er nog op in een massasprint. David Dekker is de rappe man bij Jumbo-Visma. De 24-jarige Nederlander won nog nooit, maar is wel iemand die eenmaal goed gepositioneerd zou kunnen stunten.

Meer bekende namen zijn Davide Ballerini (Quick Step), Iván Garcia Cortina (Movistar) en Jon Aberasturi (Trek), allemaal mannen die het in principe van een zwaardere finale moeten hebben. Bij AG2R Citroën Team noteren we Damien Touzé nog, een jongens die in een iets minder sprintveld voor een mooie notering kan zorgen.

Favorieten lezers etappe 2 Ronde van Burgos 2022

Poll

Wie wint de tweede etappe in de Ronde van Burgos?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws