Van Aert houdt voet bij stuk en rijdt alleen wegwedstrijd op WK: 'Tijdrit is een zware belasting' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert houdt voet bij stuk en rijdt alleen wegwedstrijd op WK: 'Tijdrit is een zware belasting'

Van Aert houdt voet bij stuk en rijdt alleen wegwedstrijd op WK: 'Tijdrit is een zware belasting'

Wout van Aert heeft zich in de afgelopen periode niet laten ompraten en blijft bij zijn beslissing om op het WK in Australië alleen de wegwedstrijd te bedwingen. De Belg van Jumbo-Visma slaat het WK tijdrijden over, zo meldt bondsocach Sven Vanthourenhout in Het Laatste Nieuws.

Van Aert maakte er al het hele jaar geen geheim van dat hij niet echt oren heeft naar de tijdrit op het WK en hoewel Vanthourenhout zijn best heeft gedaan, kreeg hij vorige week het definitieve bericht van Jumbo-Visma. 'Enerzijds is het jammer, want met Van Aert aan de start heb je een grote kans op een medaille, maar aan de andere kant begrijp ik de beslissing. Zo’n tijdrit is een zware belasting, en ik snap dat Wout keuzes wilde maken.'

Het hele jaar al laat Van Aert races links liggen, om in andere wedstrijden top te zijn. Zo sloeg hij onder meer Strade Bianche over, met het oog op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Hij verdedigde ook niet zijn Belgische kampioenentrui bij het BK op de weg, maar zat op hoogte in dienst van de Tour de France. Het legde hem met twee ritzeges en de groene trui geen windeieren in Frankrijk.

België rekent op Evenepoel in de tijdrit

Ook in het najaar zien we Van Aert niet overal, zoals dat in het verleden weleens het geval was. Van Aert wil alleen deelnemen aan een tijdrit als hij zich optimaal kan voorbereiden en dat is met een zware wegwedstrijd in Australië niet het geval. 'Mensen vragen me of dat ene uurtje zo veel verschil maakt, maar het is veel meer dan enkel die wedstrijd zelf. Je moet veel energie steken in zo’n tijdrit, je bent daar dagen op voorhand mee bezig. Zonder de juiste focus lukt het niet', aldus Vanthourenhout.

Door de tijdrit niet te rijden, neemt Van Aert volgens zijn bondscoach veel druk bij zichzelf weg. 'Want voor een renner als hij is alleen het allerhoogste goed genoeg. Voor een ander kan een zilveren medaille fantastisch zijn, maar niet voor hem.' Vanthourenhout rekent nu op Remco Evenepoel en eventueel Yves Lampaert. 'Remco mag ook altijd de ambitie hebben voor een medaille. Zeker op dit parcours. Er zullen heel wat tempowissels en ritmeveranderingen zijn. Remco heeft dat liever dan die lange rechte stukken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws