Favorieten etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024 | Merlier en Philipsen maken zich klaar voor Vlaams onderonsje Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024 | Merlier en Philipsen maken zich klaar voor Vlaams onderonsje

Favorieten etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024 | Merlier en Philipsen maken zich klaar voor Vlaams onderonsje

Na de tien kilometer lange openingstijdrit van Tirreno-Adriatico mogen de renners op dag twee los voor een rit in lijn van bijna tweehonderd kilometer. In de Leiderstrui neemt je mee naar de Tyrreense zee!

Parcours etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024

tirreno 2

De tweede rit van Tirreno-Adriatico brengt het peloton vanuit Camaiore richting Follonica, een kopie van de tweede etappe van vorig jaar. De etappe van de komende editie is dan ook een soort van blauwdruk van die rit, al is het af te leggen parcours in 2024 wel tien kilometer minder lang. Starten doen we dus in Camaiore, waar de weg wel meteen omhoog begint te lopen.

De eerste 2,6 kilometer gaan aan 4,8 procent de lucht in, maar op het vormen van een kopgroep van de dag na heeft dit vermoedelijk niet al teveel invloed op het wedstrijdverhaal. Hetzelfde is het geval voor de klim van Castellina Marittima (11,7 km a 3,0%) halfweg koers. Na 181 kilometer bereiken we Follonica voor een eerste keer, waarna de finish definitief getrokken ligt na een lokale ronde van achttien kilometer.

In die omloop zal de nervositeit wat toenemen alvorens de focus in het peloton op de sprint gaat. De laatste vijfhonderd meter kenmerken zich wel door een flauwe linkse bocht, alvorens het in de finale tweehonderd meter mooi rechtdoor gaat. Vorig seizoen timede Fabio Jakobsen, toen nog in het shirt van Soudal Quick-Step, zijn spurt perfect na een vroege aanzet van Fernando Gaviria.

Beklimmingen
97,0 km: Castellina Marittima (11,7 km a 3,0%)

Tijden
Start: 11.00 uur
Finish: 15.43 uur

Weer etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024

De wind komt vanuit de zee, maar lijkt niet krachtig genoeg voor eventuele schade. Bij temperaturen van rond de 15 graden Celsius blijft het de gehele dag droog in Italië.

Favorieten etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024

Voor aanvang van de eerste spurtersetappe van deze Tirreno-Adriatico is het voornamelijk uitkijken naar het duel tussen de twee grote Belgische spurters van het moment, Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Die eerste boekte namens de ploeg van Patrick Lefevere al drie keer succesvol in de hoog aangeschreven UAE Tour en lijkt die lijn ook maar al te graag willen voortzetten in Europa.

Dan moet hij wel voorbij ex-ploeggenoot Jasper Philipsen, die namens Alpecin-Deceuninck een wat minder Openingsweekend kende. De Belg moet het zonder Mathieu van der Poel aan zijn zijde doen, die hem vorig jaar nog piloteerde in Follonica. Als groene trui-winnaar zal Philipsen alleszins gemotiveerd zijn om het beste van zichzelf te laten zien op deze aankomst.

Favorieten etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024 | Merlier en Philipsen maken zich klaar voor Vlaams onderonsje

Outsiders zijn er zeker ook: Jonathan Milan (Lidl-Trek) is weer hersteld van zijn ziekte die hem uit Kuurne-Brussel-Kuurne hield, terwijl ook Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) en Caleb Ewan (Jayco AlUla) in het verleden al toonden de snelheid te hebben voor mooie resultaten in Tirreno-Adriatico. Zij hebben allen ook hun trein mee.

Kijken we iets verder, dan is vanuit Nederlands perspectief de deelname van Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL) interessant. Bij Uno-X kunnen ze dan weer kiezen tussen Soren Waerenskjold en Alexander Kristoff, terwijl mannen als Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels), Marius Mayrhofer (Tudor), Niccolo Bonifazio (Corratec-Vini Fantini), Enrico Zanuncello (VF Group-Bardiani) en Ethan Vernon (Israel-Premier Tech) zullen hopen op een goede positionering voor de spurt. Op die manier kunnen ze een mooie ereplaats uit het vuur slepen. Filippo Ganna zou dat ook kunnen, maar of hij zich gaat mengen? Net als Vernon en Milan kan hij alleszins een gooi doen naar de leiderstrui van Juan Ayuso.

Favorieten etappe 2 Tirreno-Adriatico 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Jonathan Milan (Lidl-Trek), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Caleb Ewan (Jayco AlUla)
Long shots: Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Soren Waerenskjold (Uno-X), Matteo Trentin (Tudor) Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels), Niccolo Bonifazio (Corratec-Vini Fantini) en Ethan Vernon (Israel-Premier Tech)

Poll

Wie wint etappe 2 in Tirreno-Adriatico?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws