Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel!

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel!

Na het geslaagde Grand Départ in Bilbao trekt het Tour de France-peloton op dag twee verder het Baskenland in. Opnieuw staat er een zeer interessante rit op de rol, van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastian. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 2 Tour de France 2023

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel!

Starten doen we dus in Vitoria-Gasteiz, in de binnenlanden van het Baskenland. Daar beginnen we op iets meer dan vijfhonderd meter hoogte aan de etappe, die in de eerste pakweg vijftig kilometer op een soort plateau wordt verreden. Een ideale kans voor enkele vluchters dus om het ruime sop te kiezen, al moeten de sprinters hier ook al scherp zijn: na veertig kilometer staat de tussensprint op het programma, in Legutio.

Iets na die krachtsmeting tussen de rappe mannen volgt een afdaling richting Arrasate en Onati, waarna we dan ook weer omhoog moeten. Voor deze doorwinterde profs zijn beklimmingen als de Col d'Udana (4,5 kilometer a 5,1 procent) en Cote d'Aztiria (2,7 kilometer aan 5,3 procent) echter een peulenschil, al zal hier ongetwijfeld weer een strijd om de bollentrui losbarsten.

Wat we daarna voorgeschoteld krijgen, mogen we typeren als Baskisch. Op, af, op, af, op en nogmaals af. De Cote d'Alkizia (4,2 kilometer aan 5,7 procent) en Cote de Gurutze (2,6 kilometer aan 4,7 procent) zijn de gecategoriseerde heuvels, maar daarbij moeten er over meerdere verschillende beklimmingen nog heel wat hoogtemeters overwonnen worden.

Het gros van de rit draait echter om de Jaizkibel, de heuvel die al jarenlang bekendstaat als scherprechter van de Baskische eendagskoers Clasica San Sebastian. In deze Tourrit beklimmen we hem niet van de gekende kant, maar voor de stijgingspercentages maakt dat niet al te veel uit: 8,1 kilometer aan 5,4 procent gemiddeld is nog altijd lastig te noemen.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel!

En dat vertelt niet het gehele verhaal, daar de eerste vijf kilometer van de Jaizkibel vrij makkelijk te noemen zijn. De laatste drie kilometer lopen juist weer aan 7,5 procent omhoog, dus je kunt wel stellen dat het venijn hierbij in de staart zit. Op de top is het nog 16,5 kilometer tot de aankomst in San Sebastian.

De afdaling van de Jaizkibel is vrij overzichtelijk te noemen, op een technisch stuk op elf kilometer van de aankomst na. De afzink eindigt op zeven kilometer van de meet, waarna er voornamelijk vlakke wegen volgen tot op de aankomst. Enkel op 3,5 kilometer is er nog een kort heuveltje.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel!

Tijden
Start: 12.25 uur
Finish: ongeveer 17.04 uur

Weer etappe 2 Tour de France 2023

Oef, de coureurs lijken zondag goed weg te komen. Lange tijd werd er voor zondag namelijk regen verwacht in de regio van San Sebastian, maar deze lijkt nu verschoven te zijn naar de ochtenduren. Het is dus nog wel altijd oppassen voor natte wegen, bij een temperatuur van 23 graden Celsius en wind uit het noordwesten. Deze blaast in het slot dus schuin in het nadeel.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023

Wout van Aert en Mathieu van der Poel kregen gelijk: de eerste etappe van de Tour was inderdaad over het randje. Dat is ook het geval in etappe twee, aldus de Nederlander. 'Ik denk dat het te zwaar is', vertelde hij na afloop van de openingsrit. Bij Jumbo-Visma zullen ze alleszins wel de kaart van Van Aert trekken, daar hij bewees net iets beter te klimmen dan de andere punchers.

Als we Van der Poel dus moeten geloven, dan komen we opnieuw bij de jongens uit die zich zaterdag toonden. Simon en Adam Yates reden samen naar de finish, maar bergop was het toch echt Tadej Pogacar die de meeste indruk maakte. Gaat er een groepje naar de meet, dan is de Sloveen normaliter ook nog eens de snelste. Eén probleem: Jonas Vingegaard zal hem volgen als zijn schaduw.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel!

Misschien dat wat andere mannen daar van kunnen profiteren: wat te denken van Victor Lafay, de Cofidis-Fransman die als enige met Pogacar en Vingegaard meekon op de Pike? Al moeten we daarbij vermelden dat Lafay het liefste steile stijgingspercentages heeft, wat ook geldt voor pakweg Michael Woods. Klassementsrenners als Jai Hindley, Mattias Skjelmose, Thibaut Pinot David Gaudu, Mikel Landa, Carlos Rodríguez en ook Wilco Kelderman waren eveneens bij de pinken.

Dan de mannen die uit zijn op revanche: naast Van der Poel werden ook Tom Pidcock en Julian Alaphilippe veel naar voren geschoven voor de openingsrit, maar zij kwamen er eveneens niet aan te pas. Dat gold ook voor Pello Bilbao (Bahrain Victorious), die toch echt wel op voorhand zijn zinnen had gezet op een kans in het Baskenland. Zondag dan maar?

Favorieten etappe 2 Tour de France 2023 | Nieuwe ronde, nieuwe kansen op mythische Jaizkibel!

Mocht er een grote(re) groep naar de finish gaan, dan kom je ook bij Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Alex Aranburu (Movistar) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) uit. Deze jongens bewezen in rit één over een rap sprintje te beschikken, zij het voor plek vijftien. EF Education-EasyPost en Movistar kregen na de zware crash van hun kopmannen Richard Carapaz en Enric Mas al een zware opdoffer te verwerken, maar dit houdt wel in dat de sterke Amerikanen Neilson Powless en Matteo Jorgenson van die ploegen wat vrijheid krijgen.

Verder heeft zelfs de vroege ontsnapping misschien wel een kans, maar in dat geval moeten we met losse flodders gaan schieten. Vooruit dan: Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step), Fred Wright (Bahrain Victorious), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) en Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) gaan wel wat proberen.

Favorieten etappe 2 Tour de France, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Outsiders: Alex Aranburu (Movistar), Adam Yates (UAE-Team Emirates), Simon Yates (Jayco AlUla) en Victor Lafay (Cofidis)
Longshots: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), David Gaudu (Groupama-FD), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)

Poll

Wie denk jij dat etappe 2 van de Tour wint?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws