Favorieten etappe 2 Tour de France 2024 | San Luca, die kennen de mannen nog wel! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Tour de France 2024 | San Luca, die kennen de mannen nog wel!

Favorieten etappe 2 Tour de France 2024 | San Luca, die kennen de mannen nog wel!

Na een dot van een openingsdag wordt rit twee andermaal een snelkookpan-rit. Tussen Cesenatico en Bologna heeft de organisatie van de Tour de France opnieuw een explosieve rit uitgetekend, waar het kaf vermoedelijk weeral van het koren gescheiden gaat worden. In de Leiderstrui probeert je er het nodige over te vertellen.

Parcours etappe 2 Tour de France 2024

Favorieten etappe 2 Tour de France 2024 | San Luca, die kennen de mannen nog wel!

Waren het op dag één nog zeven hellingen, in de tweede rit krijgen de coureurs er zes voor de kiezen in de tweehonderd kilometer tussen Cesenatico en Bologna. De startplek ligt niet ver van de finishplaats van zaterdag, Rimini, waardoor het gros van de coureurs de nacht zal hebben doorgebracht in een hotel aan de Adriatische kust.

Vanuit Cesenatico trekken we in noordelijke richting langs de kust, waar in de eerste zestig kilometer amper hoogtemeters te spotten zijn. Pas bij Brisighella, na zeventig kilometer, verandert dat met de Monticino-klim van twee kilometer aan 7,5 procent. Dan zijn we al een heel stuk de binnenlanden ingetrokken en vermoedelijk is er dan ook al enige tijd een kopgroep weg.

Vervolgens komt de Gallisterna vrij snel opdoemen, die de gemiddelde wielerliefhebber nog wel zal kennen. Deze klim stond namelijk centraal tijdens het door Julian Alaphilippe gewonnen WK wielrennen van 2020 op het circuit van Imola, waar we ook nu weer zullen passeren. Dat WK waarin Primoz Roglic in de finale Wout van Aert níet zou hebben geholpen, weet u wel.

Enfin, na Imola komen we bij een lang tussenstuk met een tussensprint in Dozza. Vervolgens trekken we richting het laatste kwart van deze rit, welke ingeleid wordt door de beklimmingen van Botteghino di Zocca (1,9 kilometer aan 6,9 procent) en de Montecalvo (2,7 kilometer aan 7,7 procent). Niet heel lang, niet heel steil, maar in zo'n eerste Tourweekend weegt het zeker door.

Temeer daar we na de afdaling die volgt op de Montecalvo het finalecircuit in en rond Bologna bereiken, welke - hoe kan het ook anders? - voornamelijk vormgegeven wordt door de San Luca-beklimming. De 1,9 kilometer aan 10,6 procent lange heuvel, met slome start door een bocht, wordt al sinds jaar en dag aangedaan in de Giro dell'Emilia en mocht in 2021 ook de start van de Giro d'Italia hosten. Nu is de Tour de France er dus, maar niet met finish boven. In totaal moet de San Luca twee keer aangedaan worden, waarvan een laatste maal met de top op dertien kilometer van de aankomst. Er is dus nog tijd om het een en ander recht te zetten.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2024 | San Luca, die kennen de mannen nog wel!

Primoz Roglic won de Giro dell'Emilia al drie keer, waarbij hij Tadej Pogacar en Simon Yates vorig jaar naar de overige podiumplekken verwees. Ook Enric Mas (2022) en Aleksandr Vlasov (2020) wonnen de wedstrijd in het recente verleden.

Beklimmingen
74,0 km: CÔTE DE MONTICINO (2,0 km aan 7,5%)
88,8 km: CÔTE DE GALLISTERNA (1,2 km aan 12,8%)
138,5 km: CÔTE DE BOTTEGHINO DI ZOCCA (1,9 km aan 6,9%)
150,7 km: CÔTE DE MONTECALVO (2,7 km aan 7,7%)
167,8 km: CÔTE DE SAN LUCA (1,9 km aan 10,6%)
186,1 km: CÔTE DE SAN LUCA (1,9 km aan 10,6%)

Tijden
Start: 12.35 uur
Finish: rond 17.19 uur

Weer etappe 2 Tour de France 2024

Ook zondag wordt er mooi weer verwacht in Italië. In aankomstplaats Bologna is het boven de 30 graden Celsius, wat ook ongeveer het geval zal zijn voor startplek Cesenatico. De wind komt vanuit landinwaarts, maar zal vermoedelijk niet al te veel invloed hebben op het wedstrijdverloop.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2024

De klassementsmannen hielden hun kruit zaterdag nog aardig droog, maar wat brengt zo'n chaotische etappe als die in en rondom Bologna van zondag? Vooraf hintte Tadej Pogacar al dat dit wel een rit zou kunnen zijn waar hij wat mee kan, maar eerlijk is eerlijk: zijn UAE-mannen konden het zaterdag nog niet echt bolwerken. Met name Juan Ayuso leek een lastige dag te hebben.

Voor veel punchers is dit dan weer dé kans op succes. Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) zaten er zaterdag al dicht bij vanuit de achtervolgende groep en krijgen zondag normaliter een nieuwe kans, die ze misschien nog wel wat beter ligt. Het is steiler én korter op de finish.

Lees verder onder de foto.

bettiol ef firenze

Ook enkele snellere mannen overleefden sterk. Voor Mads Pedersen van Lidl-Trek is dit waarschijnlijk too much, maar mannen als Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Alex Aranburu (Movistar) zullen de klimmende types toch zeker niet zomaar mee willen nemen naar de eindstreep.

Voor Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en drievoudig Emilia-winnaar Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) is het nieuwe ronde, nieuwe kansen. Mocht Pogacar gaan, dan zullen zij natuurlijk bij de pinken moeten zijn. Dat geldt eveneens voor hun schaduwkopmannen Matteo Jorgenson, Aleksandr Vlasov, Mikel Landa en de overige UAE-mannen, met Adam Yates, Joao Almeida en dus Ayuso.

Voor het overige verwachten we wel wat van Enric Mas namens Movistar, twee jaar geleden winnaar van Emillia. Simon Yates reed namens Jayco AlUla dan weer podium, waar we Carlos Rodriguez ook wel overweg zien kunnen met deze San Luca. En wat met de mannen van dsm-firmenich PostNL, die op een wolk zullen koersen? Oscar Onley, Romain Bardet en Frank van den Broek zullen hun huid opnieuw duur willen verkopen, net als andere mannen a la Derek Gee, Giulio Ciccone, Pello Bilbao en de zaterdag tegenvallende Santiago Buitrago.

En de vroege vlucht, heeft die opnieuw kans van slagen? Wellicht wel, maar dan moeten we met losse flodders gaan schieten. En dan kom je bij namen als Toms Skujins (Lidl-Trek), Quentin Pacher (Groupama-FDJ) en wie weet zelfs Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) uit, die enkele jaren geleden in Bretagne etappe twee won.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)
Outsiders: Primoz Roglic (BORA-hansgrohe), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)
Long shots: Wout van Aert, Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Adam Yates (UAE-Team Emirates), Enric Mas, Alex Aranburu (Movistar), Romain Bardet, Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) en Simon Yates (Jayco AlUla)

Poll

Wie wint rit 2 van de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws