Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2021 | Jakobsen voor sprint, maar let op Jan de Wind! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2021 | Jakobsen voor sprint, maar let op Jan de Wind!

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2021 | Jakobsen voor sprint, maar let op Jan de Wind!

Na de spetterende proloog van zaterdagavond stapt het peloton zondag weer op een 'gewone' tijd op voor etappe twee, die uitgetekend lijkt voor de aanwezige snelle mannen. Dat betekent: uitkijken naar Fabio Jakobsen! In de Leiderstrui neemt de hele etappe grondig door.

Parcours etappe 2 Vuelta a España 2021

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2021 | Jakobsen voor sprint, maar let op Jan de Wind!

De tweede etappe van de Ronde van Spanje van 2021 voert het peloton van Caleruega naar Burgos, over een - voor profs - bescheiden afstand van nog geen 167 kilometer. Geheel tegen de Vuelta-natuur in is dit een etappe voor de mannen van de vlakte, want hoogtemeters zijn er amper te noteren in deze rit.

De eerste twintig kilometer lopen zelfs in zeer licht dalende lijn, waarin we waarschijnlijk de mannen van Burgos-BH, Caja Rural en Euskaltel aan het werk gaan zien. De snelheden gaan hier wel hoog liggen, want de wind blaast hier vol in de rug. Maar, verwachter maar niet te veel van: kopgroepje van drie, Josef Cerny (Deceuninck-Quick-Step) en Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ) erachter op kop van het peloton; bereid je maar voor op dit scenario.

Na 25 kilometer maken we een scherpe draai bij het dorpje Aranda de Duero, vanaf dat moment gaat de wind in de zij blazen. En opgelet: in de regio Castillië en Leon heeft de wind alle, maar dan ook alle ruimte om zijn ding te doen. De renners toeren door flink wat niemandsland, waar een waaier kan ontstaan voordat je er erg in hebt.

Dit blijft zo tot 35 kilometer van de streep, het moment dat we rechts keren en koers zetten richting finishplaats Burgos. Dit deel verloopt voornamelijk over brede wegen, waarin de wind schuin op kop zal staan. De laatste vijftien kilometer is dan weer het domein van de sprintploegen, die meerdere rotondes moeten overwinnen om hun man in de juiste stelling naar de meet te brengen.

In het stuk tussen vijftien en drie kilometer van de finish tellen we maar liefst tien rotondes, die er stuk voor stuk voor zullen zorgen dat het peloton ietwat op een lint wordt getrokken. Het mag dus geen verrassing zijn dat een goede sprinttrein met sterke mannen hierbij van levensbelang is, want in je eentje ga je het hier niet klaren.

Cruciaal wordt het stuk van vier tot drie kilometer van de finish, dat in dalende lijn verloopt en waar ook nog eens twee rotondes overwonnen moeten worden. De snelheid gaat hier bizar, maar dan ook echt bizar, hoog liggen en het is maar te hopen dat er - in een eerste rit in lijn van een grote ronde - geen slachtoffers gaan vallen.

Op twee kilometer van de finish volgt de laatste rotonde, een zeer grote, waarna het in een mooie brede laan naar de finish gaat zonder noemenswaardige obstakels. Timing gaat wel een dingetje zijn, want op zo'n brede avenue is het vaak opletten voor mannen die van achteruit komen en de verleiding om vroeg aan te gaan zal groot zijn.

Weer etappe 2 Vuelta a España 2021

Zoals vermeldt kan de wind in deze rit een rol spelen als die de goede richting in blaast en voldoende kracht op de schaal van Beaufort met zich meebrengt. Volgens Buienradar krijgen de renners de hele dag te maken met wind uit het noordoosten met een kracht van 3 á 4. Dit betekent dat de wind het gehele middenrif van de etappe, zo'n honderd kilometer, in de zij blaast maar wel schuin op kop, terwijl voor waaiers we vaak schuin in de rug nodig hebben. Desondanks waarschuwden renners als Steven Kruijswijk en Jack Haig al voor een verraderlijke rit. Enfin, we will see!

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2021 | Jakobsen voor sprint, maar let op Jan de Wind!

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2021

Kijkend naar het parcours van deze rit en de vorm waarin hij verkeerde de afgelopen weken, betitelen we Fabio Jakobsen als dé topfavoriet voor deze rit. De Nederlander heeft bij Deceuninck-Quick-Step enkele breedgeschouderde tempobeulen voor zich die hem in een perfecte positie af kunnen leveren, en het verleden leert ons dat Jakobsen in die positie vrijwel onverslaanbaar is als hij goed is. Het is echter niet bekend in hoeverre zijn val in de Heistse Pijl hem parten speelt, dat is de enige onzekere factor.

Vlak na Jakobsen plaatsen we Arnaud Démare. Van de achtkoppige selectie van zijn ploeg Groupama-FDJ zullen er zeven volledig in dienst van de Fransman rijden, wat zich in Burgos al kan vertalen in een eerste zege. Het zou alleszins een zeer welkome winst zijn voor Démare na zijn teleurstellende Tour de France.

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2021 | Jakobsen voor sprint, maar let op Jan de Wind!

Ook Jasper Philipsen wil naar alle waarschijnlijkheid zijn erelijst opvrolijken met een Vuelta-zege. De Belg was er zesmaal zeer dicht bij in de Tour de France, maar kwam niet aan winnen toe. Nadien nam hij even gas terug, om het nu in de Vuelta weer te proberen. Hengelt Alpecin-Fenix net als in de Giro en Tour de tweede etappe binnen?

Achter de grote drie spurters valt er toch een klein gat, maar dan onderschatten we Juan Sebastián Molano misschien. De Colombiaan van UAE-Team Emirates is in topvorm getuige zijn twee ritzeges in de Vuelta a Burgos. Michael Matthews (Team BikeExchange) vindt hier geen ideale finish maar zal zich ongetwijfeld willen mengen, wat ook geldt voor de talentvolle snelheidsduivels Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Alberto Dainese (Team DSM).

Wat zegt IDL over etappe 2 Vuelta a España 2021?

Pim: Fabio Jakobsen
Wilbert: Arnaud Démare
Bram: Fabio Jakobsen
Gabriel: Arnaud Démare
Joëlle: Jasper Philipsen
Lex: Arnaud Démare
Jannick: Jasper Philipsen

Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws