Favorieten etappe 20 Tour de France 2023 | Vingegaard voor de ideale afscheidsfoto voor Jumbo! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 20 Tour de France 2023 | Vingegaard voor de ideale afscheidsfoto voor Jumbo!

Favorieten etappe 20 Tour de France 2023 | Vingegaard voor de ideale afscheidsfoto voor Jumbo!

Het is voorbij gevlogen, maar het is toch echt inmiddels al drie weken geleden dat we met hoge verwachtingen naar een knallende Tourstart in Bilbao keken. Na een enerverende Tour de France zijn we inmiddels op de voorlaatste dag beland, waarin het nog één keer alle remmen los wordt! In de Leiderstrui gidst je er doorheen.

Parcours etappe 20 Tour de France 2023

Favorieten etappe 20 Tour de France 2023 | Vingegaard voor de ideale afscheidsfoto voor Jumbo!

Voor het eerst sinds 2019 kiest de organisatie van de Tour de France er niet voor om op de voorlaatste dag een tijdrit uit te tekenen. In dat jaar stond er een onthoofde aankomst op Val Thorens op de rol, waar de gewiekste Vincenzo Nibali nog eens ferm uithaalde. In de 2023-editie is het totaal anders, want de A.S.O. lijkt qua parcours voor deze rit wel afgekeken te hebben bij het kleinere broertje, de Vuelta.

Wat dat dan precies inhoudt? Ritten zonder de echte reuzen, maar met meerdere, felle heuvels of bergen. In deze betekent dat: zes beklimmingen op amper 133 kilometer koers, waarvan er twee de rangschikking eerste categorie hebben en drie van tweede categorie. Een etappe waarin overal hinderlagen gelegd kunnen worden, ware het niet dat de strijd om de gele trui in deze Tour nagenoeg beslist lijkt.

Strijd om geel of niet, starten doen we na de vroege middag in Belfort. Vanaf die plaats begint de weg in stapjes omhoog te lopen, wat na twaalf kilometer overgaat in de Ballon d'Alsace: een col van 11,5 kilometer aan 5,2 procent gemiddeld. Dit is een typische loper, waarop het ballonnetje langzaam leeg zal gaan. Na een vrij lange afdaling en de tussensprint in Fresse-sur-Moselle komen we vervolgens bij een grillige drietrapsraket aan.

Na vijftig kilometer beginnen we namelijk aan de Col de la Croix des Moinats, een heuvel van 5,2 kilometer aan 7,1 procent. Vervolgens moet er een korte afdaling overwonnen worden, alvorens we de Col de Grosse Pierre aanvatten. Deze is 3,2 kilometer aan acht procent, maar het middelste gedeelte is eigenlijk constant boven de elf procent. Niet echt lekker, na drie weken zware Tour. Tijd om te herstellen is er niet, want via een plateau doen we direct door naar de volgende hindernis: de Col de la Schlucht, 4,3 kilometer aan 5,4 procent.

Nadien krijgen de renners dan ein-delijk een lange afdaling voor de kiezen, van achttien kilometer. Hier moeten de beentjes dan ook echt goed opgeladen worden, want direct staat de Petit Ballon te wachten. De naam Petit doet die col niet echt eer aan, want met zijn 9,3 kilometer lengte en 8,1 procent gemiddelde stijgingsgraad is dit een serieuze. Met name de eerste kilometer is direct heel steil.

Moet je omhoog, dan moet je ook omlaag. Nadat de Petit Ballon gerond is, zetten we in dalende lijn koers richting Sondernach. Vanuit die plaats beginnen we direct aan de Platzerwasel, een heel mooie naam voor een beklimming. Ook deze is serieus steil (8,4 procent) en grillig (meerdere zeer steile stroken), maar wel iets korter (7,1 kilometer).

Favorieten etappe 20 Tour de France 2023 | Vingegaard voor de ideale afscheidsfoto voor Jumbo!

Na de bergsprint, ben je echter nog niet helemaal boven. Vlakke kilometers wisselen zich af met korte stukken van boven de zeven procent. Uiteindelijk zetten we in licht dalende lijn koers richting de boog van de laatste kilometer. Vanaf daar loopt de weg nog heel lichtjes omhoog tot de aankomst in Le Markstein.

Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: ongeveer 16.55 uur

Weer etappe 20 Tour de France 2023

De renners hebben weinig te klagen over het weerbericht. In de Vogezen is het rond de 20 á 25 graden Celsius, terwijl de wind vanuit het zuidwesten komt. Dat houdt in dat deze voor het gros van de rit in de rug blaast, maar in de laatste veertig kilometer schuin tegen.

Favorieten etappe 20 Tour de France 2023

Plannetje klaar? Koersen maar! Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) liet na de negentiende rit los dat hij en zijn ploeg de tactiek voor zaterdag al grotendeels rond hebben en dat kan volgens ons maar één ding betekenen. Jonas wil de puntjes op de Vïngegaard zetten. De Deen kon nog niet in zijn gele tricot juichend over de finish komen, dus als afscheidscadeau voor sponsor Jumbo bestaat er bijna geen betere canvasfoto voor in het kantoor in Veghel. Daar kan zelfs een zege van Sepp Kuss niet tegen op.

Rivaal Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) klonk na de kaakslag die hij eerder deze week kreeg iets genuanceerder. De Sloveen sprak vooral uit dat hij hoopt er nog iets van te kunnen maken met zijn ploeg, waarbij hij expliciet benoemde dat ze meerdere opties hebben. Wie die opties dan zijn? Adam Yates mogelijk, al is die nog verwikkeld in een gevecht om plek drie. Rafal Majka of Marc Soler vanuit de vroege vlucht dan maar?

Favorieten etappe 20 Tour de France 2023 | Vingegaard voor de ideale afscheidsfoto voor Jumbo!

Na drie weken Tour de France is sowieso iedereen gekookt, maar er is nog een truitje te verdelen. Giulio Ciccone (Lidl-Trek) moet als drager van de bollentrui wel tot de laatste twee zware beklimmingen mee gaan, maar de twee beste klimmers van de Col de la Loze hijgen hem inmiddels in de nek: naast Vingegaard was dat namelijk ook Felix Gall, namens AG2R Citroën winnaar van die etappe.

De Oostenrijker staat in het klassement in een soort niemandsland, dus hij krijgt mogelijk wat ruimte. Dat geldt niet voor A. Yates, broer Simon Yates (Jayco AlUla), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Jai Hindley (BORA-hansgrohe). Zij staan nog vrij dicht bij elkaar en gaan eenieder hoe dan ook viseren.

David Gaudu, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Guillaume Martin (Cofidis) kunnen mogelijk ook nog wat proberen uit te halen, maar na drie weken mogen we toch wel stellen dat het hen aan benen ontbeert. Hetzelfde geldt eigenlijk voor jongens als Mikel Landa (Bahrain Victorious, let wel op ploeggenoot Wout Poels!) en Warren Barguil (Arkéa Samsic). Misschien dat iemand als Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) of Michal Kwiatkowski (INEOS) nog een stunt kan uithalen, maar dan zoeken we het toch al vrij ver.

Favorieten etappe 20 Tour de France 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Felix Gall (AG2R Citroën)
Outsiders: Tadej Pogacar, Adam Yates (beiden UAE-Team Emirates), Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Wout Poels (Bahrain Victorious)
Longshots: Simon Yates (Jayco AlUla), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Carlos Rodríguez, Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Rafal Majka (UAE-Team Emirates), David Gaudu (Groupama-FDJ), Mattias Skjelmose en Giulio Ciccone (Lidl-Trek)

Poll

Wie wint rit 20 in de Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws