Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans!

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans!

Na twee overwegend vlakke dagen trekt het Giro d'Italia-peloton op dag drie voor het eerst de heuvels in. De Adriatische kust wordt vaarwel gezegd en de binnenlanden worden opgezocht, wat in het Land van de Laars betekent dat we stijgingspercentages gaan zien! In de Leiderstrui licht rit drie uit!

Parcours etappe 3 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans!

Voor de tweede dag op rij kiest de RCS voor een rit van boven de tweehonderd kilometer, waarmee de beentjes in deze Giro d'Italia toch al lekker warmgedraaid kunnen worden. Starten doen we in Vasto, waarna we nog veertig kilometer lang de prachtige Italiaanse kustlijn volgen. Vervolgens trekken we meer en meer het land in, maar in de eerste 170 kilometer staan er - behoudens een tussensprint in het middenrif van de etappe - weinig hindernissen op de rol.

Dat verandert echter als we finishplaats Melfi voor een eerste keer naderen, op zo'n veertig kilometer van de aankomst. Dan begint namelijk de Monti del Vulture, de eerste serieuze heuvel in deze Giro d'Italia richting de vulkanische meren van Monticchio. 6,3 kilometer lang aan 6,4 procent en stroken in het middelste gedeelte tot tien procent, maar dat vertelt niet het hele verhaal. Eenmaal bovengekomen volgt er namelijk een plateautje van iets meer dan vier kilometer, om vervolgens nog een uitsmijter te krijgen in de vorm van de Valico la Croce-klim. Deze is met zijn 2,6 kilometer wel iets minder lang, maar loopt wel wat steiler omhoog: 7,6 procent gemiddeld.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans!

De afdaling van deze tweetrapsraket loopt is vrij onregelmatig te noemen, waarna er eenmaal beneden gekomen nog tien kilometers volgen. Vlak mogen we de slotfase niet noemen, daar het constant een beetje zeurend omhoog loopt. Zo kan de voorlaatste kilometer met zijn gemiddelde stijgingspercentage van 3,2 procent nog nét genoeg zijn om enkele mannen de nek af te draaien, terwijl timing in de laatste meters ook zeer van belang zal zijn. De laatste honderden meters lopen namelijk aan vijf procent omhoog.

Een andere factor kan de aanwezigheid van maar liefst vier rotondes in de laatste twee kilometer zijn, waar het peloton op een lint getrokken kan gaan worden. De voorlaatste is op zo'n kilometer van de meet, waarna het in licht dalende lijn aan hoge snelheid richting de finale honderden meters zal gaan. Op amper driehonderd meter is de laatste bocht/rotonde, waarna het dus meteen aan vijf procent omhoog begint te lopen tot aan de meet. Interesting, maar hopelijk blijft iedereen recht!

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans!

Tijden
Start: 12.00 uur
Finish: ongeveer 17.28 uur

Weer etappe 3 Giro d'Italia 2023

De weerstations zijn het er niet volledig over eens wat voor weer het maandagmiddag gaat worden in Melfi, de finishplaats van de derde Giro-rit. De ene geeft regen in de namiddag aan, de andere niet. Over de temperaturen en windkracht zijn ze wel unaniem: die zijn met zo'n 20 graden Celsius en een licht briesje aangenaam te noemen.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023

Na het analyseren van de finale durven we wel te stellen dat deze etappe voor de pure sprinters normaliter te zwaar gaat zijn. Negen kilometer klimmen aan percentages rond de zeven procent in het laatste wedstrijduur gaat er normaliter te veel aan zijn voor types als Fernando Gaviria en zeker Mark Cavendish, al laten we ons graag verrassen.

Nee, op papier is deze rit geknipt voor de klassieke types. It has Mads Pedersen written all over it, zouden ze bij de Engelse Eurosport-collega's zeggen. De Deen van Trek-Segafredo liet in de Vuelta van vorig jaar in meerdere soortgelijke etappes zien dat er tegen hem eigenlijk weinig te beginnen viel, wat hij in deze Ronde van Italië ook zal willen etaleren. In de tweede etappe kwam hij er in een ontregelde sprint niet aan te pas, dus zal hij zeker revanche willen.

Puur op basis van klasse en talent zou Michael Matthews (Jayco AlUla) naast Pedersen staan, maar de Australiër liet voorafgaand aan de Ronde van Italië weten dat hij er nog even in moest komen. Nu is Matthews wel vaker iemand die een beetje met zand strooit en aan zijn dertiende plaats in de openingstijdrit - net achter Pedersen - denken we wel af te kunnen lezen dat hij in orde is. Daarbij klimt hij zelfs, met name op de langere heuvel richting Valico la Croce, misschien wel iets beter dan Pedersen, al compenseert de Deen dat normaliter met een stevigere aanzet.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans!

Remember Ronde van Catalonië, de openingsrit? Aankomst in Sant Feliu de Guíxols, laatste kilometer licht oplopend. Nummers één en twee: Primoz Roglic en Remco Evenepoel, de twee tenoren van deze Giro d'Italia. Nu zien we het niet direct zo'n vaart lopen, maar met het oog op de listige finale zullen ook deze mannen zich voorin moeten handhaven. En dan weet je nooit wat er mogelijk is met dit genre klasbakken...

Als we het toch over Catalonië hebben, dan moeten we ook Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) benoemen. De in Andorra wonende Australiër klimt zeer goed voor een sprinter, wat dit seizoen al tentoon werd gespreid in koersen als de eerder genoemde Ronde van Catalonië (tweemaal) en de Volta Limburg Classic. Als één van de weinige sprinters beschikt hij met Stefano Oldani ook nog eens over een goede lead-out voor dit werk.

Enfin, dan de jongens die deze rit ook met rood omcirkeld zullen hebben. En die zijn er een hoop, daar meerdere rappe mannen voor aanvang van de Giro aangaven dat ze het liefst met een groep van zestig á zeventig man sprinten. Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Filippo Fiorelli (Bardiani), Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty), Marius Mayrhofer (Team DSM) en Jake Stewart (Groupama-FDJ), allemaal behoren ze tot die categorie.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023 | Rotondes in de slotfase, listige klimmetjes: typisch Italiaans!

Voor gebloktere types als de wispelturige Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates), baanrenners Simone Consonni (Cofidis) en Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Evenepoel-adjudant Davide Ballerini (Soudal Quick-Step) en onze eigen David Dekker (Arkéa Samsic) zal het op het randje worden om de finale te overleven, maar we nemen ze voor de zekerheid toch maar mee.

We hadden het al over klassieke types, maar de baroudeurs zijn nog niet echt meegenomen. Mogelijk gooien jongens als Alberto Bettiol, Ben Healy (EF Education-EasyPost), Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious), Mads Würtz Schmidt (Israel-Premier Tech), Clément Russo (Arkéa Samsic) en Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team) zich al een eerste keer in de strijd, maar vooralsnog lijkt dat voor deze Giro nog aan de vroege kant te zijn. Tot slot moet de ritwinnaar van zondag, Jonathan Milan, zeker genoemd worden. Met zijn 84 kilo lijkt de rit te zwaar voor hem, maar hij kan verrassen.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Michael Matthews (Jayco AlUla)
Schaduwfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa)
Longshots: Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Davide Ballerini (Soudal Quick-Step), Jake Stewart (Groupama-FDJ), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates), Andrea Pasqualon, Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws