Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2021 | Generale repetitie op Vuelta-monster Picón Blanco! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2021 | Generale repetitie op Vuelta-monster Picón Blanco!

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2021 | Generale repetitie op Vuelta-monster Picón Blanco!

Het is D-day voor de klimmers op dag drie van de Ronde van Burgos. Wie meedoet aan de Vuelta a España, kan hier alvast de benen testen op de Picón Blanco. Deze steile puist vinden we terug op dag drie van de Ronde van Spanje, met Burgos als organisator van het openingsweekend. Donderdag mogen we er al van genieten. In de Leiderstrui blikt vooruit op het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege op dag drie.

Parcours etappe 3 Ronde van Burgos 2021

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2021 | Generale repetitie op Vuelta-monster Picón Blanco!

Een echte bergetappe, met onderweg vier gecategoriseerde beklimmingen en dus de apotheose op de Picón Blanco. De finish ligt beneden, maar reken maar dat het al voor die tijd uit elkaar knalt. We starten om 12.16 uur vanuit Bureba Buste en de eerste 130 kilometer zal het ideaal zijn voor de vluchters. De drie beklimmingen die we tegenkomen, zijn nergens echt steil en dus zal het peloton normaal gesproken wachten op de laatste klim van de dag. Op de Alto de Barcina, Alto de Cereceda en de Alto de Retuerta kunnen de vroege vluchters de voorsprong zo groot mogelijk maken. Daarna zal het verdedigen geblazen zijn. Hieronder een idee van de voorlaatste klim, waar het ongetwijfeld al hard zal gaan in het peloton, vechtend voor positie.

Na 148 kilometer koers is het dan tijd voor het klapstuk van de dag. De Picón Blanco is met 8,0 kilometer aan 9,2 procent een monster van een klim. Hij is onregelmatig, met een maximaal stijgingspercentage van 14,8 procent. Daar krijgen we al een paar vleugjes van in de eerste drie kilometer, maar daarna begint de ellende pas echt. Na dik zes kilometer klimmen vlakt het iets af, in hoeverre je daar van kan spreken. Vervolgens knallen de renners nog eens omhoog op stroken die donkerrood zijn aangeduid. Kortom: hier gaat de hele boel ontploffen en zullen we snel weten wie er in orde zijn.

Na de top van de Picón Blanco zijn de renners er in de Vuelta a España klaar mee, maar nu niet. Er ligt nog een heel lastige afdaling te wachten. Het wordt van boven tot beneden oppassen bij haarspeldbochten en de wegen liggen er ook lang niet overal even lekker bij. Wie zijn er bereid om risico's te nemen en wie houden met de Vuelta in het achterhoofd toch liever de vingers wat meer bij de remmen? Eenmaal beneden is het een kwestie van finishen in Espinosa de los Monteros.

Weer etappe 3 Ronde van Burgos 2021

Over het weer hoeven de renners in deze Ronde van Burgos niet te klagen. Ook op donderdag is het bij de start om 12.16 uur met 27 graden lekker warm. Er staat geen zuchtje wind. Het kwik stijgt tijdens de etappe naar rond de 30 graden, dus goed drinken en insmeren zal een must worden. De wind neemt richting de finale wel wat toe en de vraag is even of de renners daar op de klim nog last van gaan krijgen. Staat 'ie net een beetje tegen? Dat is doorgaans niet bevorderlijk voor een lange aanval. In finishplaats zal het niet aan de temperatuur liggen, met rond de klok van 17.00 uur 24 graden op de thermometer.

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2021 | Generale repetitie op Vuelta-monster Picón Blanco!

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2021

Klimmers, en daarmee indirect de klassementsmannen, mogen los in de derde etappe. En hoewel de deelnemerslijst voor de start indrukwekkend was voor een rit zoals deze, zal het donderdag toch even afwachten zijn hoe de grote namen ervoor staan. We kijken daarmee allereerst naar INEOS Grenadiers. Egan Bernal en Adam Yates zouden topfavoriet moeten zijn, maar lagen er in de eerste etappe bij toen er hard werd gevallen. Zijn ze daardoor gekwetst of kunnen ze de benen echt eens goed testen op de steile stroken? Zo nee, dan schuift INEOS ongetwijfeld Pavel Sivakov naar voren, hij staat er in het klassement het beste voor namens INEOS.

Belangrijke uitdagers lijken Mikel Landa (Bahrain Victorious) en Aleksandr Vlasov (Astana), maar ook daarvan is het even afwachten hoe ze daadwerkelijk voor de dag komen. Landa komt terug van zijn val in de Giro d'Italia en had in de Clasica San Sebastián nog niet de inhoud om een aanval lang door te trekken. Vlasov was ook betrokken bij de val uit de eerste etappe, al stelde zijn ploeg dat er weinig met hem aan de hand is. Kan de jonge Rus profiteren van het feit dat zijn concurrenten nog niet honderd procent zijn?

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2021 | Generale repetitie op Vuelta-monster Picón Blanco!
Pavel Sivakov

Maar er zijn meer kapers op de kust. Wat kan Mark Padun als Landa de benen niet heeft? De Bahrain-man verbaasde in de Dauphiné vriend en vijand door twee dagen achteraan een zware bergetappe te winnen, vanuit de groep met favorieten. Heeft hij die vorm nog steeds? Romain Bardet (DSM) toonde op zijn beurt dan weer goede benen in de eerste rit van deze Ronde van Burgos. De aankomst naar El Castillo was misschien iets te explosief voor de Fransman, die sinds de Giro geen koers meer had gereden. Op een langere klim kan hij misschien beter zijn ei kwijt. Dat geldt doorgaans ook voor Simon Yates (BikeExchange), maar hoeveel heeft hij nog in de tank na een Giro, Tour én olympische wegwedstrijd? Misschien kan men in Groot-Brittannië beter inzetten op Hugh Carthy namens EF Education-NIPPO. Hij werd vorig jaar derde in de Vuelta, wil dat nu minstens evenaren en moet dus al wel een beetje in orde zijn hier...

Outsiders? Meer dan genoeg! We schrijven David de la Cruz (UAE) zeker niet op bij de topfavorieten, maar de Spanjaard kan op een goede dag wel uit z'n slof schieten. Simon Carr, ploegmaat van Carthy bij EF, toonde goede benen in de Clasica San Sebastián, kan Fabio Aru weer eens met de besten mee in een rol als underdog bij Qhubeka-NextHash en tot slot is er het klimmersgilde bij Movistar, waar eigenlijk altijd wel iemand de vorm van de dag bezit. Antonio Pedrero, Einer Rubio en Gonzalo Serrano moeten dit allemaal kunnen, al is het de vraag of ze de allerbesten kunnen volgen.

Wat zegt IDL over etappe 2 Ronde van Burgos 2021?

Jannick: Romain Bardet
Bram: Aleksandr Vlasov
Joëlle: Gonzalo Serrano

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws