Favorieten etappe 3 Ronde van het Baskenland 2024 | Hoeveel zin hebben Roglic, Evenepoel en Vingegaard? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Ronde van het Baskenland 2024 | Hoeveel zin hebben Roglic, Evenepoel en Vingegaard?

Favorieten etappe 3 Ronde van het Baskenland 2024 | Hoeveel zin hebben Roglic, Evenepoel en Vingegaard?

Na een tijdrit op dag één en een verraderlijke Spaans vlakke etappe op dag twee is het op de woensdag tijd voor de derde rit in de Ronde van het Baskenland. Gedurende de rit tussen het Franse Espelette en finishplaats Altsasu moet er voor het eerst deze week behoorlijk geklommen worden, al is het de vraag of de grote mannen zich al zullen mengen in de strijd. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 3 Ronde van het Baskenland 2024

Favorieten etappe 3 Ronde van het Baskenland 2024 | Hoeveel zin hebben Roglic, Evenepoel en Vingegaard?

De start van de derde etappe is meteen heel belangrijk, aangezien de coureurs direct acht kilometer moeten klimmen naar Otsondo. Vlak voor het midden volgen drie beklimmingen binnen veertig kilometer achter elkaar. Hier zal sowieso een deel van het pak de rol moeten lossen. Een golvend stuk leidt het peloton naar de finale, waar de klim naar Olaberria wordt opgevolgd door de Lizarusti. Deze klim kan, zeker na een lange en slopende dag, vast voor verschillen zorgen. Het is echter de vraag wie de schifting zullen overleven. Gaan de klassementsrenners in een ronde waar de kansen spaarzaam zijn elkaar het leven zuur maken, of is de groep groter en wint een andere snelle man?

Beklimmingen
Na 8,5 km: Otsondo (8,2 km aan 5.7%)
Na 59,8 km: Usategieta Gaina (11,2 km aan 3.2%)
Na 79,1 km: Uitzi (4,7 km aan 6.9%)
Na 85,5 km: Zuarrarrate (6,8 km aan 3.6%)
Na 154,2 km: Olaberria (1,6 km aan 7.5%)
Na 172,5 km: Lizarrusti (6,4 km aan 4.7%)

Tijden
Start: 12.43 uur
Finish: ongeveer 17.30 uur

Weer etappe 3 Ronde van het Baskenland 

Het wisselvallige weer is voor even voorbij in het Baskenland, zo lijkt het. In finishplaats Altsasu wordt het op woensdag lenteachtig weer en waait de wind niet harder dan met een kracht van drie vanuit het zuidwesten. Een aangename koersdag dus!

Favorieten etappe 3 Ronde van het Baskenland

Voor de heuvelachtige etappe met zes beklimmingen op woensdag is het de volgende vraag cruciaal: gaan de mannen van het algemeen klassement er een klap op geven of niet? Vaker dan in het verdere verleden koersen de toppers offensief en dus behandelen we eerst het 'ja'-scenario. Dan kijken we naar de klassementsmannen met een sprintje, die vanuit een uitgedunde favorietengroep een zege kunnen nastreven.

Schrijven we eerst Remco Evenepoel en Primoz Roglic op. Vorig jaar vochten beide kemphanen al mooie sprintjes uit in Catalonië. Jonas Vingegaard heeft dan misschien niet de beste sprint in huis, maar de Deen van Visma | Lease a Bike liet in zijn voorbije wedstrijden wel even zien wat klimmen betekent. En dus schrijven we de tweevoudig Tourwinnaar maar beter op!

Pello Bilbao en Mattias Skjelmose zijn andere specialisten als het om het afronden van een lastige rit gaat. Het Groupama-FDJ-koppel David Gaudu en Romain Grégoire kunnen ook mee op de lijst. Grégoire toonde zich al met een kort klassement in de Tirreno-Adriatico.

Favorieten etappe 3 Ronde van het Baskenland 2024 | Hoeveel zin hebben Roglic, Evenepoel en Vingegaard?
Kan Pello Bilbao de Basken in extase brengen?

Dan gaan we over naar het 'nee'-scenario. Mocht de etappe van woensdag geen spectaculair schouwspel worden, dan zijn er veel meer kanshebbers voor de etappezege. Denk bijvoorbeeld aan Ethan Hayter en Alex Aranburu. Ook mannen als Kévin Vauquelin en Andrea Bagioli kunnen dan rekenen op hun snelle benen. Mauro Schmid valt normaliter ook in deze categorie, maar is nog niet in topconditie. De mannen van UAE Team Emirates beschikken met Brandon McNulty en Isaac Del Toro over handige afmakers.

Tot slot kijken we naar een rijtje aanvallers, voor het geval een vluchtgroep de zegen krijgt van het peloton. Avonturiers als Simon Geschke, Gijs Leemreize, Mathieu Burgaudeau en good old Bauke Mollema verschijnen dan op de favorietenradar. Ook man-in-vorm - hij won immers rit twee - en revelatie van 2024 Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale) mogen we niet uitvlakken!

Favorieten voor de derde etappe in de Ronde van het Baskenland, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Outsiders:
Mathias Skjelmose (Lidl-Trek), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Ethan Hayter (INEOS Grenadiers)
Long shots: David Gaudu (Groupama-FDJ), Alex Aranburu (Movistar), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), Andrea Bagioli en Bauke Mollema (Lidl-Trek), Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL), Isaac Del Toro (UAE Team Emirates), Simon Geschke (Cofidis), Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies)

Huub Mol

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws