Favorieten etappe 3 Tour du Var 2022 | 112 kilometer alleen maar klimmen en dalen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tour du Var 2022 | 112 kilometer alleen maar klimmen en dalen

Favorieten etappe 3 Tour du Var 2022 | 112 kilometer alleen maar klimmen en dalen

Na twee attractieve dagen kiest de organisatie van de Tour des Alpes Maritimes du Var net als de afgelopen jaren voor een korte, maar zeer explosieve slotrit. Wie kan zijn slag slaan in de strijd om de ritzege en het klassement? In de Leiderstrui probeert het te ontleden.

Parcours etappe 3 Tour du Var 2022

Favorieten etappe 3 Tour du Var 2022 | 112 kilometer alleen maar klimmen en dalen

De derde etappe brengt het peloton naar Blausasc, maar dit gaat zeker geen sprintparade worden. Vanaf de start loopt het namelijk omhoog: de welbekende Col d'Eze moet net als zaterdag bedwongen worden. Was dit op de eerste weekenddag nog op het einde, nu mogen we ermee beginnen.

Na dat obstakel loopt het nog zo'n vijftien kilometer licht omhoog op een plateau, voor we de dalende lijn inzetten naar de volgende beklimming: de Cote de Berre, 5,9 kilometer lang aan 6,4 procent. Daarna gaan we kort naar beneden, om het zwaartepunt van deze etappe te bereiken: de tweetrapsraket naar de Col de Saint-Roche, in totaal bijna veertien kilometer klimmen aan zes procent.

De Col de Saint-Roche: een serieuze beklimming

Op die beklimming volgt een lange, welverdiende afdaling van zo'n twintig kilometer, om vervolgens aan de laatste vijf kilometer bergop te beginnen. Heel steil is het niet meer, zo'n vijf a zes procent, om daarna in dalende lijn nog zes kilometer naar de finish in Blausasc af te leggen.

De laatste échte bochten, zo'n zes kilometer van de finish.

Start: 13.00 uur
Finish: 16.43 uur

Weer etappe 3 Tour du Var 2022

De weersomstandigheden in Zuid-Frankrijk zijn zondag aangenaam te noemen. Het zal zo'n vijftien graden zijn, met een licht zonnetje. De wind blaast vanuit het zuiden, dus de renners hebben in de laatste kilometers voornamelijk wind tegen.

Favorieten etappe 3 Tour du Var 2022

Dingen die je nodig hebt voor deze rit van de Tour du Var: explosief vermogen, oog voor juiste moment en een goed stel klimmers- en dalersbenen. Dan komen we toch al snel uit bij Tim Wellens, de Belg die tuk is op ritten als deze. Lekker erin vliegen en kijken waar het uitkomt; dat is op het lijf geschreven van de geboren aanvaller, die dat zaterdag al bewees.

Ook Bauke Mollema is een man die vaak komt bovendrijven in die omstandigheden. De Groninger koerst, net zoals Wellens, op zijn trainingswegen en weet daardoor precies wat hem te wachten staat. Trek-Segafredo heeft naast Mollema ook nog Mathias Skjelmose Jensen tot de beschikking, een gevaarlijke Deense klant.

Favorieten etappe 3 Tour du Var 2022 | 112 kilometer alleen maar klimmen en dalen
Tim Wellens-time in Frankrijk?

De Franse ploegen B&B Hotels-KTM (Franck Bonnamour), Groupama-FDJ (Valentin Madouas) en AG2R Citroën Team (Aurélien Paret-Peintre) hebben ook uitstekende aanvallende renners bij, terwijl pure klimmers als Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Guillaume Martin (Cofidis) en Nairo Quintana (Arkéa Samsic) moeten hopen dat ze er niet afgewaaid worden in de afdaling.

Tot slot is het nog uitkijken naar klassieke types als Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Andreas Kron (Lotto Soudal) en Dorian Godon (AG2R Citroën Team) die ook nog over een venijnig sprintje beschikken na een harde race.

Favorieten lezers etappe 3 Tour du Var 2022

Poll

Wie wint etappe 3 van de Tour du Var 2022?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws