Favorieten etappe 1 UAE Tour 2022 | Sprinten met laatste rechte lijn van 60 kilometer... Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 UAE Tour 2022 | Sprinten met laatste rechte lijn van 60 kilometer...

Favorieten etappe 1 UAE Tour 2022 | Sprinten met laatste rechte lijn van 60 kilometer...

Tada! Op 20 februari gaat dan eindelijk het WorldTour-seizoen van start, met de openingsrit van de UAE Tour. Gemaakt voor de sprinters, die dan ook in groten getale zijn afgereisd naar het Midden-Oosten. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Parcours etappe 1 UAE Tour 2022

Favorieten etappe 1 UAE Tour 2022 | Sprinten met laatste rechte lijn van 60 kilometer...

Nee, deze etappe gaat niet de prijs winnen voor meest attractieve of originele wielerrit van het jaar. Starten en finishen doen we hemelsbreed luttele meters van elkaar, in Madinat Zayed. Vanuit die plaats zet het peloton koers richting de duinen van Moreeb, om vervolgens om te draaien en over dezelfde weg weer naar de startplaats te koersen.

Het is ook geen pretje om vroege vluchter te zijn in deze rit, daar de wegen eindeloos zijn. De eerste zestig kilometer zijn rechttoe rechtaan, waarna we wel wat glooiende wegen krijgen rondom de duinen, om vervolgens over een lange brede baan koers te zetten richting de finish. Al bij al zorgt dit voor een laatste rechte lijn van maar liefst zestig kilometer over de brede wegen in de VAE...

Favorieten etappe 1 UAE Tour 2022 | Sprinten met laatste rechte lijn van 60 kilometer...

Start: 12.05 uur (09.05 uur Nederlandse tijd)
Finish 16.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 1 UAE Tour 2022

Het is heet in de Verenigde Arabische Emiraten. In de start- en finishplaats zal het zondag zo'n 33 graden Celsius zijn, terwijl de wind richting het einde van de middag wat afzwakt en dus niet echt invloed zal hebben op het wedstrijdverloop. De wind komt uit het zuiden, wat betekent dat deze in de laatste zestig kilometer in de rug zal staan.

Favorieten etappe 1 UAE Tour 2022

Zoals gezegd, de rappe mannen zullen deze kans niet snel aan zich voorbij laten gaan. Dylan Groenewegen bijvoorbeeld, die hier zijn nieuwe ploeg BikeExchange-Jayco na twee ritzeges in de Saudi Tour ook wel een etappe in deze UAE Tour zou willen gunnen. De Nederlander krijgt zijn trein met zich mee, dus - op de grote concurrentie na - staan alle seinen op groen voor de Amsterdammer.

Sam Bennett was er tegen de verwachtingen in weer niet bij in Saoedi-Arabië, de Ier stelde zijn seizoensdebuut uit naar deze koers en gaat hier voor het eerst aan de zijde van Danny van Poppel aantreden. Ook Jasper Philipsen maakt zijn eerste wedstrijdkilometers, maar hierdoor hebben we van deze mannen nog niet direct een goed beeld waar zij op dit moment staan.

Favorieten etappe 1 UAE Tour 2022 | Sprinten met laatste rechte lijn van 60 kilometer...
Jasper Philipsen maakt zijn seizoensdebuut

Van wie we dat wel hebben, is Mark Cavendish. Cav wordt als sprintkopman van Quick Step-Alpha Vinyl uitgespeeld in deze rittenkoers en beschikt met Michael Mørkøv en anderen over de sterkste sprinttrein van dit peloton. Cavendish wist in Oman al wat winnen is dit seizoen, dus dat is een pre. Ook Elia Viviani schoot al raak, maar dan in de Tour de la Provence.

Arnaud Démare is ook weer aangesloten bij zijn lead-out-mannen, terwijl Team DSM met Cees Bol en Alberto Dainese op de proppen komt. Jumbo-Visma rekent op Olav Kooij, UAE-Team Emirates op Pascal Ackermann en Trek-Segafredo hoopt na de Ronde van Valencia op een nieuwe uitschieter van Matteo Moschetti.

Favorieten lezers etappe 1 UAE Tour 2022

Poll

Wie wint de eerste etappe in de UAE Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws