Favorieten etappe 3 UAE Tour 2023 | Roglic, Vingegaard, Pogacar en ... Evenepoel? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2023 | Roglic, Vingegaard, Pogacar en ... Evenepoel?

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2023 | Roglic, Vingegaard, Pogacar en ... Evenepoel?

Na twee dagen door de woestijnvlakte in de UAE Tour zoekt het peloton het voor rit drie wat hogerop, met een aankomst op de Jebel Jais. Wie kan zijn naam hier in een illuster rijtje plaatsen? In de Leiderstrui tracht het uit te zoeken.

Parcours etappe 3 UAE Tour 2023

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2023 | Roglic, Vingegaard, Pogacar en ... Evenepoel?

Na twee ritten zonder hoogtemeters staat op dag drie de eerste bergrit te wachten, richting de inmiddels gekende Jebel Jais. Deze beklimming is maar liefst twintig kilometer lang, maar met zijn gemiddelde stijgingspercentage van vijf procent nog wel redelijk lief voor de coueurs. Wel zit het venijn hem in de staart: in de laatste twee kilometer lopen de percentages op naar zeven procent.

Wegrijden is hier vaak een moeilijk karwei, daar de stijgingspercentages dus niet al te hoog zijn en het vaak hard waait. Meestal loopt het op Jebel Jais uit op een sprint tussen de mannen die nog wat over hebben of een kwiek moment kunnen kiezen in de slotfase.

De winnaars op deze beklimming liegen er niet om: Tadej Pogacar won in 2022, terwijl Jumbo-Visma met Jonas Vingegaard (2021) en Primoz Roglic (2019) ook tweemaal succesvol was op deze beklimming.

Tijden

Start (eerste ploeg): 11.45 uur (08.45 uur Nederlandse tijd)
Finish (laatste ploeg): 16.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 3 UAE Tour 2023

Het is aangenaam vertoeven in de Verenigde Arabische Emiraten deze dagen. De temperaturen zijn op de Jebel Jais rond de vijftien graden Celsius, terwijl de wind aan zo'n tien kilometer per uur vanuit het zuiden blaast. Dit is in het voordeel van de coureurs, die in noordelijke richting de Jebel Jais opfietsen.

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2023

Om te kunnen winnen op de Jebel Jais, moet je dus van goede huize kunnen komen. De eerste man waar we dan direct aan denken is Remco Evenepoel, die in de eerste twee dagen van de UAE Tour veel indruk maakte. De Belg heeft naar eigen zeggen aan zijn demarrage gewerkt en dat zou hem op deze beklimming in de Verenigde Arabische Emiraten geen windeieren kunnen leggen. Kan hij zichzelf in het rijtje Roglic, Vingegaard en Pogacar scharen?

Als er één ploeg is die op revanche uit zal zijn, is het UAE-Team Emirates wel. Zonder Tadej Pogacar is die ploeg in de thuisronde een schim van zichzelf en daar zal het met Adam Yates en misschien wel Jay Vine of Brandon McNulty wel verandering in willen brengen, zeker?

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2023 | Roglic, Vingegaard, Pogacar en ... Evenepoel?

Twee mannen die wel op de afspraak waren, zijn Luke Plapp (INEOS Grenadiers) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious). Zij staan er allebei goed voor in het klassement en met name Bilbao is een killer met zijn goede sprint, terwijl Plapp gezien zijn tijdritkwaliteiten ook uitstekend voor de dag kan komen op een klim als deze. Dat geldt overigens ook voor zijn ploegmaat Ben Tulett.

Bij Jumbo-Visma verwachten we het meest van Thomas Gloag, daar Sepp Kuss ten val kwam op dag één en het liever wat zwaarder heeft. Andere mannen om in de gaten te houden zijn Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team), Andreas Leknessund (Team DSM), Antonio Tiberi (Trek-Segafredo), Michael Storer (Groupama-FDJ), Einer Rubio (Movistar), Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) en Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de derde etappe in de UAE Tour?

Topfavoriet: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)

Schaduwfavorieten: Adam Yates (UAE-Team Emirates), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Luke Plapp (INEOS Grenadiers)
Longshots: Jay Vine (UAE-Team Emirates), Ben Tulett (INEOS Grenadiers), Thomas Gloag (Jumbo-Visma), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) en Brandon McNulty (UAE-Team Emirates)

Poll

Wie wint de derde rit in de UAE Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws