Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022 | Listige Sattel-klim in de Zwitserse hitte Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022 | Listige Sattel-klim in de Zwitserse hitte

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022 | Listige Sattel-klim in de Zwitserse hitte

De goed klimmende sprinters en punchers vallen deze Ronde van Zwitserland met hun neus in de boter. De eerste drie etappes hadden allemaal aankomsten met een klimmetje in de finale en dat is op woensdag in etappe 4 niet anders. In de Leiderstrui analyseert het parcours, bekijkt het weer en bespreekt de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022 | Listige Sattel-klim in de Zwitserse hitte

De 190,8 kilometer lange etappe kent maar twee serieuze en gecategoriseerde beklimmingen, waardoor de klassementsrenners zich normaliter niet al te druk zullen maken. De aanvallers zullen wel oren hebben naar een dagje in de kopgroep. De beklimming naar Kappelen (3,3 kilometer aan 5,5 procent) - met de top na 32 kilometer koers - kan een cruciale rol gaan spelen in de vorming van deze vlucht.

Na de eerste klim van de dag is het nergens echt vlak en moeten de renners nog wel wat ongecategoriseerde bultjes over. Na 130 kilometer bereiken we voor het eerst de finishlijn in Brunnen, alvorens we nog één lokale lus rijden. Daarin zit de beklimming naar Sattel, een pittige klim van 3,8 kilometer aan 8,5 procent gemiddeld. Met de top op 24 kilometer van de streep, is dit een ideale springplank voor een late uitval.

De afdaling na de klim is niet al te steil en loopt over mooie, brede wegen. In de absolute finale zit nog een haakse bocht naar rechts, maar omdat we geen massasprint van een volledig peloton verwachten, moet dat op de brede wegen geen problemen opleveren. Een sprintje van een uitgedunde groep is in deze situatie wel voor de hand liggend.

De beklimming naar Sattel kan weleens beslissend zijn.

Tijden:
Start: 12.40 uur
Finish: 17.20 uur

Weer etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022

Het wordt andermaal heet op woensdag in Zwitserland. Bij de start in Grenchen is het om 12.40 uur al zo'n 28 graden. Het kwik stijgt tijdens de etappe naar zo'n 30 graden, met een matige wind vanuit het zuidwesten. Of we het helemaal droog houden, is even de vraag. Er worden op verschillende plekken op het parcours onweersbuien voorspeld, dus is het even afwachten of de renners net op dat moment een frisse douche krijgen of dat ze het droog houden. Dat geldt ook voor finishplaats Brunnen, waar het rond de klok van 17.00 uur nog wel steeds 29 graden zal zijn.

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022

De sprinters van het peloton kregen in de derde etappe hun eerste kans en zullen hopen dat ze er woensdag weer voor kunnen gaan. Dan moeten ze wel het steile klimmetje overleven. Wie zijn daartoe in staat? Michael Matthews is dan één van de eersten die we opschrijven. Hij zal de koers hard willen maken met Team BikeExchange-Jayco, al zijn er weinig sprinters in deze Ronde van Zwitserland die een heuveltje niet aankunnen. Mannen als Alexander Kristoff (Intermarché), Bryan Coquard (Cofidis) en natuurlijk Peter Sagan (TotalEnergies) zijn intrinsiek wel wat rapper en kunnen onder druk worden gezet.

Renners met het profiel van Matthews zijn er verder vrij veel. We zagen deze ronde mannen als Alberto Bettiol (EF), Matteo Trentin (UAE), Nikias Arndt (DSM) en Andrea Pasqualon (Intermarché) al top tien sprinten in een soortgelijke aankomst. Ook Alex Aranburu van Movistar moet zo'n finale met zijn klimcapaciteiten kunnen verteren. Patrick Bevin (Israel) en Mike Teunissen (Jumbo-Visma) werden in de reeds genoemde tweede etappe vroeg gelost, maar misschien hebben ze in deze finale meer te vertelleMat

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022 | Listige Sattel-klim in de Zwitserse hitte
Matteo Trentin, Michael Matthews en Alberto Bettiol

En dan zijn er natuurlijk nog de vluchters, die in deze Ronde van Zwitserland dag na dag een reële kans maken op de ritzege. In dit scenario kom je al snel uit bij types als Søren Kragh Andersen (DSM), Alessandro Covi (UAE-Team Emirates), Stefano Oldani (Alpecin-Fenix) en Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën), al blijft het natuurlijk een loterij.

Mochten de klassementsrenners en échte punchers zich alsnog gaan roeren op de slotbeklimming, dan kan het wel eens een Remco Evenepoel-show worden. De Belg heeft flink geschaafd aan zijn daalkunsten. Ook Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech), Marc Hirschi (UAE), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en Andreas Kron (Lotto Soudal) lieten zich deze week al zien in een soortgelijk scenario.

Odds etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022

Tom Pidcock - 11.00
Peter Sagan - 15.00
Søren Kragh Andersen - 17.00
Alberto Bettiol - 17.00
Michael Matthews - 19.00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022

Poll

Wie wint de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws